Tech

Ez nem paranoia: egyes oldalak minden billentyűleütésünket figyelik

kaspersky lab hacker kiberbiztonság
kaspersky lab hacker kiberbiztonság
Biztonsági szakemberek felfedték, hogy néhány szoftverfejlesztő cég webes analitikai szoftverei sokkal részletesebben követik és naplózzák egyes weboldalak látogatóinak aktivitását, mint eddig gondolták. A külsős fejlesztők szervereire olyan érzékeny adatok is továbbítódnak, mint a bankkártya adatok, vagy a jelszavak.

Több mint 480 olyan világszerte népszerű weboldal van a neten, amelyek a felhasználó minden mozdulatát és billentyűleütését naplózzák külsős cégek szoftvereinek segítségével, így összegyűjtenek köztük érzékeny információkat is, például bankkártyaadatokat – derül ki a Princeton kutatóinak friss tanulmányából.

Az analitikai szoftvereket fejlesztő külsős cégek olyan szkripteket helyeznek el az ügyfelek oldalain, amik rögzítik a különböző böngészési műveleteket, kattintásokat, kurzormozgást, leütött betűket. Hasonló eszközöket régóta használnak a marketingesek vagy dizájnerek jellemzően csoportok követésére, hogy láthatóvá váljon, a weboldal melyik részén időznek legtöbbet a látogatók.

A fejlettebb, kritizált szoftverek azonban egyénekre lebontva gyűjtenek információkat, amikhez akár neveket, e-mail címeket is tudnak kapcsolni.

LESELKEDNEK A NETEZŐ HÁTA MÖGÖTT

A kutatók az 50 ezer leglátogatottabb weboldalt vizsgálták meg, melynek során kiderült, hogy ebből legalább 482 doménen használnak olyan, a műveletek visszajátszására alkalmas szoftvert, amit külsős cégek fejlesztettek. A hét legismertebb ilyen fejlesztő a Yandex, a FullStory, a Hotjar,a UserReplay, a Smartlook, a Clicktale és a Sessioncam.

A szakemberek úgy fogalmaztak: ezen cégek szoftverei gyakorlatilag leselkednek a netező háta mögött. Nem kell ehhez amerikainak se lennünk, hiszen világszerte nézett weblapokról van szó. A wix.com, a shopify.com, az istockphoto.com, az intel.com, a t-mobile.com, a windows.com, az eset.com, a kaspersky.com, a logitech.com is szerepel azon oldalak listáján, amelyeken bizonyítékot találtak a műveletek rögzítésére.

Forrás: ThinkStock

A Princeton szakembereit leginkább az aggasztja, hogy az alapvető műveleteken túl rögzítésre kerülnek a dobozokba írt karakterek is, olyanok, amiket lehet, hogy végül nem is küld el a felhasználó.

Ez azt jelenti, hogy érzékeny személyes és pénzügyi információkat, többek köztbeírt bankkártyaadatokat, jelszavakat is rögzítenek ezek a programok.A külsős cégek szervereiről azok pedig megfelelő kezelés és titkosítás hiányában illetéktelen kezekbe kerülhetnek, a látogató személyazonosság-lopás vagy más visszaélés áldozatává válhat.

EGY BEÉPÜLŐVEL MEGVÉDHETJÜK MAGUNKAT

Szerencsére a felhasználóknak lehetőségük van az ilyen szkriptek tevékenységét megakadályozni az AdBlock Plusszal, ami minden jelentősebb böngészőbe letölthető kiegészítőként. A tanulmány megjelenése után a szolgáltatás egy olyan frissítést is kiadott, ami kifejezetten ezt orvosolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik