Foci

Gyorsan változik a futballvilág rendje

as roma (as roma)
as roma (as roma)

Az Európa Liga legjobb 16 együttese között öt olasz klub is ott lesz, viszont csak egyetlen angol.

Szögezzük is le gyorsan az elején: az európai futballban hullámzóan teljesítenek egyes topbajnokságok, és úgy tűnik, nincs ez másképp idén sem.

Az EL-nyolcaddöntőjébe ugyanis kvalifikálta magát öt olasz együttes, mégpedig a Roma, a Napoli, a Fiorentina, az Inter és a Torino is. Ezzel szemben az angolokat csak az Everton képviseli majd a nyolcaddöntőben azok után, hogy nagy meglepetésre a Tottenham és a Liverpool is búcsúzni kényszerült.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Tavaly a spanyol csapatokról szólt az EL és a BL, most szintén ezt célozzák meg a déliek: a második számú sorozatban a címvédő Sevilla ott lesz a folytatásban, ahogy a Villarreal is, a Bilbao ellenben nem.

Hogy egy kicsit magunk mögé tekintsünk, vizsgáljuk meg a trendeket. A 2000-es évek elején a spanyolok és az angolok uralták Európát, miközben válogatott szinten nem tudtak komoly sikereket elérni. A Bajnokok Ligája 2000-2001-es kiírásában három angol és három spanyol együttes volt a legjobb nyolc között, majd a döntőt mégis a Bayern München húzta be. Egy évvel később egy a trend megmaradt, de a döntőben ugyanúgy ott volt egy német (Bayer Leverkusen), valamint egy ibériai klub, méghozzá a Real Madrid, mely Zinedine Zidane emlékezetes góljával el is hódíotta a trófeát.

2002-2003-ban az angolok kikerültek a képből, jöttek helyettük az olaszok: az elődöntőben Milan-Inter és Real Madrid-Juventus meccseket rendeztek, majd az olasz házi döntőn a Milan büntetőkkel verte a Juvét.

A következő években kiegyenlített volt a mezőny, egyik nemzet sem tudott komoly fölénybe kerülni, majd a 2006-2007-es kiírásban már ismét Angliáról beszélt mindenki. Ebben az évben a Chelsea, a Liverpool és a Manchester United volt ott az elődöntőben, majd a sors fintora, hogy az egy szem olasz klub, a Milan nyerte végül a BL-serleget. A következő két idényben hasonló volt a forgatókönyv, szintén három szigetországi együttes a négyben, de 2009-ben a Barca volt a legjobb, 2008-ban viszont összejött számukra a siker, persze ehhez az is kellett, hogy a United és a Chelsea vívta a finálét: ekkor tizenegyesekkel a Vörös Ördögök diadalmaskodtak.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Közeledve a jelenhez inkább két csapatot emelnénk ki, mégpedig a Real Madridot és a Barcelonát. 2012-ig mindkét együttes, vagy legalább csak az egyik, egy alkalom kivételével mindig ott volt az elődöntőben, az már más kérdés, hogy ebből csak egyetlen serleget húztak be a spanyolok.

A 2012-2013-as szezonban aztán német-spanyol csaták következtek a négy között, a Bayern a Barcát, a Dortmund pedig a Realt ütötte ki, így a két német alakulat egymás ellen döntőzött: végül 2-1-re a müncheniek nyertek. Tavaly szintén egy nemzet két csapat játszott a fináléban, az Atlético és a Real Madrid, ez az összecsapás pedig Ronaldóék sikerével zárult.

Ami az UEFA Kupát, illetve az Európa Ligát illeti, az utóbbi 15 évben egyértelmű volt a spanyol és portugál klub dominanciája. Az ibériai félsziget összesen – ha csak a döntők 28 csapatát nézzük – 15 együttest adott, ebből 9 a spanyol, hat a portugál.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Ebben az időszakban kétszer rendeztek spanyol házi döntőt: 2007-ben a Sevilla büntetőkkel intézte el az Espanyolt, majd 2012-ben az Atlético Madrid a Bilbaót fektette két vállra. A luzitánok egyszer sajátították ki az EL-t, mégpedig 2011-ben, ekkor a Porto a Bragát múlta felül.

A két sorozat győztesének nemzete két évben egyezett meg: 2006-ban a Barcelona ült a BL, a Sevilla az EL trónján, 2014-ben a Real Madrid és szintén a Sevilla volt a legjobb.

A leírtak tükrében egyáltalán nem meglepő, hogy jelenleg a kontinens legjobb bajnoksága toronymagasan a spanyol. Meglepődnénk, hogy idén sem az idébriai együttesek lennének ott a végelszámolásnál, persze emlékezzünk vissza a cikk elejére: öt olasz klub jutott az EL-nyolcaddöntőbe. A hatalomátvételhez talán több kell majd, főleg úgy, hogy a Bajnokok Liga legjobbjai közé csak egyetlen csapatot, a Juventust adja az ország.

Európa Liga, a nyolcaddöntőbe jutásért, visszavágó eredmények és továbbjutók:

Everton (angol)-Young Boys (svájci) 3-1 (3-1)
Továbbjutott: az Everton, kettős győzelemmel, 7-2-es összesítéssel

Athletic Bilbao (spanyol)-Torino (olasz) 2-3 (1-2)
Tj: a Torino, 5-4-es összesítéssel.

Sporting Lisboa (portugál)-VfL Wolfsburg (német) 0-0
Tj: a VfL Wolfsburg, 2-0-ás összesítéssel.

FC Bruges (belga)-Aalborg (dán) 3-0 (1-0)
Tj: az FC Bruges, kettős győzelemmel, 6-1-es összesítéssel.

Olimpiakosz (görög)-Dnyipro (ukrán) 2-2 (1-1)
Tj: a Dnyipro, 4-2-es összesítéssel.

Napoli (olasz)-Trabzonspor (török) 1-0 (1-0)
Tj: a Napoli, kettős győzelemmel, 5-0-ás összesítéssel.

Feyenoord (holland)-AS Roma (olasz) 1-2 (0-1)
Tj: az AS Roma, 3-2-es összesítéssel.

Besiktas (török)-FC Liverpool (angol) 1-0 (0-0, 1-0, 1-0) – 11-esekkel: 5-4
Tj: a Besiktas, 1-1-es összesítéssel, büntetőkkel.

Borussia Mönchengladbach (német)-Sevilla (spanyol) 2-3 (2-2)
Tj: a Sevilla kettős győzelemmel, 4-2-es összesítéssel.

Legia Warszawa (lengyel)-Ajax Amsterdam (holland) 0-3 (0-3) 
Tj: az Ajax Amsterdam kettős győzelemmel, 4-0-ás összesítéssel.

Dinamo Kijev (ukrán)-Guingamp (francia) 3-1 (1-0) 
Tj: a Dinamo Kijev 4-3-as összesítéssel.

Salzburg (osztrák)-Villarreal (spanyol) 1-3 (1-1)
Tj: a Villarreal kettős győzelemmel, 5-2-es összesítéssel.

Fiorentina (olasz)-Tottenham Hotspur (angol) 2-0 (0-0)
Tj: a Fiorentina 3-1-es összesítéssel.

Internazionale (olasz)-Celtic Glasgow (skót) 1-0 (0-0)
Tj: az Internazionale 4-3-as összesítéssel.

Dinamo Moszkva (orosz)-RSC Anderlecht (belga) 3-1 (0-1)
Tj: a Dinamo Moszkva 3-1-es összesítéssel.

Zenit (orosz)-PSV Eindhoven (holland) 3-0 (1-0)
Tj: a Zenit kettős győzelemmel, 4-0-s összesítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik