Élő Sport

Brady és a védelem megcsinálta, Super Bowl-győztes a Tampa Bay

MIKE EHRMANN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
MIKE EHRMANN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Története során másodszor nyert Super Bowlt a Tampa Bay Buccaneers, amely 31-9-re lemosta a címvédő Kansas City Chiefst az NFL nagydöntőjében.

Tom Brady, a hazai pályán játszó Tampa Bay irányítója három touchdown-passzt osztott ki, ebből kettőt korábbi New England-i csapattársának, Rob Gronkowskinak.

Annak a Gronkowskinak, aki egyszer már visszavonult, erre most a San Francisco legendás elkapója, Jerry Rice után a második olyan játékosnak mondhatja magát, aki két Super Bowlon is elért legalább két TD-t.

A Brady, Gronkowski duó együtt 14 TD-t hozott össze a Super Bowlokon, így övék lett a nagydöntők leghatékonyabb párosa.

A 43 évesen és 188 naposan pályára lépő Brady a nagydöntők történetének legidősebb játékosának számít, és ez a hetedik Super Bowl-győzelme, így egymaga többször lett bajnok, mint bármelyik franchise a liga történetében.

A döntőben összesen 201 yardot passzolt, 29 kísérletéből 21-szer célba jutott a labda.

A meccs összefoglalója:

Gronkowski mellett Antonio Brown és Leonard Fournette is touchdownt szerzett, ami jó visszaigazolás lehetett a Tampa Bay vezetőségének számára, hogy érdemes volt a franchise-nál első idényét töltő Bradyre hallgatni, aki ezt a három játékost – köztük két korábbi csapattársát, mivel Brown is szerepelt a New Englandben – kérte tőlük.

De jár a dicséret a Tampa Bay védelmének is, amely a rájátszásban három olyan klasszis irányító ellen dolgozott hatékonyan, mint Drew Brees (New Orleans), Aaron Rodgers (Green Bay) és Patrick Mahomes (Kansas City) – akik mindhárman nyertek már Super Bowlt, és hazavihették a döntő legjobbjának járó díjat.

Mindent elmond a Tampa Bay védekezéséről, hogy Mahomesnak rengeteg alkalommal kellett menekülnie a rárontó védők elől, de háromszor földre vitték, és két alkalommal is eladta a labdát, a Kansas pedig nem tudott TD-t szerezni a nagydöntőben. Mahomes 270 yardig jutott, de 49 passzából csak 26 volt sikeres.

Mahomes 29 alkalommal volt nyomás alatt, ami rekord a Super Bowlokon. Bradyt viszont mindössze négyszer siettették.

És még egy sokatmondó adat: Mahomesnak majdnem 500 yardot kellett futnia a passzkísérletei előtt, ami mutatja, hogy folyamatosan üldözték őt a Tampa védői, és rengeteg energiát égetett el az őrült hajszában.

A döntő legjobbjának Bradyt választották, aki a hét sikere alkalmával ötször lett a nagydöntő MVP-je. Peyton Manning (Indianapolis Colts, Denver Broncos) mellett immár ő a másik irányító, aki két csapattal is megnyerte a Super Bowlt.

A Tampa Bay az előző szezonban 7 győzelem és 9 vereséggel zárt, nem is jutott be a rájátszásba, most viszont a Nemzeti főcsoport ötödik kiemeltjeként kezdte a playoffot – és lett bajnok. Ilyen alacsonyan rangsorolt csapat utoljára a 2010-es szezonban nyert Super Bowlt, akkor a Green Bay hatodik kiemeltként vágott neki a rájátszásnak.

A Buccaneers az első csapat lett, amely a rájátszásban négy meccsen is eljutott 30 pontig, és Brady az első olyan irányító, aki úgy menetelt a bajnoki címig, hogy a playoffot is számolva 50 TD-passzal zárt.

Aki lemaradt The Weeknd félidőben előadott show-járól, az most pótolhatja:

A New England is gratulált Bradynek:


A döntő legjobbja a családjával is megünnepelte a győzelmet:

NFL, Super Bowl LV:

Tampa Bay Buccaneers – Kansas City Chiefs 31-9 (7-3, 14-3, 10-3, 0-0)

Super Bowl-győztes a Tampa Bay!

Története során másodszor nyert Super Bowlt a Tampa Bay Buccaneers, amely 31-9-re lemosta a címvédő Kansas City Chiefst. Tom Brady három touchdown-passzt osztott ki, ebből kettőt korábbi New England-i csapattársának, Rob Gronkowskinak. Bradynek ez a hetedik Super Bowl-győzelme, így többször lett bajnok, mint bármelyik franchise a liga történetében. De jár a dicséret a Tampa Bay védelmének is, amely a rájátszásban három olyan klasszis irányító ellen dolgozott hatékonyan, mint Drew Brees (New Orleans), Aaron Rodgers (Green Bay) és Patrick Mahomes (Kansas City).

31-9 a végeredmény

Másodszor nyert Super Bowlt a Tampa Bay. 2003 januárjában az Oaklandet verték hasonlóan simán (48-21).

Újabb labdaeladás

Mahomes passza felpattant, és White lekapta. Tényleg semmi nem jött össze a Chiefsnek. A Bucs védelme pedig minden dicséretet megérdemel.

Óriásit ment a playoffban a Bucs védelme

Három olyan klasszis irányítót intéztek el, mint Drew Brees (New Orleans), Aaron Rodgers (Green Bay) és Mahomes.

Eldőlt

Negyedik és tíznél Mahomes szorongatott helyzetből passzolt, de Hillhez nem jutott el a labda. Vagyis a Kansas megint nem tudott TD-t csinálni, ezzel lefőtt a kávé nekik.

Valaki beszaladt a pályára

5 perc 3 másodperccel a vége előtt egy fickó rohant be a pályára, sokat nem láttunk belőle, de a biztonsági őrök viszonylag gyorsan lekapcsolták.

Mahomesot nem tudják megvédeni

Folyamatosan egy-két Tampa-játékos nyomasztja a Chiefs irányítóját. Egy büntetés miatt újra first downhoz jutott a Kansas, amely immár a 40 yardos vonalnál jár az ellenfél térfelén.

Nyolc perc van hátra

31-9-re vezet az 55. Super Bowlon a hazai pályán játszó Tampa Bay a Kansas City ellen.

Most sikerült megállítani Bradyéket

Harmadik és egynél Brady nyomás alatt hosszú passzal próbálkozott, de Gronkowski nem érhette el a labdát. Végül a Tampa Bay puntolt, így ismét a Chiefsen a sor.

Itt a vége?

Negyedik és kilencnél neki kellett mennie a Chiefsnek, Mahomesnak menekülnie kellett, de el tudta dobni a labdát, Williams azonban kiejtette a célterület közelében. 13 perc 32 másodperc van hátra, a 22 ponttal vezető Tampa Bay visszakapta a labdát.

195-114

Így áll Brady és Mahomes yardokban. De ami sokkal fontosabb, TD-kben 3-0 az állás Bradynek. Indul az utolsó negyed.

Vége a harmadik negyednek

31-9-re vezet a Tampa Bay. A Kansas támad, és ha ebből a drive-ból TD-t tudna elérni, még felcsillan egy halvány reménysugár.

18 perce van a Chiefsnek

Mahomestól csoda kellene most már. Az NFL-ben sosem kapott ki 8 pontnál nagyobb különbséggel az irányító. Most 22 pont a hátrány.

03:09

Egy ideig magabiztosan menetelt a Tampa Bay, majd Brady mentette meg a labdát egy rossz snap után. Maradt a mezőnygól: Succop 52 yardról sem hibázott. 31-9 a hazaiaknak.

Mahomes eladta!

Nagy játék kellett volna harmadikra, megpróbálta Tyreek Hillt megtalálni, de egy védő beleért, így Winfield kezében között ki a labda. Ismét a Tampa támadhat.

Micsoda futás!

Itt a negyedik Tampa Bay-touchdown: Fournette pazar blokkokat kapott a társaktól, és simán beszaladt a célterületen belülre. 7:45 van a harmadik negyedből, és 28-9 a Tampának. Hűha!

Olvasói sztorik