Poszt ITT
One hundred Forint - hungarian money

Pető Péter: Végül mindig veszítünk

Pető Péter
Pető Péter

felelős szerkesztő. 2017. 10. 07. 08:30

Még ha csak száz forint is a tét.
Korábban a témában:

Épp sajnáltam magam a kedvenc lottózómban, amikor beléptek. Harmincas pár, a férfin kapucni, farmer, hangos csókolomjónapottal köszönt. A nő hosszú szőkésbarna hajú,

tökéletesen átlagos, felidézhetetlen mindene.

A srác Tippmix-szelvényért nyúlt.

Nem örültem, hogy megjöttek, magányosan mindig könnyebb sajnálni magam. 

Már úgy igazán sajnálni, amiatt, hogy nekem soha, semmi nem sikerül, elvégre most is egyedül üldögélek a Pozsonyi úti lottózóban. Ez a hely amúgy arról nevezetes, hogy az itt feladott szelvényeim sose nyernek. Pedig minden héten játszom Puttót, ötöst, hatost, skandit, meg persze tippmixezem, és szerencsére mindig bukás a vége. Azért is járok ide rendíthetetlenül, nehogy az életben egyszer véletlenül nyerjek, elvégre, ha nyernék, az rettenetes lenne, már szenvedni, veszíteni se lehetne boldogan.

Ők viszont biztosan nyerni jöttek. 

A férfi akkurátusan nézte át a sort, még csak vizsgálta a téteket, mire végeztem.

A lottószelvényeket újabban random töltöttem ki. Mondjuk az állandó számaimmal is állandóan veszítettem, de egyszer megijedtem, hogy még a végén kihúzzák őket, ezért inkább összevissza ikszelgettem, sőt a Tippmixen sem időztem, húztam kamura a hazaikat most is, szelvényenként rátettem ötezret,

basztam a pénzre.

Inkább őket néztem. A tökéletesen átlagos nő csöndben ült párja jobbján, szorította a karját, némán volt vele. Bámultam őt, valahogy nem hittem, hogy egy tökéletesen átlagos nő lehet annyira érzékeny, hogy megértse, neki most ott csak lennie kell. Mert a férfi arcából, a feszülő bőrből, a villanó tekintetből, a megrántott vállból látszott, a másiknak most

beszélnie nem kell, éppen csak ott lennie szükséges.

A férfi, akiből mindez sugárzott, hirtelen felállt, a nő is felpattant, a férfi, kezében a szelvénnyel, odalépett az ablakhoz, aminek másik oldalán évek óta Marika néni ül. A férfi odaadta a szelvényét. Az asszony becsúsztatta a papírt a gépbe, az meg jelzett: rosszul van kitöltve a lap. Marika néni ránézett a cetlire, rögtön kiszúrta, mi a baj: kétszáz forint a legkisebb tét, százzal nem lehet játszani, csak a kombináció miatt van a szelvényen ilyen opció, márpedig a férfi ezt ikszelte be.

A férfi elkomorodott, halkan szólt,az őszintesége üvöltött, hogy akkor inkább nem játszik.

Ösztönösen nyúltam a zsebemhez, adtam volna neki nyilván a százast, de a párja hátát simító nő megszólalt: itt a százas, játsszunk. A férfi elgondolhatatlan gyengédséggel válaszolta, hogy nem lehet.

Nem tudtam, mit kell tennem. 

Az jutott eszembe, ha a sajátjukat nem is, az én pénzemet föltehetik. Hiszen úgyis veszíteni jöttem a lottózóba, este Tar Sándort olvastam, tőle tudom immár egészen biztosan, hogy semmi remény, legföljebb a szerencsére számíthatunk, de igazából arra sem, végül veszítünk mindig, alkoholisták leszünk, mások nem is lehetünk.

Ők még mindig ott álltak az ablaknál, pedig már tudták, hogy nem játszanak, a nő nem vitatkozott, megértette a férfi döntését, a döntésüket, megértette, hogy a férfi számára fontosabb ő, a biztonság, az akarat, az elhatározás, mint a játék.

Nem alázhattam meg azzal a férfit, hogy odanyomom a kezébe a százast, a tökéletesen átlagos nő mellett ezt nem bírta volna el, a méltósága halt volna bele.

Pedig mit nyerhettek volna a százforintos téttel? Kétezret? Mekis menü plusz sajtburger.

Álltam esetlenül, szólni nem mertem semmit, csak néztem, ahogy kilépnek az utcára, a harmincas férfi kapucniban, farmerban, meg a különleges, hosszú szőkésbarna hajú nő, akinek mindig emlékezem majd az arcára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.