Tech

Bill Gates: El kéne venni a vagyonom több mint felét

Roy Rochlin / Getty Images for Netflix
Roy Rochlin / Getty Images for Netflix

Bill Gates szerint neki őrületesen sok pénze van, és furcsa dolognak érzi azt, hogy egyáltalán léteznek milliárdosok – írja a CNBC a What’s Next? The Future With Bill Gates című netflixes dokumentumsorozatra hivatkozva.

A Microsoft társalapítójának vagyonát jelenleg közel 108 milliárd dollárra (majdnem 40 ezer milliárd forint) becsüli a Forbes. Az üzletember arra kérdésre, hogy túl gazdagnak tartja-e magát, nem válaszolt határozott igennel vagy nemmel, de azt kiemelte, hogy a gazdagoknak sokkal többet kellene megosztaniuk vagyonukból az emberiséggel.

Gates látszólag elkötelezett, hogy ezt tegye: a Bill & Melinda Gates Alapítvány több milliárd dollárt fordított már olyan problémák megoldására, mint a szegénység és az egyenlőtlenség. Korábban pedig arról is beszélt, hogy ha rajta múlna, akkor a gazdagoknak sokkal több adót kellene fizetniük, mint most.

Jóval magasabb adót rónék a gazdagokra. Nem tenném illegálissá, hogy valaki milliárdos legyen, […] a vagyonom 62 százalékát venném el magamtól

– mondta egy Netflix által rendezett, New York-i eseményen, a múlt héten.

A felmérések szerint az amerikaiak nagy része támogatja, hogy – az egyre növekvő vagyoni egyenlőtlenséget ellensúlyozva – magasabb adót kelljen fizetniük a vagyonosoknak. Amerikában jelenleg a társadalom legtehetősebb 1 százaléka birtokolja a nemzet vagyonának több mint 30 százalékát, ezzel gazdagságuk új rekordot döntött.

Mindeközben az országban mintegy 38 millióan élnek szegénységben, ami Gates szerint azt mutatja, hogy a szociális védőháló nem működik olyan jól, mint szeretnék. Ezért akar magasabb adókat kivetni a gazdagokra, néhány másik milliárdoshoz, például Warren Buffethez és Mark Cubanhez hasonlóan.

Bill Gates végső célja saját elmondása szerint, hogy elosztogassa vagyona nagy részét, és ezzel lekerüljön a világ leggazdagabb embereinek listájáról.

Nem mondom, hogy szörnyű szerepelni ezen a listán, de azt tisztázni szeretném, hogy nem is pozitív dolog. […] Szerintem a világ sokkal jobb hely lenne, ha a milliárdosok sokkal több pénzt adományoznának el önként

– fogalmaz a róla szóló sorozat egyik epizódjában.

Gates ennek ellenére továbbra is hiszi, hogy a kapitalizmusnak kell az amerikai gazdaság alapjául szolgálnia és hogy a kemény munkát, valamint az innovatív gondolkodást pénzzel kell jutalmazni. Így lehet ugyanis ösztönözni az olyan vállalkozókat, mint amilyen ő is, hogy megteremtsék az Egyesült Államok gazdaságát működtető vagyont. Éppen ezért nem tiltaná be egy bizonyos összeg feletti vagyon birtoklását, viszont az adórendszer szerinte változtatásra szorulna.

Kapcsolódó
Ha teheti, 100 éves koráig dolgozik Bill Gates
A most 68 éves üzletember Warren Buffet nyomdokaiba szeretne lépni, aki 94 évesen is heti hatszor jár be az irodába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik