Ziccer

A Fradi esete mutatja, hogy a selejtezőben lehetsz te a csúcsragadozó, a csoportkörben jönnek az igazi nagyhalak

Immár ötödik éve jut be magyar futballcsapat az európai kupák valamelyikének csoportkörébe, a tagországok rangsorában 25.-ek vagyunk. 15 éve nem volt ilyen magasan a magyar klubfoci, a magyar csapatok annyi UEFA-koefficienst gyűjtöttek idén, mint korábban csak egyszer, és ez még nőhet a Fradi EL-csoportkörös szereplésével.

A Ziccerben ezúttal Hrutka Jánossal, és Marosi Gergellyel több viszonyítási pont mentén próbáltuk megítélni, mit jelentenek, mennyire relatívak a klubfutballsikerek. Beárnyékolják-e az örömünket – és ha igen, mennyire – a következő tények:

  • Az azeri (11-es széria), vagy a bolgár (9-es széria) mellett további 20 ország rendelkezik ötösnél hosszabb csoportkör-sorozattal.
  • A magyar foci a bevételek tekintetében az együtthatójához képest jóval előkelőbb – a 14. – helyen áll Európában, mint a dán, a görög, a svéd, a norvég, a horvát, a cseh, vagy a ciprusi bajnokságok.
  • Az NB I-es klubok összességében magasabb költségvetéssel dolgozhatnak az említetteknél.
  • A Fradi az előző három szezonban 18 olyan játékost igazolt, akiért pénzt fizetett ki (összehasonlításul: korábban három komplett átigazolási szezonban a teljes magyar mezőnyben nem vettek ennyi játékost).
  • Három cseh csapat jutott be csoportkörbe (Viktoria Plzen – BL, Slavia Praha, Slovácko – KL) úgy, hogy ezek a csapatok összesen 36 hazai játékost küldtek pályára a playoff-körökben, másfélszer annyit, mint amennyi magyart a négy kupacsapatunk az összes selejtezőmeccsén?
Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik