Tech hardverteszt

Kipróbáltuk milyen, ha már a mennyezeti lámpa is okos

Rengetegen bombázzák a RendeljKínait szerkesztőségét mostanában az okos mennyezeti lámpákkal kapcsolatos kérdésekkel, úgyhogy belemerültek a témába a Utorch UT30 készülék segítségével. A 18 wattnyi LED-del megáldott, 30 cm átmérőjű, kör alapú lámpa okostelefonról irányítható, változtatható a színhőmérséklete és a fényereje, ráadásul csak 10 000 forintot kérnek érte.

A teljesen jellegtelen barna kartonba csomagolt Utorch UT30 eléggé bizarr látványt nyújt első pillantásra. Kicsomagolás után sem voltunk teljesen meggyőzve, hogy ez az a termék, amit a szobánkban akarunk látni, de az ára miatt elnéztük neki, hogy kicsit gagyibb hatása van.

Nem ez a világ legizgalmasabb doboza – Fotó: RendeljKínait

A vastag szivacsba csomagolt lámpatest eszméletlen vékony lemezből készült, az élek emiatt vágnak, csak finoman szabad fogdosni, amíg fel nem kerül a végleges helyére. A csomagban kapunk egy rövid kábelt, amit „csokiba” köthetünk, de könnyedén tudunk bármilyen kábelt csatlakoztatni a lámpába, ugyanis gyorsrögzítővel van ellátva a csatlakozási pont.

A Utorch UT30 belsejében egy WiFi modult találunk,

ami az okosfunkciókért felel, körülötte pedig három sor LED-et, amik összesen 18 wattos teljesítménnyel tudnak világítani. A csomagban találunk még egy tejszínű plexi lapot, amit a lámpaaljzat felszerelése után kell a készülékházba erőltetnünk, hogy eloszlassa a LED-ek fényét.

Felszerelni mondjuk nem éppen atomfizika – Fotó: RendeljKínait

TESZTÜZEM

A felszerelés viszonylag egyszerű feladat, hiszen csak három tiplit kell a plafonba ütni – amit tartalmaz a csomag –, és már csavarozhatjuk is az onnan kilógó tyúkbél köré. Megjegyeznénk, hogy a kezdeti aggodalmaink ellenére, a plafonon már egyáltalán nem mutat rosszul a lámpa, csak első pillantásra tűnt gagyi hatásúnak. A szerelés után jön a párosítás folyamata, amit a BlitzWolf okostermékek által is használt Smart Life alkalmazásban (Android, iOS) tehetünk meg.

Ezt a teszt során kétszer próbáltuk meg két különböző eredménnyel. Az első párosítás zökkenőmentesen ment, a második viszont kemény 15 perces szenvedés volt, és nem jöttünk rá, hogy mi okozhatta a fennakadást. A lámpa az istenért nem akart párosítási módba állni, ezért egy villásdugót rákötve szenvedtünk a konnektor mellett, mire összejött a művelet.

Fotó: RendeljKínait

Az első benyomások után eléggé szkeptikusan álltunk neki a tesztnek, de megvilágosodtunk, amikor alaposabban elolvastuk a specifikációit és felfedeztük, hogy 10-15 négyzetméter megvilágítására tervezték. A bekötés után is nagyjából ezt tapasztaltuk, tehát egy kisebb szobát simán rá lehet bízni.

A Smart Life applikációból – ami Amazon Alexa és Google Home kompatibilis – állítható a fényerő és a színhőmérséklet, ami tökéletesen működik, és amíg áram alatt marad a Utoch UT30, addig meg is jegyzi a beállításokat, lekapcsolás esetén is. A fényerő az egészen halványtól a gyártó által meghatározott 2000 lumenes erősségig állítható, méghozzá „fokozatmentesen”.

A színhőmérséklet hasonlóképpen, az egészen meleg sárga fénytől az igazán hideg kékig kínál beállítási lehetőséget. Olyan nagy az intervallum, hogy biztosan mindenki megtalálja minden élethelyzetre a megfelelő világítást, legyen szó olvasásról, pihenésről vagy munkáról.

Az appban kedvünkre állíthatjuk a fényerőt és a színhőmérsékletet – Fotó: RendeljKínait

Az itteni tapasztalataink alapján a színhőmérséklet állítása nem olyan parasztvakítás, mint amekkorának elsőre tűnt. Tényleg sokat dob a komfortérzeten egy melegebb fény, de munka közben is kipróbáltuk, hogy milyen egy hideg megvilágítással hosszabb ideig koncentrálni, és a váltás kifejezetten jót tett.

Plusz pont, hogy az applikációval különböző eseményekhez köthetünk előre beállított módokat, így akár az aktuális időjáráshoz is igazíthatjuk a Utorch UT30 fényerejét és színhőmérsékletét, de ha több Smart Life app kompatibilis eszközünk van, akkor azok állapotához is rendelhetünk beállításokat. A lehetőségek száma tényleg jelentős, ha akarjuk, akár még a páratartalomhoz is köthetjük világításunk tulajdonságait.

ÖSSZEGZÉS

A Utorch UT30 egy remek okos mennyezeti lámpa, ami főleg az árával hódít, hiszen a gagyi csomagolás és az extra vékony lemeztest nem valami impozáns, cserébe a termék remekül funkcionál és nagyon olcsó. A felszerelés egyszerű, az applikációval – többnyire – könnyen összepárosítható, az eseményekhez kötött programozhatóság pedig kimondottan hasznos lehetőség.

A piacon persze jelen van több márka is a mennyezeti okoslámpák szegmensében, mint például a Xiaomi Yeelight termékek, de ilyen olcsón senki nem ad hasonló kütyüt. A Utorch UT30 10000 forintért megvásárolható – így importköltséget sem kell fizetnünk -, ráadásul van egy fizikai távirányítós változata, mellette pedig elérhető az UT40, ami már 40 centi átmérőjű és 24 watt teljesítményű, de ezek sem kerülnek többe 12 000 forintnál.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik