Szórakozás

Így tudták meg az úton lévő pilóták, hogy meghalt a királynő

Arnaud Tousch / Twitter
Arnaud Tousch / Twitter
Néhány pilóta éppen úton, több ezer méteres magasságban volt, amikor megkapták a II. Erzsébet királynő halálhírét. Dönteniük kellett, azonnal megosztják-e az információt az utasaikkal, vagy hagyják, hogy mindenki máshonnan tudja meg.

Az úton lévő kereskedelmi repülőjáratok kapitányait, bárhol is voltak éppen, azonnal értesítették II. Erzsébet brit királynő halálhíréről. Többen fotót készítettek a kijelzőiken álló, történelmi sorokról – írja az Independent című brit lap.

Egy 29 éves elsőtiszt, aki KatiePilot néven működtet csatornákat különböző közösségi platformokon, a Twitteren azt írja, szürreális és szomorú pillanat volt, amikor Franciaország fölött repülve megkapták az üzenetet az ACARS-rendszeren, vagyis a légi közlekedés belső kommunikációs rendszerén keresztül.

Az ACARS-rendszeren keresztül általában olyan eseményekről kapnak értesítést a pilóták, melyek befolyásolhatják a repülést. Több mint két évtizeddel ezelőtt sokan így tudták meg, hogy a szeptember 11-i terrortámadások miatt lezárták az Egyesült Államok légterét.

Miután megtudták, hogy II. Erzsébet meghalt, a gépek kapitányinak dönteniük kellett: bejelentik az utasoknak a gyászhírt, vagy hagyják, hogy mindenkihez más csatornákon keresztül jusson el a hír. Azon a gépen, melyen a KatiePilot nevű elsőtiszt dolgozott, működött a fedélzeti wifi, így a kapitány nem tett bejelentést.

Arnaud Tousch, francia pilóta is lefotózta a történelmi ACARS-üzenetet. Azt írta, nagyon ritka, hogy rendszeren olyan információt kapjanak a pilóták, ami nem befolyásolja közvetlenül a repülést. Ő legutóbb négy évvel ezelőtt tapasztalt hasonlót, amikor az úton lévő francia pilótákat arról értesítették, hogy hazájuk válogatottja megnyerte a Futball-világbajnokság döntőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik