Élő Sport

Brady és a védelem megcsinálta, Super Bowl-győztes a Tampa Bay

MIKE EHRMANN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
MIKE EHRMANN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Története során másodszor nyert Super Bowlt a Tampa Bay Buccaneers, amely 31-9-re lemosta a címvédő Kansas City Chiefst az NFL nagydöntőjében.

Tom Brady, a hazai pályán játszó Tampa Bay irányítója három touchdown-passzt osztott ki, ebből kettőt korábbi New England-i csapattársának, Rob Gronkowskinak.

Annak a Gronkowskinak, aki egyszer már visszavonult, erre most a San Francisco legendás elkapója, Jerry Rice után a második olyan játékosnak mondhatja magát, aki két Super Bowlon is elért legalább két TD-t.

A Brady, Gronkowski duó együtt 14 TD-t hozott össze a Super Bowlokon, így övék lett a nagydöntők leghatékonyabb párosa.

A 43 évesen és 188 naposan pályára lépő Brady a nagydöntők történetének legidősebb játékosának számít, és ez a hetedik Super Bowl-győzelme, így egymaga többször lett bajnok, mint bármelyik franchise a liga történetében.

A döntőben összesen 201 yardot passzolt, 29 kísérletéből 21-szer célba jutott a labda.

A meccs összefoglalója:

Gronkowski mellett Antonio Brown és Leonard Fournette is touchdownt szerzett, ami jó visszaigazolás lehetett a Tampa Bay vezetőségének számára, hogy érdemes volt a franchise-nál első idényét töltő Bradyre hallgatni, aki ezt a három játékost – köztük két korábbi csapattársát, mivel Brown is szerepelt a New Englandben – kérte tőlük.

De jár a dicséret a Tampa Bay védelmének is, amely a rájátszásban három olyan klasszis irányító ellen dolgozott hatékonyan, mint Drew Brees (New Orleans), Aaron Rodgers (Green Bay) és Patrick Mahomes (Kansas City) – akik mindhárman nyertek már Super Bowlt, és hazavihették a döntő legjobbjának járó díjat.

Mindent elmond a Tampa Bay védekezéséről, hogy Mahomesnak rengeteg alkalommal kellett menekülnie a rárontó védők elől, de háromszor földre vitték, és két alkalommal is eladta a labdát, a Kansas pedig nem tudott TD-t szerezni a nagydöntőben. Mahomes 270 yardig jutott, de 49 passzából csak 26 volt sikeres.

Mahomes 29 alkalommal volt nyomás alatt, ami rekord a Super Bowlokon. Bradyt viszont mindössze négyszer siettették.

És még egy sokatmondó adat: Mahomesnak majdnem 500 yardot kellett futnia a passzkísérletei előtt, ami mutatja, hogy folyamatosan üldözték őt a Tampa védői, és rengeteg energiát égetett el az őrült hajszában.

A döntő legjobbjának Bradyt választották, aki a hét sikere alkalmával ötször lett a nagydöntő MVP-je. Peyton Manning (Indianapolis Colts, Denver Broncos) mellett immár ő a másik irányító, aki két csapattal is megnyerte a Super Bowlt.

A Tampa Bay az előző szezonban 7 győzelem és 9 vereséggel zárt, nem is jutott be a rájátszásba, most viszont a Nemzeti főcsoport ötödik kiemeltjeként kezdte a playoffot – és lett bajnok. Ilyen alacsonyan rangsorolt csapat utoljára a 2010-es szezonban nyert Super Bowlt, akkor a Green Bay hatodik kiemeltként vágott neki a rájátszásnak.

A Buccaneers az első csapat lett, amely a rájátszásban négy meccsen is eljutott 30 pontig, és Brady az első olyan irányító, aki úgy menetelt a bajnoki címig, hogy a playoffot is számolva 50 TD-passzal zárt.

Aki lemaradt The Weeknd félidőben előadott show-járól, az most pótolhatja:

A New England is gratulált Bradynek:


A döntő legjobbja a családjával is megünnepelte a győzelmet:

NFL, Super Bowl LV:

Tampa Bay Buccaneers – Kansas City Chiefs 31-9 (7-3, 14-3, 10-3, 0-0)

Butkernek jó erős a lába

A Kansas rúgója 52 yardról értékesítette a mezőnygól-kísérletet. Háromból háromnál jár, 21-9-re szépített a Chiefs.

Jól kezdett a Kansas

Másfél perc telt el a 3. negyedből, és a címvédő már a félpályánál jár.

Három Brady TD-passz, két Kansas-mezőnygól

A New England Patriotsnál tökéletesen működő Brady, Gronkowski kapcsolat 14 pontot ért az első félidőben a Tampa Baynek, a harmadik TD-t a korábbi Pittsburgh-játékos, Antonio Brown szerezte. A Kansasből a rúgó, Harrison Butker tette fel eddig a pontokat a táblára.

Lassan visszatérnek a csapatok

Lement a félidei show, The Weeknd előadta a leghíresebb dalait, most jöhet ismét a futball. A nagy kérdés, vissza tud-e jönni a meccsbe 15 pontos hátrányból a Kansas City?

00:28

ÉS MEGY! Elkezdődött a meccs, amit a világ minden táján adnak. Mindenek előtt az egészségügyi dolgozók előtt róttuk le a tiszteletet.

Itt egy jó kép a bevonulásról

Patrick Smith / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP TAMPA, FLORIDA – FEBRUARY 07: Ronald Jones #27, Leonard Fournette #28 and LeSean McCoy #25 of the Tampa Bay Buccaneers take the field before Super Bowl LV against the Kansas City Chiefs at Raymond James Stadium on February 07, 2021 in Tampa, Florida. Patrick Smith/Getty Images/AFP

Őrület

Tom Brady a TIZEDIK SB-jén játszik ma este. Ami a kegyetlen, hoy amióta aligába került 2000-ben, azóta nagydöntők 48 százalékán ott v olt. Tényleg őrület.

Mahomes is lehetett volna a legjobb, de nem lett

Aaron Rodgers, a Green Bay Packers irányítója lett a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) legértékesebb játékosa. A 37 éves játékos, aki főcsoportdöntőig vezette a csapatát, 2011 és 2014 után harmadszor érdemelte ki a legrangosabb egyéni elismerést, rajta kívül ez a bravúr csak Tom Bradynek és a négy elsőséggel rekorder Peyton Manningnek sikerült.

Rodgers a 2020-as idényben 4299 yardot passzolt, összesen 48 touchdow-átadást ért el, emellett háromszor maga futott a célterületre.

Az év védője címet 2017 és 2018 után szintén harmadszor zsebelte be Aaron Donald, a Los Angeles Rams passzsiettetője, így a rangsor élén utolérte Lawrence Taylort és JJ Wattot. A 29 éves sztár 45 szerelést mutatott be, köztük 13,5-szer az ellenfél irányítóját döntötte le a lábáról, emellett négy labdavesztést harcolt ki és egyet maga szerzett meg.

Az év támadójának Derrick Henryt, a Tennessee Titans futóját választották, aki a liga történetében nyolcadik játékosként szárnyalta túl a 2000 futott yardot.

Az év visszatérője az az Alex Smith lett, aki 2018 novemberében olyan súlyos lábsérülést szenvedett, hogy az amputáció lehetősége is felvetődött. A Washington irányítója közel két év után tért vissza a pályára, majd a rájátszásba vezette az együttesét.

Az év támadó újonca Justin Herbert, a Los Angeles Chargers irányítója, míg az év legjobb védő újonca Chase Young, a Washington passzsiettetője lett, míg az év emberének járó Walter Payton-díjat Russell Wilson, a Seattle Seahawks irányítója kapta. Az év edzője címet Kevin Stefanski azzal érdemelte ki, hogy 18 év után rájátszásba vezette a Cleveland Browns csapatát, amely ott 26 esztendő után tudott mérkőzést nyerni.

A Hírességek Csarnokába edzőként Tom Flores, játékosmegfigyelőként Bill Nunn került be, míg a játékosok közül Alan Faneca, John Lynch, Peyton Manning, Drew Pearson, Charles Woodson és Calvin Johnson dicsőült meg, utóbbi mindössze a harmadik, aki 35 éves kora előtt vált halhatatlanná.

Az edzőknél is történelem lesz

Sarah thomas lesz az első női játékvezető az SB-k történetében.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik