Tech

Még a Samsung is használhatja a Huawei operációs rendszerét

A Huawei augusztus elején rántotta le a leplet a saját fejlesztésű operációs rendszeréről, a Harmony OS-ről (Kínában Hongmeng), amit a korábbi találgatásokkal ellentétben nem kifejezetten okostelefonokra, az Android leváltására szán a gyártó, hanem egy olyan megosztott rendszerről van szó, ami számos eszközt képes kiszolgálni, így tévéket, laptopokat, okosórákat és egyéb kiegészítőket is. Nem sokkal később az is kiderült, hogy a Honor Vision nevű okostévé lesz az első termék, amit a kínai cég ezzel az operációs rendszerrel küld majd forgalomba.

Itt az első készülék, amin a Huawei saját operációs rendszere fut
A Honor első okostévéjén fog debütálni a Honor saját fejlesztésű operációs rendszere, a Harmony OS.

Elemzői előrejelzések szerint az operációs rendszer 2020-ra 2 százalékot hasíthat ki magának a globális piacon. Neil Shah, a Counterpoint Research szakembere szerint nem meglepő mód ezért a Kínában elérhető okostelefonok felelnek majd.

„Úgy sejtjük, hogy a Huawei egy, vagy két olyan készüléket fog piacra dobni még idén Kínában, amelyek a Harmony OS-t futtatják. Jövőre három, vagy több ilyen eszköz várható. A Huawei nem akarja feldühíteni a Google-t, de az elkövetkező 3-4 évben megoszthatják a kínai okostelefon-piacot a HarmonyOS-t használó mobilokkal” – mondta el a szakember a TechRadarnak.

Az elemző szerint arra is van lehetőség, hogy a Samsung, az LG, a Vivo, az Oppo és a Xiaomi egyes eszközein is a HarmonyOS fusson, mivel ezeknek a cégeknek kevesebb, mint egy százalék részesedésük van a kínai piacon, az új szoftver viszont segíthet nekik a terjeszkedésben.

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét
Az új operációs rendszer operációs rendszer számos eszközt képes kiszolgálni, így az okostelefonok mellett tévéket, notebook-okat, okosórákat és egyéb kiegészítőket is.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik