Tudomány

Grafitot találtak a Holdon

24.hu
24.hu

2010. 09. 09. 08:32

Még az Apollo-17 holdexpedíció során gyűjtött kőzetmintákban most grafitot sikerült beazonosítani.
Korábban a témában:

A talált grafit a Naprendszer korai szakaszában lezajlott Kései Nagy Bombázási időszakról ad hírt, foglal állást a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja.

A grafitot a washingtoni Carnegie Intézet és a NASA Sugárhajtómű Laboratóriuma (JPL) kutatói vetették vizsgálat alá az Apollo-17 űrhajósai által a Hold Taurus-Littrow vidékéről 1972-ben Földre hozott kőzetminták egy részét. Máig megválaszolatlan, hogy a Holdon található szén honnan származhat.

Korábban úgy gondolták, hogy a napszélben lévő szén ágyazódott be a Hold sziklás anyagába atomos formában. A friss eredmények azonban nagyobb, többmikronos kristályos szerkezetű grafitot mutattak ki.

Jellemzőik szerint a szemcsék magas hőmérsékleten alakultak ki, a Holdon, természetes folyamatok által. A napszél is kizárható a holdi grafitszemcsék forrásai közül.

A vizsgált kőzetminta kora 3,84 milliárd év. Magas hőmérsékleten való keletkezése becsapódásra utal. A vizsgált holdkőzet kora egybeesik a Naprendszer Kései Nagy Bombázási időszakával, amikor ksibolygók és magas széntartalmú kis égitestek nagy számban ütközhettek a bolygókba és holdjaikba. A kimutatott grafit erről tanúskodik.

AJÁNLOTT LINK:

Az Science magazinban megjelenő eredeti tanulmány kivonata

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.