Sport

Douchev-Janics Natasa is Szerbiába igazol?

A delmagyar.hu információi szerint az olimpiai bajnok kajakos férje visszautasíthatatlan ajánlatot kapott déli szomszédunktól.

Csütörtökön robbant a hír, miszerint Benedek Dalma szerb színekben kajakozik tovább, és elképzelhető, hogy nem csak ő vált országot.

Már korábban szó volt róla, hogy a Londonban “csak” egy ezüstig és egy bronzig jutó kajakos klasszis, Douchev Janics Natasa is Szerbiában sportol majd a továbbiakban. Akkor az érintettek, köztük a kajak-kenu szövetség elnöke is cáfolta az információkat.

„Janics Natasában mindenképpen benne maradt Londonban az aranyérem, de semmi baj, folytatni kell, és folytatni is fogja. Natasa egész biztosan magyar színekben versenyez továbbra is” – jelentette ki augusztus 28-én Baráth Etele.

Egyébként nemcsak szerb, hanem orosz próbálkozásokról is lehetett hallani a kajakos jövőjével kapcsolatban, de kétségtelenül logikusabb út lehet utóbbi. Hiszen mielőtt Janics Natasa megkapta a magyar állampolgárságot, szerb színekben versenyzett, testvéréhez hasonlóan.

Azt országváltás egyébként nem ritka ebben a sportágban, a Londonban a négyes tagjaként aranyérmet szerző Zur-Fazekas Krisztina például nemrég még argentin zászló alatt szerepelt (férje és egyben edzője is argentin).

Benedek Dalma augusztusban házasodott össze szerb férjével, Dusan Ruzisiccsel, így megkapta a szerb állampolgárságát.

Aztán csütörtökön ez a hír jelent meg a delmagyar.hu oldalon: “Információink szerint férje, Adrian Douchev visszautasíthatatlan állásajánlatot kapott Szerbiában, s Natasa vele tart”.

A szövetség szeretné, ha Janics maradna

“Mi is úgy tudjuk, hogy Natasa férje Szerbiában kapott edzői állást, amihez gratulálunk” – mondta Ábrahám Attila, az MKKSZ főtitkára.

“Ilyen fejlemények után nem lenne meglepetés, ha felesége és gyermeke követni szeretné őt. Ez azonban véleményem szerint nem jelenti automatikusan azt, hogy Natasa szülőhazája színeiben folytatja a kajakozást.”

Ábrahám szerint Douchev-Janics pályafutásának folytatását illetően többféle variáció létezik. Elképzelhető, hogy a versenyző szülőhazájában, Szerbiában készül, de továbbra is magyar színekben, adott esetben magyar egyesület versenyzőjeként indul a világversenyeken. A sydney-i olimpián 2000-ben úgy lett negyedik szerb színekben K-1 500 méteren, hogy akkor már Magyarországon élt, és magyar klubnál készült.

“Természetesen az is előfordulhat, hogy Natasa visszautasíthatatlan ajánlatot kap a szerb szövetségtől. Ebben az esetben kérelmet kell benyújtania a magyar szövetséghez, és csak az MKKSZ hozzájárulása után indulhat jövőre más ország sportolójaként világversenyen” – mondta Ábrahám hozzátéve: ilyen kérelem nem érkezett a magyar szövetséghez, ezért az MKKSZ-nek és elnökségének sem lehet még hivatalos álláspontja az ügyben. “Szeretnénk, ha továbbra is a magyar válogatott tagja maradna, nagyon sajnálnánk, ha más ország színeiben folytatná. Mi tiszteletben fogjuk tartani a döntését, hiszen rengeteget tett a magyar kajak-kenu sportért. Minden megoldásra nyitottak vagyunk, ha meg tudunk egyezni a részleteket illetően” – fogalmazott a főtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik