Szórakozás

Gleccsertavai veszélyeztetik Bhutánt

P. Horváth Ágnes

2011. 12. 21. 11:04

Bhután az egyetlen ország a világon, ahol a király elhatározta, hogy boldoggá teszi a népét.

A hó és jég alkotta, krétafehér Thorthormi-gleccser a tengerszint fölött csaknem 4450 méteres magasságban ágaskodik a tiszta, mélykék égre. A világ tetején látható drámai képet a jégnyelv lábánál lévő széles, sötét vizű tó látványa teszi teljessé. A fenséges táj azonban fenyegetést rejt. A gleccser által táplált tó riasztó sebességgel nő, mivel körülötte a jégből évente 30-35 méternyi olvad el.

A klímaváltozásnak tulajdonított melegebb idő miatt a Thorthormi-tó 2001 óta csaknem a háromszorosára nőtt, és ma már 3,42 négyzetkilométer területű, a kőből, hordalékból képződött természetes morénagát pedig, amely visszatartja, felényire töpörödött.

Ha ez a gát összeomlik, 53 millió liter víz, szikla és hordalék zúdul le a környező völgyekre, és több tízezer ember életlehetőségeit teszi tönkre. A szomszédos területen él Bhután 700 ezres lakosságának a 10 százaléka is. Itt van a mezőgazdaságtól erősen függő ország megművelhető területének mintegy 8 százaléka. Az ennél is rosszabb esetben a tó áttör egy keskeny morénán, és egyesül a Rapshteng nevű szomszédos nagy gleccsertóval, ami aztán katasztrofális árhullámot eredményez országszerte. A Thorthormi kiöntése okozta áradás óriási pusztítást végezne a szomszédos Indiában és Bangladesben is.

A himalájai ország területe 47 000 km2, kétmillió ember él benne, államformája alkotmányos monarchia.

A lakosság főleg mezőgazdaságból és állattenyésztésből él. Az ipar nem túl fejlett, elsősorban a kézműipar dominál. Japán technológiának köszönhetően számos vízi erőművet építettek, így a kis ország fő exportcikke az elektromos áram.

Napjainkban Bhután az egyetlen buddhista ország, ahol szinte érintetlenül megmaradt a buddhista hagyomány és kultúra. Címerükben a sárkányt találjuk meg, mert szájhagyomány szerint fontos szerepe volt az ország létrejöttében.

A fél Magyarország méretű államban a király azon törte a fejét, hogyan tehetné még boldogabbá a népét. Aztán arra az elhatározásra jutott, hogy  a boldogság egyik forrása lehetne, ha megőriznék a környezetüket, nem vágnák ki a fákat. Szerinte, ha szép a környezet, az jó érzéssel tölt el mindenkit.

Frei Tamás bhutáni útjának beszámolójából közelebbről is megismerhetjük a különleges népet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.