Sport

Kézi-vb: mennie kéne a kapitánynak

Mocsai Lajos annak ellenére is maradna a férfi kézilabda válogatott élén, hogy a csapat összesítésben három góllal elvesztette a szlovénok elleni párharcot a 2015-ös világbajnokság selejtezőjében. A szurkolók többsége nem ért vele egyet.

Június 8-án Veszprémben még 25-22-re nyert, majd múlt vasárnap Szlovéniától vereséget szenvedett (32-26) a magyar férfi kézilabda válogatott a 2015-ös világbajnokság selejtezőjében, így nem lesz ott a katari viadalon jövő télen, és jelentősen csökkentek az esélyei az olimpiai részvétel kivívására is.

A csapat az utolsó tíz percben összeomlott, kilenc gólt kapott, és többen vitatják Mocsai Lajos szövetségi kapitány cseréit is. Tegyük hozzá tárgyilagosan, a sérülések miatt sok választása nem is volt.

A 60 éves szakember a mérkőzés után azt nyilatkozta, marad a magyar férfi kézilabda válogatott élén, de a szurkolók más véleményen vannak. Szerintük edzői hiba a vereség, a kapitánynak mennie kellene. Olvasóink kommentjeiből szemezgettünk:

„Sajnos megint beigazolódott, hogy Mocsai kitűnő klubedző, de válogatott szinten nem tud mit kezdeni a krízishelyzetekkel. Azt gondolom, hogy jöhetne most már egy komoly edző, mert ha sokáig várunk a váltással, akkor elmegy az olimpia is!”

„Ebben a csapatban, így is több van! Mocsai Lajosnak, példát kellene venni Vladan Matic-ról (Matke)!!! Le kéne mondani, azt hiszem. Ott a kézilabda akadémia, legyen az elég!!!”

„Mocsai borzalmas cseréi csak nevetségesebbé tették ezt a bukást.”

„Mocsai Lajos sajnos nem nyerő, egy párszor már bizonyította, hiába mondják jó szakembernek.”

„Mocsainak le kell mondania, mert kifogyott a tudománya és inkább földvári akadémiával foglalkozzon. Profi csapatban szerepelnek a játékosok olyan nincs, hogy 50 percet bírnak!!!!”

A válogatott 1958-ban szerepelt először világbajnokságon. Azóta ez a 4. alkalom (1961, 2001, 2005 és most), hogy a gárda nem tudja kiharcolni az indulás jogát.

Az 1961-es kudarc után az akkori szövetségi kapitányt Hetey Istvánt Csicsmányi Árpád váltotta, ám csak két évig maradt a csapat élén. Utána egészen 2001-ig minden vébére kijutott a magyar alakulat.

Ekkor Hajdu Jánost Skaliczki László váltotta, aki a 2005-ös fiaskó ellenére nem mondott le, és 2008-ig töltötte be a pozíciót.

Bármily furcsa, újabb Hajdu László-Skaliczki csere jött, csak ezúttal fordítva, majd egy évvel később Csoknyai István érkezett a helyére a duplázó Hajdu helyére.

2010-nél tovább ő sem maradt, Mocsai Lajos immár négy éve irányítja férfi válogatottunkat.

A magyar férfi kézilabda válogatott teljesítménye a világbajnokságok tükrében

A magyar csapat először az 1958-as világbajnokságra jutott ki, ahol a nyolc csapatos tornán Jugoszlávia legyőzésével végül a 7. helyet szerezte meg.

Az ezt követő, 1961-es megmérettetés kimaradt a válogatott számára, 64-ben azonban már ismét ott volt a gárda a vébén, ám a szereplésük csak a nyolcadik helyre volt elég, és ugyanezt az eredményt ismételték meg három évvel később is.

A 70-es évektől vált Magyarország rendszeres résztvevővé: az 1970-es összecsapáson, amely az első 12 csapatos torna volt, ismét a 8. helyen végeztek a magyar fiúk, négy évvel később pedig sikerült egy helyet előrelépni.

1978-ban azonban sikerült összehozni a negatív rekordot: helyosztóig sem jutott a válogatott, 9. helyen fejezte be a viadalt, ugyanúgy, ahogy négy évvel később.

Az áttörést az 1986-os világbajnokság hozta, ahol a magyar válogatott eddigi legjobb eredményét érte el: Kovács Péter vezetésével, aki már négy évvel korábban is a góllövő lista második helyén végzett, a döntőig menetelt a csapat, ahol végül kikapott Jugoszláviától.

Az 1990-es években azonban hanyatlás indult, és úgy tűnt, az 1982001?

6-os ezüstérem egyetlen kiugró eredmény volt csak. 1990-ben 6., 1993-ban 11., 1995-ben 17. helyen fejezték be a vébét. Innentől kezdve rendezik kétévente a világbajnokságokat.

1997-ben aztán végre ismét jó eredménynek örülhettek a rajongók: a 4. hely már biztató volt, 1999-ben azonban egy nehéz csoport után a nyolcaddöntőben egygólós vereséget szenvedett a magyar csapat. 2001-ben aztán a norvégia elleni selejtezőt sem élték túl fiaink, egyetlen gól döntött arról, hogy a skandinávok utazhattak Egyiptomba.

2003-ban viszont – nem kis szerencsével – továbbjutottak a csoportkörből, és végül a 6. helyen zárták az olimpiai kvótáért folytatott harcot, ezzel pedig helyet béreltek maguknak az athéni repülőgépre, ráadásul Carlos Pérez lett a torna gólkirálya.

2005- ben ismét nem lengett magyar zászló a világbajnokságon, két évvel később egy 9. helyre volt elég a csapat teljesítménye. 2009-ben a 6. helyre léptek előre, Fazekas Nándor pedig a torna második legjobb kapusa lett.

A 2011-es vébé ígéretesen indult, a csoportkörben a mieink Norvégiát maguk mögé utasítva a második helyen végeztek, ám végül be kellett érniük a 7. hellyel. A legultolsó, tavalyi világbajnokságon a magyar férfi kézilabda válogatott a 8. helyen végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik