Szórakozás

17 éves, nagyon furcsa, morcos és sikeresebb, mint a popzene eddigi történetében bárki

Billie Eilish először egy dacos tinilánynak látszik, aztán kinyitja a száját és kiderül, hogy tényleg az. Na meg egy kicsit tehetséges is.

Az elmúlt időszakban kisebb botrány volt abból, hogy a német Nylon magazin a félmeztelen(?), kopaszra photoshopolt Billie Eilisht tette címlapjára, méghozzá az énekesnő tudta és engedélye nélkül. Ez az egész már önmagában sok szinten érthetetlen, de ha hozzátesszük, hogy az énekesnő még csak 17 éves, és idén már szinte az összes létező zenei díjra jelölték, amiket szinte mind meg is nyert, csak izgalmasabb lesz a dolog. Annyira, hogy végre feltegyük a kérdést:

ki a franc az a Billie Eilish, és miért őrül meg érte a világ összes 17 évese, meg a komplett zenei szakma?

A Google képtalálatai alapján Billie Eilish egy változó hajszínű, általában morcos arcú, bő melegítőket hordó tinédzserlány, de ennél azért egy kicsit többet is tud, hisz az internet szerint ötmillió dollárnyi vagyona van, ami forintra átszámolva másfél milliárd és amit az elmúlt két évben énekelt össze.

Billie Eilish Pirate Baird O’Connell néven született 2001-ben, abban az évben, amikor piacra dobták az első generációs iPodot, amikor a moziban mindenki a Harry Pottert, A gyűrűk urát és a Shreket nézte, amikor Björk hattyúnak öltözött az Oscar-díjátadón, Britney Spears pedig egy pitonnal a nyakában lépett fel az MTV VMA-n. Szóval igen, Billie Eilish tényleg csak 17 éves, és ezt nagyon nehéz elfelejteni. De nem is kell, sőt, ő sem szeretné, annyira, hogy az NME-nek adott interjújában egy évvel ezelőtt azt mondta:

Hogy őszinte legyek, olyan sokáig leszek öreg, hogy most nem nagyon érdekel ez a kor téma. Ha egyszer megöregszem, attól kezdve már örökké öreg leszek, soha többé nem leszek már fiatal. És előnyöm is van belőle. Mindig mondhatom, hogy mit vártál? Csak 16 vagyok! Elcseszett vagyok, de még csak 16, ez van.

De nem csak ebből az egy mondatból üvölt a tinédzsersége, mert amikor olyanokat mond, hogy „az a típus vagyok, akinek ha azt mondod, hogy hagyjon abba valamit, akkor az ellenkezőjét teszem”, valószínűleg minden középiskolai tanár fáradt sóhajt ereszt ki magából.

A maga köré teremtett stílushoz pedig ragaszkodik is, mert nem nagyon látjuk mosolyogni, és csak úgy árad belőle a leszaromság. Pedig nyilván nem szarja le, mert különben nem néznék meg többtízmilliók a videóklipjeit. A három évvel ezelőtt feltöltött Ocean Eyes-t például már 158 milliószor kattintották le, az öt hónappal ezelőtt megjelent Bad Guy című számhoz készült klipet pedig már több mint félmilliárdszor.

És aki még ezek után sem kattintott, az tegye meg nagyon gyorsan, mert ez a 17 éves tinilány nem az a típusú énekesnő, ami mondjuk a 2000-es évek elején volt megszokott. Billie Eilish közel sem a Britney Spearshez vagy Mandy Moore-hoz hasonló előadó, de még csak nem is egy Avril Lavigne. Utóbbiak például soha nem törölgették volna arcukon az orrukból folyó vért a videóklipjükben, és nem vettek volna a szájukba egy madárpókot, mint Billie Eilish a You Should See Me in a Crown-ban. Na meg Britney Spears sikerei húsz évvel ezelőtt kezdődtek, bőven a 90-es években, most viszont 2019-ben a popzene és a popzenét játszó arcok is teljesen mások, elég csak megnézni a Billboard nemrég coming outolt listavezetőjét, a trap-country-t játszó fekete Lil Nas X-et. A popot ma már furcsábbnál furcsább dolgok uralják, és a képbe tökéletesen beleillik Billie Eilish is.

Lil Nas X az első homoszexuális előadó, akit country-díjra jelöltek
Újabb történelmi pillanat került a rapper neve mellé.

A szemforgatása, a zenéje, a szövegei és a fent is látható klipje pedig nagyon szépen összegzi azt, amiért szeretik őt és amiért sikeres. Bár nyilván nem minden apa vagy anya örülne, ha a 17 éves lánya szegecses nyakörvben ülne egy fekvőtámaszozó férfi hátán, miközben azt énekli, hogy ő a rosszfiú, Billie Eilisht támogatják a szülei, sőt karrierje gyakorlatilag a családnak köszönhető, mivel zenéjén bátyjával, Finneas O’Connellel dolgozik együtt. Utóbbi színészként is dolgozik, szerepelt a Modern családban és a Glee című sorozatban is. De az is megkönnyíti az énekesnő helyzetét, hogy szüleinek sem új nagyon ez a világ, ugyanis ők is színészek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BILLIE EILISH (@billieeilish) által megosztott bejegyzés, Aug 28., 2019, időpont: 3:18 (PDT időzóna szerint)

Az emberek idén márciusban kezdtek rácsodálkozni széles körben is az énekesnőre. Akkor láthattunk róla egy fotót a Fader magazin címlapján egy nejlonzacskóval a fején, ezek után írta meg róla a New York Times is, hogy nem az a tipikus 17 éves popsztár, a Rolling Stone furcsa diadalaként aposztrofálta sikerét, és akkoriban írt róla az NME is, miszerint ő az a tinédzser, akiről a világon a legtöbben beszélnek. De tényleg, Billie Eilish

mindössze egy album után, 17 évesen jutott el oda, ahova más előadóknak általában csak többéves kínkeserves meló után sikerül.

Az apa, Patrick O’Connell a New York Timesnak nemrég azt mondta, hogy 1997-ben, amikor fia, Finneas született, a Hanson volt az egyik legsikeresebb együttes az MMMBop című számukkal, őt pedig teljesen elvarázsolta, hogy ez a három fiatal srác milyen sikeres lett a zenéjükkel, ezért úgy döntött, otthon tanítja gyerekeit, akiket arra ösztönöz majd, hogy abban éljék ki kreativitásukat, amiben csak akarják.

Hát, így lett mindkét gyerekből zenész végül, mert bár Finneas színészkedik is, alapvetően társszerzője és producere húgának. Amikor Finneas 17 volt, írt egy szerelmes dalt saját együttesének, ám végül úgy döntött, odaadja azt az akkor 13 éves Billie Eilishnek, hogy ő énekelje fel. Ez volt a már említett Ocean Eyes, amit csak azért töltöttek fel YouTube-ra, hogy el tudjanak küldeni egy linket Eilish tánctanárának. Egy napon belül ezer kattintást értek el vele.

Persze nem lett azonnal sláger, de Billie Eilisht azonnal szerződtették egy céghez, ahol olyan művészeknek segítenek, akik első nagy lemezszerződésükre készülnek. Az énekesnő itt találkozott későbbi stylistjával, Samantha Burkharttal, aki összerakta azt a Billie Eilisht, akit most látunk. 2016-ban aztán kapott egy új klipet az Ocean Eyes, amiből kiderült, hogy nemcsak énekelni, de táncolni is tud, a későbbi dalokból pedig azt is megtudhattuk, hogy sokkal több is van ebben a lányban, mint hogy ő legyen az új Lana Del Rey.

Kiemelt kép: Instagram/Billie Eilish

Ajánlott videó

Olvasói sztorik