Élő Forma-1

Gyorsan reagált a Red Bull, óriási győzelem lett a jutalma

Két Ferrari-győzelemmel indult a Forma-1-es idény, Sebastian Vettel Ausztráliában és Bahreinben is nyerni tudott, így aztán fel volt adva a lecke a Mercedes számára. A Ferrari a harmadik versenyhétvégén, Kínában is jól kezdett, hiszen az időmérő első két helyén Vettel és Kimi Räikkönen végzett.

Ezek után amikor elrajtolt a mezőny, Valtteri Bottas megelőzte Kimi Räikkönent, a századik Mercedeses versenyén induló Lewis Hamilton viszont sokáig csak szenvedett, nagyjából az ötödik helyen autózott. A verseny első fele aránylag eseménytelenül telt, azonban a 30. körben váratlan főszereplői lettek a futamnak:

Brendon Hartley hátulról nekiment saját csapattársának, Pierre Gaslynak. Emiatt kisvártatva megérkezett a biztonsági autó, amíg a törmeléket eltakarították a kínai munkások.

Hiába a mezőny végén történt mindez, az elejét is befolyásolta. Az élcsapatok ugyanis egy kiállással akarták lehozni a versenyt, vagyis a 28. körre mindenki túl volt már az 56 körös versenyen a bokszkiálláson. A Red Bullnál azonban villámgyorsan reagáltak, lekapták Daniel Ricciardót és Max Verstappent is és lágy keverékű gumikat tettek az autókra.

A Mercedeseken teljesen kihűltek a gumik, Lewis Hamilton csak azért nem veszítette el azonnal a harmadik helyét, mert Verstappen nagyon türelmetlenül próbált előzni. A holland második hibája már többe került, gyakorlatilag kiütötte Vettelt a versenyből, tíz másodperces büntetést kapott. Hibája miatt csapattársa, Daniel Ricciardo került negyedik helyre, így rajta volt a sor, hogy előzzön.

És az ausztrálnak nem kell kétszer mondani, először Hamilton elé bújt be, majd Sebastian Vettelt hagyta faképnél és végül az élen haladó Bottas sem tudta megállítani, így az ausztrál szenzációsan versenyezve az élre tört és megnyerte a futamot.

Tegyük hozzá, DRS nélkül vágott mindenki elé.

A múlt héten acsarkodó Haas pilóták Kínában is alkottak, Kevin Magnussen úgy érezte, hogy csapattársa, Romain Grosjean feltartja, így a francia fülére szólt az istálló, hogy engedje el a dánt. Grosjean sokat káromkodott, hogy már a verseny elején szivatják, de legyünk őszinték, Bahreinben is kiszúrt a társával, ez volt a biztonságos megoldás.

Az ütköző Toro Rossók közül egyébként csak Hartley adta fel a futamot, sőt az egész mezőnyből egyedül ő adta fel a versenyt, három körrel a vége előtt. Folytatás két hét múlva.

Végeredmény – Kínai Nagydíj

1. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:35.36.380 óra
2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 8.894 másodperc hátrány
3. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 9.637 mp h.
4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 16.985 mp h.
5. Max Verstappen (holland, Red Bull) 20.436 mp h.
6. Nico Hülkenberg (német, Renault) 21.052 mp h.
7. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) 30.639 mp h.
8. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 35.286 mp h.
9. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Renault) 35.763 mp h.
10. Kevin Magnussen (dán, Haas) 39.594 mp h.
pole pozíció: Vettel

A vb-pontversenyek állása 3 futam után (még 18 van hátra):
pilóták:
1. Vettel 54 pont
2. Hamilton 45
3. Bottas 40
4. Ricciardo 37
5. Räikkönen 30
6. Hülkenberg 22
7. Alonso 20
8. Verstappen 18
9. Pierre Gasly (francia, Toro Rosso) 12
10. Magnussen 11
11. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren) 6
12. Sainz 3
13. Marcus Ericsson (svéd, Sauber) 2
14. Esteban Ocon (francia, Force India) 1

csapatok:
1. Ferrari 86 pont
2. Mercedes 85
3. Red Bull 55
4. McLaren 26
5. Renault 25
6. Toro Rosso 12
7. Haas 11
8. Sauber 2
9. Force India 1

Kiemelt fotó: Antonin Vincent / DPPI

Ricciardo az élen!

Villámgyorsan elintézte a mezőnyt Daniel Ricciardo, Bottas elé is bevetődött. Verstappen 10 másodperces büntetést kapott.

Ricciardo már második

Az ausztrál remekül használta ki, hogy gumit cserélt a biztonsági autó érkezésekor. Előbb Hamilton elé tudott bejönni, majd Vettelt szinte kikerüli, mintha lekörözné csupán. Verstappen is Hamilton elé tudott kerülni és már Vettelt támadhatja lassan.

Helyet cserélt a két Red Bull

Verstappen nagyon meg akarta előzni Hamiltont, de a brit pozíciót tudott tartani és a külső íven kicsúszott egy pillanatra. Daniel Ricciardónak viszont azonnal szóltak: te jössz, próbálj előzni.

Folytatódik a verseny

Valtteri Bottas nagyszerűen kilőtt, így kicsit el is tudott húzni az első helyen, közben Kimi Räikkönen és Max Verstappen csatázik a negyedik helyért. Ehelyett Daniel Ricciardo tudott bevágni a finn elé, így a Ferrari pilótája már hatodik. Hamilton viszont marad a harmadik helyen, annak ellenére, hogy kihűlő gumikra panaszkodott a safety car ideje alatt.

Jön a biztonsági autó

Pierre Gasly és Brendon Hartley egymásnak ütközött, a Toro Rosso így a maradék esélyét is elszúrta a pontszerzésre. A 30. kör tájékán Charles Leclerc is a kavicságyba csúszott, így abból is jutott a pályára. A Red Bullosok azonnal kijöttek friss gumikért, a Mercedes és a Ferrari inkább pozíciót tartott.

Így állunk most

Vettel, Bottas, Verstappen, Räikkönen, Hamilton, Ricciardo, Hülkenberg, Sainz, Magnussen, Grosjean az első tíz a verseny egyötödéhez közeledve.

Magnussen morcoskodott a rádión

Úgy érezte, hogy csapattársa, Grosjean feltartja, mire rászóltak a franciára, hogy engedje el Magnussent. Aki el is ment Grosjean mellett, aki ezt káromkodva fogadta, mondván, ez még csak a verseny eleje. Magnussen így a kilencedik, Grosjean a tizedik.

Rajt!

Bottas megelőzte Räikkönent, Hamilton pedig valamit elrontott, mert fokozatosan esett vissza.

Amit a pályáról tudni kell

56 körös verseny vár ránk, az 5451 méteres pályán a legendás Michael Schumacher tartja a rekordot 2004-ből. Tavaly Lewis Hamiltont intették le elsőként a kockás zászlóval.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik