Tech

Így manipulálja Oroszország a Twittert

Fernando Gutierrez-Juarez / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP
Fernando Gutierrez-Juarez / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Kiskaput talált Oroszország a Twitter álhírek elleni gépezetében – írja a BBC. A közösségi oldal az orosz-ukrán háború kitörése után kijelentette, hogy kiveszi az orosz állami médiát az ajánlható, ezzel nagyobb elérést kapható profilok közül,

ez azonban nem vonatkozik az orosz állami profilokra, amelyek ugyanúgy működhetnek, mint eddig.

Annak ellenére, hogy a Twitter használata tilos Oroszországban, az orosz kormány rengeteg hivatalos Twitter-fiókkal rendelkezik – a BBC több mint 100-at talált belőlük. A néhány ezer követővel rendelkező külföldi képviseleteket vagy nagykövetségeket takaró fiókoktól a több mint egymillió követőig terjedő fiókokig különböző szinteken találni orosz befolyást. Putyin elnöknek saját profilja van. A Twitter ezek közül számos fiókot orosz kormányzati szervezetként jelöl meg.

Tim Graham, az ausztrál QUT Digitális Médiakutató Központ közösségimédia-elemzője szerint a Twitter moderálási politikájának „kiskapuja” az, hogy ezek a profilok még mindig boostolhatók, ez pedig lehetővé teszi az orosz kormány számára, hogy félretájékoztassa az embereket. Kétség ne férjen hozzá, rengeteg profil ezt teszi: a BBC példaként annak az ukrán nőnek az esetét hozza fel, akinek a fotója bejárta az internetet a háború elején. Olena Kurilo Csuhuivban lakik, a városban folyó harcok során megsérült, a bekötözött, véres arcáról készült képet felkapta a világsajtó. Annak ellenére, hogy több független hírügynökség megerősítette, hogy a fotó valódi, az orosz állami Twitter-oldalak álhírként kezdték el terjeszteni, és azt állították, hogy a nő meg sem sérült, néhány nap múlva készült róla fotó, amelyen jól látszik: semmi baja.

Graham – aki a közösségi médiában folytatott összehangolt tevékenységek elemzésére szakosodott – úgy döntött, hogy tovább vizsgálja a jelenséget. 75 orosz kormányzati Twitter-profilt elemzett, amelyeknek összesen több mint 7 millió követőjük van. A fiókok 30 millió like-ot kaptak összesen, 36 milliószor retweetelték őket, és 4 milliószor válaszoltak rájuk.

Megnézte, hogy az egyes Twitter-fiókok hányszor retweeteltek egyet a másik 74 profil közül egy órán belül. Felfedezte, hogy a Kreml Twitter-fiókjainak hálózata együttműködik a retweetelés és a forgalom növelése érdekében. Ezt a gyakorlatot néha „astroturfing”-nek is nevezik, és azt értjük alatta, amikor több fiók egyetlen tulajdonosa az általa kezelt profilokat használja a tartalmak retweetelésére és az elérés fokozására.

Az ilyen összehangolt tevékenység ellentétes a Twitter szabályzatával.

Az igazi probléma az, hogy az orosz hivatalos profilok által terjesztett álhírek jó részét a Twitter még mindig nem szedte le, akkor sem, ha azóta bebizonyosodott, hogy valóban hamis információkat tartalmaznak. Mivel a hivatalos orosz fiókok továbbra is komoly félretájékoztatást végeznek háború idején, előfordulhat, hogy a Kreml hamarosan újabb szankcióval néz szembe – a Twitterről való kizárással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik