Pályán kívül

Ahol a sírásók győzelmet ünnepelhetnek

Új, fura sport ereszt immár egyre mélyebb gyökeret Japánban: a versenyszerű gödörásás.

Több mint ezren vetek részt az idei országos viadalon, amely már a 12. volt. A sportág megszállottjai Tokió peremén túrták a hét végén a földet, hogy elnyerjék az első díjjal járó aranylapátot.

A viadalon csak csapatban lehet indulni, nincs se egyéni kategória, se külön női. Többnyire edzésben lévők alkották a brigádokat, útépítők és -karbantartók, gázipari cégek földmunkásai. Összesen 259 csapat kezdett vadul ásni a startot jelző sípszóra.

A szabály egyszerűnek tűnik: az nyer, aki 30 perc alatt nagyobb gödröt ás. Csakhogy ez nem minden, pluszpontokat kaphat a legötletesebb gödröt produkáló csapat, továbbá a legeredetibb ruhában ásó. Így aztán volt csapat, amely szívalakú gödröt vájt, és volt, amely csontvázjelmezben ásott.

A versenyásók mérete szigorúan szabályozott, és a viadal előtt a szervezők ellenőrzik az eszközöket. Büntetéssel, egyenesen kizárással járhat, ha egy csapat megpróbál földet szórni-taposni-lökni vetélytársai lyukába.

Az idei győztesek 3 méter 39 centi mélyre ástak le a szintidő alatt, 13 centit mélyítettek a tavalyi bajnoklyukon. Ezzel nemcsak az aranylapátot érdemelték ki, hanem 100 ezer jent (280 ezer forintot) is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik