Tech hardverteszt

Mit tud egy mérleg, ha a Xiaomi gyártja és még okos is?

Az okosmérlegek gyártása manapság igen nagy divat, annyira, hogy már kezdünk szédülni a különböző modellek tengerében. A kínálatban szép számmal akadnak a Xiaomi műhelyében készült típusok is, és a legújabb tesztalanyunk, a kissé szerencsétlen nevű Mi Body Composition Scale 2 is innen érkezett.

A termék dobozát kibontva egy méretes eszközre bukkanunk, a Yunmai Mini 2 nagyjából 30%-kal kisebb, szóval a nagy lábbal élőknek sem lesz gondja vele, a kütyü 100 grammtól 150 kilogrammig mindent megmér. Az összhatás ugyan szép, de használatban közben hamar kiderül, hogy ujjlenyomatok lábról is vehetők, és ezt egyből meg is teszi a készülék fényes felülete. Egy mérleget törölgetni macerás, összetapodva viszont csúnyán néz ki, szóval a szépségért meg kell szenvedni. A kütyü üzemeltetéséhez mindössze négy AA elem szükséges, amik hónapokig kitartanak még napi mérések mellett is.

A mérleg lábai ruganyosak és oldalra is dőlnek, így szépen kiegyenlítik a talaj egyenetlenségeit, ahogy azt a Blitzwolf BW-SC1 is tette. A kijelző a kinézet szempontjából előnyös, rejtett megoldás: a LED-es megjelenítő terhelést érzékelve villan fel, az alatta lévő kis csíkok pedig a mérési folyamat lefutását jelzik.

Segít a RendeljKínait!

Miért rendelsz Kínából vaktában? Inkább olvasd el a tesztjeinket és dönts okosan! Irány a RendeljKínait!

Okosabb, mint a konkurencia

A Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy kompatibilis a Mi Fit applikációval és ott rögzülnek a mért adatokat. Ez azért is jó, mert így visszanézhetők az előzmények, vagyis pontosan látszik, hogy miképp változik a testsúlyunk, ami legfontosabb motiváló tényező, legyen szó akár fogyásról, akár arról, ha szeretnénk egy kis pluszt magunkra szedni.

Viszont a mérlegünk nem csak súlyt mér:

kijelzi a testtömeg-indexet, a testzsírszázalékot, az izomtömeget, a víz- és a proteintartalmat, a zsigeri zsír mértékét, az alap metabolizmushoz tartozó pontszámot, a csonttömeget, a fizikai állapotot korra vetítve, az IBW értéket (mennyi kalória bevitelére van szükség), a testtípust és a felhasználó egészségének értékét. Ebben a listában azért akad néhány nehezen értelmezhető, illetve származtatott adat, mint a testtömeg-index, amit igazából bárki ki tud számolni. A kapott adatokat éppen ezért érdemes a helyén kezelni, már csak azért is, mert a visszaadott számok is nehezen ellenőrizhetőek.

Ezek az adatok viszont arra mindenképpen jók, hogy mutatják az eltérést az előző napokhoz vagy hetekhez képest, ami szintén kifejezetten motiváló tud lenni. Különösen akkor, ha használunk mellé valamilyen sportalkalmazást (Strava, Runtastic, Google Fit stb.), amivel fejben összeköthetők a mért értékek a fejlődéssel. Ezek az információk arra sarkalhatják az embert, hogy ne eresszen le, arról nem is beszélve, hogy újabb és komolyabb célok kitűzését is eredményezhetik.

A mérleg speciális tulajdonságai ugyanakkor nem merülnek ki a különböző mérésekben. Automatikusan képes például a felhasználók felismerésére, összesen 16 személyt tud megkülönböztetni egymástól súly alapján, ha pedig a mért értékek közel esnek egymáshoz, akkor több opciót is felkínál, és kézzel választható ki, hogy a gép kivel társítsa a mérés eredményét. Emellé van visitor mode is, ami egyszeri mérésre ad lehetőséget, és az adatokat nem menti el. Végezetül érdemes tudni, hogy a kütyü képes mérni az egyensúlyt, de ennek különösebb jelentőséget nem tulajdonítottunk.

Fontos továbbá, hogy a rendszer nem makulátlan, találtunk olyan hibákat, amit mindenképpen figyelembe kell venni vásárlás előtt. Ilyen a mérési pontosság, ami képes annak függvényében változni, hogy hová tesszük a mérleget: mi két kilós eltérést mértünk két egymástól két méterre lévő pozícióban, szóval az adatok pontossága érdekében már az első mérés előtt érdemes választani egy fix helyet a mérlegnek.

Fotó: RendeljKínait

A másik probléma a Mi Fit alkalmazás átláthatatlansága. Mivel a program alvásmonitorozásra, sportra és hasonlókra van kihegyezve, ezért a fejlesztők a mért testadatokat csak odahányták az egyik almenü alá, amit elsőre elég nehéz megtalálni, így álljon itt az útvonal az esetleges idegeskedés elkerülése érdekében: workout/view more/body score és alatta az adatok. Ha pedig már szóba kerültek az adatok, akkor azt is érdemes tudni, hogy az egyes értékekből levonható következtetéseket a program jelentősen túl- vagy alulbecsüli. Nálunk előfordult, hogy az egyik tesztalanynál 4 évvel fiatalabb body age-et állapított meg, míg a másiknál 5 évvel idősebbet, vagyis a szórás kemény 9 év, ami eléggé jelentős.

Összegzés

A Xiaomi Mi Body Composit 2 mérleg nagyjából azt hozta, amit vártunk. Az anyaghasználat minőségi, viszont gyűjti a lábnyomokat. Cserébe nagy a felülete, így a nagyra nőtteknek is kiváló választás lehet. A kapcsolódó szoftver a már jól ismert Mi Fit, de a használata kicsit körülményes, ami abból következik, hogy az appot elsősorban nem a mérleghez találták ki. A mért testadatokat érdemes fenntartásokkal kezelni, motivációs célokra viszont tökéletes a változások követése, és kifejezetten pozitív tényező, hogy a mérleg nemcsak kínai webshopokból szerezhető be, de a hazai boltokban is elérhető 9900 forinttól.

A teszt a RendeljKínait közreműködésével készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik