Tech

Elkészült az első olvadásbiztos atomreaktor Kínában

WangAnQi / Getty Images
WangAnQi / Getty Images

Kína létrehozta az első olyan atomerőművet, amelyben nem áll fenn az olvadás veszélye, és passzívan lehűthető, írja az IFLScience. Az új atomreaktor teljesen új tervezést igényel, régebbi egységeket tehát nem tudnak majd átalakítani, a precedens mégis megváltoztathatja az atomreaktorok építését.

A legtöbb modern atomreaktor olyan hűtőmechanizmust használ vészhelyzet esetén, amelyhez nélkülözhetetlen az emberi beavatkozás. A folyamat során gyakran használnak vizet vagy folyékony szén-dioxidot hűtőközegnek, ezekhez általában szükség van külső energiaforrásra is. Ha itt bármi probléma alakul ki, megkezdődik a felmelegedés, ami rövidesen robbanáshoz vezethet.

Az újfajta reaktorkonstrukcióban a reaktor magától leáll, ha megszűnik a hűtőrendszer működése.

Mindezt úgy érik el, hogy egy úgynevezett „kavicságyas reaktort” készítenek, ami nem nagy energiasűrűségű üzemanyagrudakat tartalmaz, hanem kis energiasűrűségű, rengeteg apró, kavicsszerű tartályt. Ezek kis mennyiségű uránt tartalmaznak, grafittal körbevéve, teszi hozzá a Telex.

Az új megoldás segíthet lassítani a nukleáris reakciót, az alacsonyabb energiasűrűség miatt könnyebben kivitelezhető a természetes hűtési folyamat is. Hasonló projekteket nemcsak Kínában, de Németországban is készítettek, azonban ez az első eset, hogy teljes atomreaktorban sikerült bizonyítani annak működőképességét.

A Santungban lévő atomreaktor tesztelését 2023 decemberében kezdték el, az eredmény szerint pedig a rendszer képes lehűteni magát, olyannyira, hogy az áramellátás megszűnéséhez képest 35 percen belül stabilizálni tudja a maghőmérsékletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik