Tech

Komoly veszélyben a Windowst használók

Az operációs rendszert érintő új kritikus sebezhetőség kihasználásával amerikai és európai célpontokat támadnak a kiberbűnözők.

A Microsoft Windows OLE Package Manager Remote Code Execution sérülékenység (CVE-2014-4114) lehetővé teszi a támadók számára, hogy Object linking és embedding (OLE) fájlokat ágyazzanak be külső helyszínekről, illetve a biztonsági rés arra is használható, hogy kártevőket telepítsenek az áldozatok számítógépeire. A sérülékenységet valószínűleg a Sandworm elnevezésű kiberkémkedéssel foglalkozó csoport használta a Backdoor.Lancafdo.A (más néven Black Energy) kártevő célba juttatásához a kiszemelt szervezeteknél.

A sérülékenység a Windows Vista Service Pack 2-től a Windows 8.1-ig, valamint a Windows Server 2008 és 2012 verzióig a Windows minden verzióját érinti. A biztonsági rést az iSIGHT Partners munkatársai fedezték fel. Véleményük szerint az újonnan felfedezett hibát már néhány esetben ki is használták a NATO-t, ukrán kormányszerveket, nyugat-európai kormányzati szervezeteket, az energetikai szektorban tevékenykedő vállalatokat, európai telekommunikációs vállalatokat, valamint amerikai oktatási intézményeket érintő kiberkémkedési támadások során. Telemetriai adatok szerint a sérülékenységet kihasználó támadások augusztus óta zajlanak. A támadásokat az iSIGHT egy fejlett, folyamatos fenyegetést jelentő csoportnak (Advanced Persistent Threat – APT) tulajdonította, amelyet Sandwormnak neveztek el.

 

Az eddig észlelt támadások célpontjai adathalász e-maileket kaptak, amelyekhez egy rosszindulatú kódsort tartalmazó PowerPoint-prezentációt csatoltak. A Symantec a Trojan.Mdropper-ként azonosította a digitális kártevőt. A PowerPoint file két beágyazott OLE objektumba rejtett webcímet is tartalmaz. Megnyitása után a csatolmány azonnal kapcsolatba lép a két webcímmel, ahonnan egy .exe és egy .inf kiterjesztésű állomány töltődik a számítógépre, amely telepíti a kártevőt. A Symantec ezt a kártevőt Backdoor.Lancafdo.A.-ként azonosítja. Bár a jelenlegi sérülékenység kihasználásához egyelőre csak PowerPoint file-okat használtak, a biztonsági rés természetét tekintve elképzelhető, hogy a közeljövőben a Microsoft Office más programjainak dokumentumait (Word, Excel) is felhasználják majd a támadók.

A telepítést követően a támadók további rosszindulatú szoftvereket tudnak az áldozatok gépére letölteni és telepíteni. Maga az eredetileg telepített kártevő saját frissítéseit is letölti, amely egy adatlopásra kifejlesztett modult is tartalmaz. Szakértők jelenleg kritikus fenyegetésként tekintenek a biztonsági résre, mivel az lehetővé teszi, hogy a támadók különféle kódsorokat futtassanak a célpont számítógépén. Bár egyelőre csak korlátozott mértékben éltek vissza a módszerrel, a nyilvánosságra kerülés után várhatóan más csoportok is igyekeznek majd a hasznukra fordítani a sérülékenységet.

Szakértők az összes érintett Windows-felhasználó számára azt javasolják, hogy minél előbb telepítsék a Microsoft által kiadott Microsoft Security Bulletin MS14-060 számú biztonsági frissítést, amely tartalmazza a biztonsági rést megszüntető javítást. Emellett bizonyosodjanak meg róla, hogy biztonsági szoftverük adatbázisát megfelelően frissítették és elővigyázatosan járjanak el az e-mailek csatolmányainak megnyitásakor, különösen akkor, ha azok ismeretlen feladótól érkeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik