Sport

Két hosszabbítással dőlt el a kézilabda Eb legizgalmasabb meccse

A horvát válogatott kétszeri hosszabbítás után 29-28-ra legyőzte Norvégia csapatát az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében.

A 16 ezer néző előtt lejátszott meccs első félidejében a horvátok rendkívül taktikusan védekeztek az esélyesebbnek tartott norvégok ellen, akik így nem tudták alkalmazni legnagyobb fegyverüket, a lerohanásokat. A sknadinávok védekezése viszont nem működött eléggé, a horvátok türelmes támadójátékkal 12-10-re nyerték az első félidőt.

Az igazi dráma csak ezután jött, a norvégok, egy 5-1-es sorozattal fordítottak, de a hajrában a horvátok visszavágtak és rendkívül izgalmas végjáték alakult ki. Magnus Jöndal 27 másodperccel a rendes játékidő vége előtt egyenlített, a ráadásban pedig a norvégok nyertek – volna, ha Domagoj Duvnjak időntúli hétméteressel nem egyenlített volna. A további kétszer öt perc hosszabbításra volt szükség, ahol a skandinávok a döntőbe jutásért támadtak, ám a kimaradó helyzet utáni lerohanásból a horvátok szereztek győzelmet.

Nem hozott ekkora izgalmakat a másik elődöntő, Szlovénia a 17. percig tudta tartani magát Spanyolországgal szemben, de egy 5-1-es sorozatot követően lemaradt, félidőben már 20 gólt kapott és csak 15-öt dobott. Sikerült ugyan visszakapaszkodni a hajrában két gólra, de az egyenlítés elmaradt, így horvát-spanyol finálé lesz az Európa-bajnokságon.

A spanyolok hatodszor jutottak Európa-bajnoki döntőbe, eddigi mérlegük egy győzelem és négy vereség, a horvátok 2008 és 2010 után harmadjára nyerhetnek Eb-t.

Eredmények – férfi kézilabda Európa-bajnokság, elődöntő

Horvátország-Norvégia 29-28 (12-10, 23-23)
Spanyolország-Szlovénia 34-32 (20-15)

Kiemelt kép: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik