Forma-1

A Mercedes csapatfőnöke a Hamilton–Verstappen-ütközésről: A fociban ezt taktikai szabálytalanságnak hívják

Matteo Bazzi / MTI / EPA / ANSA/
Matteo Bazzi / MTI / EPA / ANSA/

Daniel Ricciardo végzett az élen a Forma-1-es Olasz Nagydíjon, a McLaren pedig kettős győzelmet aratott, de futam után az angol csapat sikere mellett a legtöbb szó Max Verstappen és Lewis Hamilton ütközéséről esett.

A futam 26. körében Hamilton bokszkiállás után tért vissza a pályára, és mivel Lando Norris elment mellette, próbálta megőrizni legalább a második helyet, ám Verstappen keményen támadta. A vb-címért hajtó klasszisok csatája végül balesettel végződött, Verstappen autója a levegőbe emelkedett, és Hamilton Mercedesén landolt, és a brit pilótának szerencséje volt, mert a glória megvédte a fejét.

„A versenyfelügyelők majd eldöntik, ki volt a hibás. A futballban ezt taktikai szabálytalanságnak hívják. Verstappen tudta, hogy ha Lewis előtte marad, akkor meg is nyeri a versenyt. Maxnek tisztában kellett lennie, hogy ha ragaszkodik a pozíciójához, akkor baleset lesz a vége. Biztos vagyok benne, hogy a versenyfelügyelők alaposan kielemzik majd a balesetet, de úgy érzem, lesznek még hasonló incidensek. Talán ha lesz egy újabb baleset, ahol az egyik versenyző a másik fején landol, akkor majd történik valami változás“ – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke.

A Red Bull vezetője, Christian Horner azt mondta, úgy látta, Hamilton nem hagyott elég helyet Verstappennek a második kanyarban.

A legfontosabb dolog, hogy a glória tette a dolgát, mert ez egy komoly baleset volt, hála Istennek senki nem sérült meg. Max olyan pozícióban volt, hogy a második kanyarban több helyet kellett volna hagyni neki, de azt hiszem, ezt el lehet könyvelni egy versenybalesetnek

– magyarázta Horner. Aki azt is elmondta, hogy a baleset előtti bokszkiállásnál Verstappen az egyik szerelő hibája miatt vesztett értékes másodperceket.

Az érintettek közül Verstappen úgy érvelt, hogy próbálta körbeautózni Hamiltont, aki egyre kijjebb és kijjebb tolta.

„Két ember kell hozzá, hogy abban a kanyarban elférjenek az autók, de összeértünk. Ha az egyik fél nem akar együttműködni, akkor már nem fér el a két autó. Nagyon balszerencsés, ami történt, de kellően profik vagyunk ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni” – nyilatkozta Verstappen.

Hamilton megemlítette, hogy fájt a nyaka a baleset után, hiszen Verstappen autójának egyik kereke eltalálta a fejét. Aztán elmesélte, hogy az első kanyarban is ő volt elöl, majd a másodikban is, és ugyanaz a forgatókönyv lépett életbe, mint a verseny egy korábbi szakaszában, amikor szintén kerék a kerék ellen csatáztak, de akkor Hamilton végül engedett, és így elkerülték az ütközést.

Ebben az esetben viszont ő nem akart engedni. Tudta, hogy mi fog történni, mégsem vette el a gázt. Nem tudom, mit mondhatné

– értékelt a címvédő.

Mivel egyik pilóta sem szerzett pontot, így a helyzet az élen változatlan, Verstappen öt ponttal vezet riválisa előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik