Tech

Amerika felkészül a gépek háborújára

Az amerikai Védelmi Minisztérium minden korábbinál nagyobb összeget fog elkölteni a mesterséges intelligencia katonai alkalmazásának kutatására. A tervek szerint a következő öt évben kétmilliárd dollárt fognak fejlesztésre fordítani.

A Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (Defense Advanced Research Projects Agency, azaz DARPA) igazgatója egy washingtoni konferencián számolt be az új projektről – írja a The Verge. A cél az, hogy új technológiai megoldásokat találjanak a harcászati problémákra, illetve hogy felvegyék a versenyt Oroszországgal és Kínával.

Bár a kétmilliárd dollár (mintegy 557 milliárd forint) elsőre soknak tűnhet, valójában eltörpül a Pentagon egyéb költségei mellett.

Igaz, így is ez a legnagyobb összeg, melyet az amerikai hadsereg valaha mesterséges intelligencia kutatására költött.

Sokak szerint igen veszélyes, hogy a mesterséges intelligenciát emberek elleni erőszakra használják fel.

A Project Maven nevű program feladata például az, hogy olyan gépeket fejlesszenek, amelyek képesek felismerni a harcászati célra használt objektumokat. A projektet eredetileg a Google vezette, sok alkalmazott azonban nem volt hajlandó részt venni olyan mesterséges intelligencia létrehozásában, amely segíthet emberek megölésében. Éppen ezért a vállalat végül úgy döntött, hogy kiszáll a programból.

A parancsnokok egyelőre nem bíznak meg maradéktalanul a mesterséges intelligenciában – Fotó: Thinkstock

A hadseregben a gépek egyelőre viszonylag békés feladatokat látnak el: tárgyakat azonosítanak és drónokat irányítanak. A Pentagon egyik augusztusi jelentése szerint ugyanakkor a technológia lassan lehetővé teszi, hogy a mesterséges intelligencia autonóm módon hajtson végre támadásokat.

A dokumentum alapján egyes rendszerek már képesek kiválasztani a célpontot, a parancsnokok azonban még nem hajlandóak teljes egészében lemondani az efféle fegyverek irányításáról. A probléma az, hogy a gépek továbbra sem tudják minden helyzetben megindokolni a döntéseik mögött megbúvó okokat.

Az emberek a gépektől eltérően nem csak szabályokra hagyatkoznak, döntéshozatalukban az évek alatt felépített erkölcsrendszernek és a józan gondolkozásnak is komoly szerepe van. A kérdés az, hogy a fejlesztők hogyan lesznek képesek hasonló faktorokat beépíteni a mesterséges intelligencia működésébe.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik