Sport

Olimpia 2024: nyilatkozott Iman Helif, aki legyőzte Hámori Lucát

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A 66 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Hámori Luca az ötödik helyen végzett a párizsi olimpia ökölvívótornáján, miután a negyeddöntőben egyhangú pontozással 5-0-ra kikapott az algériai Iman Heliftől.

Az algériai versenyző a továbbjutása utáni nyilatkozatát az origo idézte. Helif először az edzői stábnak köszönte meg a győzelmét, majd hozzátette:

A versenyzésem az összes nő méltóságát és becsületét érinti. Engem már évek óta ismer az egész arab világ és mindenki tudja, hogy küzdök a Nemzetközi Boksz Szövetség ellen, amely elnyomott engem, de Allah mellettem áll. És igen, büszke vagyok a teljesítményemre. Közel nyolc éven át készültem erre az olimpiára, így ma teljes mértékben készen álltam, hogy megnyerjem a mérkőzést. Megnyerem az elődöntőt és utána az aranyérmet is.

A szombati találkozó azért mutatott túl egy átlagos bokszmérkőzésen, azért okozott Helif szereplése nemzetközi botrányt, mert tavaly kizárták az ökölvívó világbajnokságról a megengedettnél magasabb tesztoszteronszintje miatt (nem csak őt, hanem a már szintén elődöntős thaiföldi Janjaem Suwannaphenget is).

Csakhogy a vébét a nemzetközi bokszszervezet, az IBA rendezi, míg az olimpiai tornát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, és a NOB engedte indulni az algériait (és a thaiföldit is), akinek előző ellenfele, az olasz Angela Carini 46 másodperc után feladta a küzdelmet, mint mondta, akkora ütést kapott, amilyet korábban még sosem.

Így vált egyetlen bokszmeccsből a nemzetközi sportéletet megrázó és a közösségi médiát napok óta megosztó ügy, amelyben már a politikusok is világszerte széles körben állást foglaltak.

Varga Jennifer / 24.hu Fotó: Varga Jennifer/24.hu

Éppen ezért érdemes meghallgatni, miként nyilatkozott a nyolcaddöntő után Angela Carini, majd a negyeddöntő után Hámori Luca.

A 25 éves olasz lány pénteken bocsánatot kért ellenfelétől azért, amit a mérkőzést követő elkeseredésében mondott:

Ez a sok vita elszomorít. Ha a NOB azt mondta, hogy harcolhat, tiszteletben tartom ezt a döntést… Bocsánatot szeretnék kérni tőle és mindenkitől. Dühös voltam, mert az olimpiai álmaim füstbe mentek.

Hámori pedig óriási emberi tartással, méltósággal, sportszerűséggel sok más érzése, gondolata mellett úgy fogalmazott:

Próbáltam sportszerűen viselkedni, ahogy az ellenfelem is, rá sem lehet mondani egy rossz szót sem. Ez a pár nap mindenkinek nehéz volt, neki is, nekem is. És pont ezért szerettem volna megmutatni, hogy tisztelettel vagyok felé, és nincs róla egy rossz gondolatom sem. Erről nem ő tehet. Ez most így alakult, mind a ketten kiálltunk küzdeni, ez most így alakult.

És a végére még ide biggyesztjük azt a Kele János kollégánk által írt véleménycikket, amely nem csak állást foglal, de egyben tökéletesen irányt mutat a témában:

Kapcsolódó
Hiába az olimpiai álom a győztessé válás lehetőségéről, ha az algériai bokszoló ügyének kizárólag vesztesei lehetnek
Az élsport és az olimpia sok minden más mellett arról szól, hogy kik és hogyan válnak, válhatnak győztessé. Az algériai bokszoló, Iman Helif kálváriája éppen attól szomorú és tragikus, hogy kizárólag áldozatokat termel, és akármi is legyen a vége, mindenki vesztesként jön ki a dologból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik