Foci
A portrait of Leicester City Football Club's Thai chairman Vichai Srivaddhanaprabha, who died in a helicopter crash at the club's stadium, is seen amid flowers and tributes outside the King Power Stadium in Leicester, eastern England, on October 29, 2018. - Leicester City's chairman Vichai Srivaddhanaprabha was among five people killed when his helicopter crashed and burst into flames in the Premier League side's stadium car park moments after taking off from the pitch, the club said on October 28. A stream of fans already fearing the worst had laid out flowers, football scarves and Buddhist prayers outside the club's King Power stadium after Saturday's accident in tribute to the Thai billionaire boss -- the man they credit for an against-all-odds Premier League victory in 2016 (Photo by Paul ELLIS / AFP)

Meghalt az ember, aki egy egész várost tanított meg álmodni

Vichai Srivaddhanaprabha igazi self-made manként került Angliába. Hazájában vámmentes üzletekkel kereste meg vagyonát, koncessziókat szerzett, kapcsolatokat épített. Hogy értsük, miért fektette pénzét egy relatíve ismeretlen angol kiscsapatba, nem árt, ha tudjuk:

a Premier League Thaiföldön a legnépszerűbb televíziós sporttartalom, itt tényezővé válni hazafelé is üzenet, erő, hatalom.

Srivaddhanaprabha előtt egy másik thai üzletember, a korábbi miniszterelnök, Thaksin Shinawatra is beszállt már a szigetországi focibizniszbe (a Manchester City tulajdonosa volt, mielőtt megérkezett volna az arab Etihad Csoport), ám míg ő pusztán gazdasági hatalma átmentésének egyik eszközeként tekintett klubjára – és nem fűzte hozzá semmiféle érzelem –, addig a Leicester tulajdonosa alkotni akart a futballban.

Nem véletlen, hogy éppen ő lett az angol futball első olyan külföldi tulajdonosa, akit nem pusztán elfogadott a híresen konzervatív, már-már bigott közeg, de bevallottan irigyelt is. Népszerű volt, klubja szurkolói kedvelték, elismerték, befogadták.

2010-ben, két évvel Shinawatra csúfos bukása után vette meg az akkor még a másodosztályban porosodó Leicester Cityt, potom 38 millió fontért cserébe. Nem találomra választott: a fia állítólag már a Rókák 1997-es Ligakupa-döntőjén is ott volt a régi Wembley-ben (a Martin O’Neill által irányított Leicester hosszabbítás után 1-1-et játszott a Middlesbrough-val), és mivel Srivaddhanaprabhának bevallottan az volt a fontos, hogy alulról építsen fel valami sikereset és újat, adta magát a tranzakció.

Amikor megérkezett, és azt ígérte, öt éven belül az első öt közé kerül a csapat a Premier League-ben, a legtöbben kinevették: ahhoz hasonló őrült pénzszórást vizionáltak, amelyet a QPR valósított meg a Premier League-ben. Ehhez képest a Leicester rövid úton mintaklubbá vált: elképesztően erős elemzői háttérrel támogatták meg a játékosmegfigyelői hálózatukat, nem szórták, hanem előrelátó óvatossággal befektették a pénzüket, és azonnal elkezdték szorosabbra fűzni a viszonyt a szurkolókkal is.

A csapat végül 2014-ben jutott fel a Premier League-be, és bár a szezont azonnal óriási bravúrokkal indította (a Manchester Unitedet például 5-3-ra verte hazai pályán), az évad nagy részében a tabella utolsó helyén szerénykedett. A tulajdonos ennek ellenére nem kapkodott, nem érkeztek játékosok őrült pénzekért januárban, sőt a korábbi sikerkovács edző, Nigel Pearson is maradhatott a helyén. A türelem pedig meghozta gyümölcsét: áprilisban a Leicester varázsütésre focizni kezdett, sorra nyerte a meccseket, és végül simán bennmaradt az első osztályban.

Srivaddhanaprabha karakterének szerves része volt a nyugodt mértékletesség. Sosem kereste a nyilvánosságot, nem hivalkodott vagyonával, jótékonysági akcióival. Pedig lett volna mivel:

  • miután kifizette a klub 128 millió fontos adósságát, még 100 millió fontot ruházott be a Leicester edzőpályáinak bővítésére és korszerűsítésére.
  • 2 millióval támogatta a helyi kórházat,
  • ingyen sörrel kedveskedett a szurkolóknak.

Mindezt végig csillogó PR-akciók nélkül, csendben, a háttérben maradva.

A man poses for a photograph against a mural showing Leicester City Football Club's Thai chairman Vichai Srivaddhanaprabha near De Montfort University in Leicester, eastern England, on October 28, 2018 after a helicopter belonging to Srivaddhanaprabha crashed outside Leicester City Football Club's King Power Stadium the night before. - Leicester City's charismatic Thai chairman was the subject of growing concerns on October 28 after a helicopter belonging to the billionaire crashed and burst into flames in the stadium car park shortly after taking off from the club's pitch following the match against West Ham United on October 27. There was no confirmation whether London-based Vichai Srivaddhanaprabha, who frequently flies to and from Leicester's home games by helicopter, was on board the aircraft which appeared to develop mechanical problems. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Fotó:  Ben Stansall / AFP

Tudta, nem ő a fontos, hanem a futball. Hogy a szurkolók a klub talán legnagyobb értékét képezik, hogy nélkülük nincs értelme a sikereknek sem. Mivel maga is rajongott a labdarúgásért, egyetlen percre sem hitte, hogy a szurkolók vannak a futballért, nem pedig fordítva.

Ez a felismerés tette puszta tulajdonosnál jóval többé, és ez a szerényen megélt, alázatos tudatosság vezette korábban soha nem látott sikerekig a Leicester Cityt is.

2014-ben egy thaiföldi lapnak úgy nyilatkozott, három éven belül európai kupában szereplő együttest akar látni a saját cégéről King Powernek elnevezett stadionban. Megint sokan nevettek rajta, pláne, amikor egy évvel később, kevéssel a szezon rajtja előtt egy edzőtábori balhé miatt lapátra tette a sikeredző Nigel Pearsont, hogy a görög válogatottal óriásit bukó Claudio Ranierit ültesse a helyére. Az elemzők egy emberként szajkózták, hogy a Leicester tuti kieső lesz az új évadban, Srivaddhanaprabha viszont felfedezte Ranieriben azt a szerénységet és higgadt mértékletességet, amit saját sikerei zálogának is tartott.

Az eredmény ismert: a Leicester City általános megdöbbenést okozva megnyerte a 2015/2016-os angol bajnokságot. Az évad elején 5000 az 1-hez adták a Rókák győzelmét, a klub lényegében a modern sporttörténet legvalószínűtlenebb győzelmét aratta jóval gazdagabb, jóval komolyabb múltú riválisai rovására.

Srivaddhanaprabha a bajnoki cím után szupersztár lehetett volna – ha akar. Ehhez képest megmaradt ugyanannak a szerény, visszahúzódó karakternek, akit már jóval korábban megkedvelt a klub szurkolótábora és a város is. Ma már ismert a sztori, hogy hatvanadik születésnapján hatvan szezonbérletet osztott ki a csapat leghűségesebb szurkolói között, tudjuk azt is, hogy a fánkot, ingyen sört biztosított a drukkereknek, de korábban nem keringtek ezekről az akciókról látványosan a nyilvánosságnak gyártott, cukormázas PR-történetek.

(FILES) In this file photo taken on May 18, 2016 Leicester City FC's owner Vichai Srivaddhanaprabha applauds as they take part in a presentation of the English Premier League football trophy at the King Power duty-free headquarters in Bangkok on May 18, 2016. - A helicopter belonging to Thai tycoon Vichai Srivaddhanaprabha crashed on October 27, 2018 near the stadium of his UK football club Leicester City. The identities of the pilot and any passengers on board have not yet been confirmed. It is also not yet known if anyone on the ground was injured. (Photo by CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP)
Fotó: Christophe Archambault / AFP

Talán egyedül abból lett sztori, hogy a bajnoki cím után mindegyik játékosának 150 ezer fontot kóstáló, a klub színeire festett BMW-t ajándékozott. Srivaddhanaprabha nem kereste a nyilvánosságot, és éppen a visszafogottságával imponált. A szorgalmas, alázatos üzletember tekintélye áradt belőle, így válhatott a klub szerves részévé.

Tiszteletbeli angollá, és ami ennél is több: leicesterivé fogadta a közösség.

Ennek köszönhette, hogy a szurkolók akkor sem vonták fel a szemöldöküket, amikor a bajnoki cím után alig néhány hónappal lapátra tette Ranierit. Mindenki tisztában volt vele, hogy Srivaddhanaprabhának legalább olyan komoly dilemmát okozott a döntés, mint azoknak a szurkolóknak, akik ugyan elmondhatatlanul hálásak voltak az olasz edzőnek a bajnoki címért, ám semmiképp sem akarták, hogy a csapat visszasüllyedjen a másodosztályba.

A thai tulajdonos nagy empátiával, de elképesztően tudatosan és racionálisan hozta meg döntéseit a klub jövőjét illetően: a Ranieri helyére kinevezett Craig Shakespeare felrázta ugyan a csapatot, és eljutotta őket a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéig(!), ám amikor elfáradt a kapcsolat, Srivaddhanaprabha tőle is megvált az előrelépés érdekében.

Hasonlóan gondolkodott a játékosokat illetően is:

  • Jami Vardynak zokszó nélkül adta meg a rekordfizetést, hogy végleg klublegendát csináljon belőle,
  • N’Golo Kanténak viszont nem állt az útjába, amikor a Chelsea-hez akart szerződni.
  • A folyamatosan a távozás miatt kilincselő  Rijjad Mahrezt két éven át sikerült rávennie arra, hogy a klub sikereiért küzdve egyengesse a maga karrierjét is, majd az utolsó pillanatra tökéletesen ráérezve, hatvan millió fontért passzolta el a Manchester Citynek.
LEICESTER, ENGLAND - AUGUST 28: A general view of King Power Stadium as the helicopter owned by Leicester City Chairman/owner Vichai Srivaddhanaprabha lands on the pitch during the Carabao Cup Second Round match between Leicester City and Fleetwood Town at The King Power Stadium on August 28, 2018 in Leicester, England. (Photo by Marc Atkins/Getty Images)

Így talán már érthető, hogy a szerencsétlenség másnapján a King Power Stadion miért vált spontán módon zarándokhellyé. Szurkolók százai vonultak gyerekeikkel, családjaikkal a pálya mellé, hogy mécsesek gyújtásával, virágokkal, mezekkel és plüss rókákkal fejezzék ki együttérzésüket. Egy egész város virrasztott a thaiföldi tulajdonosért, még Buddha-szobrokat is helyeztek a kapuk mellé. Semmi más nem fejezheti ki jobban, milyen mélyen tisztelte őt a város és a klub, és hogy mennyire megrendítő csapást jelentett számukra a baleset.

Srivaddhanaprabha helikopetere szombaton este, a West Ham elleni hazai mérkőzés lefújása után egy órával, helyi idő szerint 20:38-kor, közvetlenül a felszállást követően csapódott a stadion melletti egyik parkolóba. Egy napnyi baljós hallgatás után a Leicester City vasárnap éjjel kiadott közleménye tette hivatalossá, hogy a klub tulajdonosa is a gépen tartózkodott a baleset pillanatában, és hogy nem élte túl a becsapódást.

„Köszönjük, hogy valóra váltottad az álmainkat” – állt az egyik, Srivaddhanaprabha tiszteletére készített Leicester-mezen a beszédes felirat. „Isten áldjon Téged, Vichai, és a családodat is. Hálásak vagyunk mindazért, amit a klubért tettél” – üzente egy másik szurkoló.

A klub ikonja, Jamie Vardy is megrendültségének adott hangot a közösségi médiában:

Számomra legenda vagy, egy fantasztikus ember, a világon a legnagyobb szívvel. Te voltál a Leicester City lelke. Köszönök mindent, amit személyesen értem, a családomért és a klubért tettél.

A klub a legfrissebb hírek szerint átgondolja annak lehetőségét, hogy a King Power Stadiont tulajdonosa után Vichai Stadionra nevezze át. Mi sem természetesebb ennél: egy klub az örökkévalóságnak írja fel egyik legnagyobb legendája nevét – és mit sem törődik azzal, hogy az illető annak idején történetesen tökéletesen idegenként érkezett az országba.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.