Mobil

Kémkedésbiztos mobilt fejlesztettek az oroszok

Az orosz InfoWatch nevű kiberbiztonsági cég bemutatta saját okostelefonját, amit a magánszféra védelmének jegyében fejlesztettek, és célja megakadályozni azt, hogy az alkalmazások adatokat gyűjtsenek a felhasználókról. A cég tulajdonosa a Kaspersky Lab orosz antivírus óriás társalapítója is egyben.

A szibériai havas fenyvesekről elnevezett Taiga telefont úgy tervezték, hogy az appok ne követhessék a felhasználó aktivitását, különös tekintettel a munkahelyi e-mailekre, dokumentumokra, és fotókra. Míg az olyan adatgyűjtési módszereikről hírhedt appok, mint a Google Gmail levelezője (ami köztudottan átfésüli a levelek tartalmát hirdetései felhasználásához) ugyan használhatók a telefonon, de alapból tiltott számukra az, hogy adatokat gyűjtsenek és továbbítsanak külső szerverekre.

A Taiga az InfoWatch saját firmware szoftverén alapuló, módosított Android operációs rendszert futtat. A modell első 50 ezer példányát orosz állami cégek dolgozói kapják meg, és nem tervezik szélesebb körben elérhetővé tenni a hétköznapi vásárlók számára.

Újabb pofont kap Amerikától az orosz vírusirtó óriás
A kormányzat által felügyelt valamennyi ügynökségnél is tilos lesz a Kaspersky Lab termékeinek használata.

„A legtöbb okostelefonos alkalmazás adatokat gyűjt a felhasználóról, amiket aztán külső szerverekre továbbít. Amikor az emberek a személyes mobiljukat használják a munakhelyen is, céges levelezéseik, dokumentumaik és fotóik annak a veszélynek vannak kitéve, hogy célzottan vagy véletlenül kiszivároghatnak külsős felekhez.”- mondta Natalya Kaspersky, az InforWatch vezetője.

A mobil egyben újabb példája annak a technológiai hidegháborúnak, ami kialakult Oroszország és az Egyesült Államok közt. Két héttel ezelőtt az amerikai kormány betiltotta az orosz Kaspersky Lab informatikai cég termékeinek használatát a kormányhivatalokban arra hivatkozva, hogy az orosz kormányhoz köthető cég veszélyeztetheti az államok nemzetbiztonságát.

Az InfoWatch nemrég irodákat nyitott Malajziában és az Egyesült Arab Emirátusokban, így a Taiga vélhetően ezekbe az országokba is megérkezhet hamarosan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik