Poszt ITT
A vadászat, előzetes (Array)

„Pannonhalmán tanítasz? Te vagy az a pedofil!”

Karafiáth Orsolya
Karafiáth Orsolya

író, költő, publicista. 2015. 05. 27. 17:21

A pannonhalmi botrány jó ürügy a bűnbakképzésre, lehet borzadva sutyorogni és vádolni. De hol végződik a karizmatikus tanár és hol kezdődik az érzelmi zsaroló? - kérdezi Karafiáth Orsolya.

Emlékszünk még, ugye Szexuális Zaklatás Pandára (Sexual Harassment Panda) a South Parkból? Tudjuk kívülről, hogy nincsen tapi, nincsen nyúlka, és azt is, hogy áldásos tevékenységének mi lett a vége. Mindenki beperelt mindenkit, főleg a diákok a tanárokat, és a végén hősünknek Ne Pereskedjetek Pandaként kellett visszatérnie. De abban Panda bácsi sem segített, hogy pontosan hogyan határozhatnánk meg a szexuális zaklatás fogalmát: mi az, amit még oda sorolunk, és mi esik azon kívül.

A pannonhalmi hírek kapcsán már akkor, mikor csak a kiskorúak veszélyeztetése címén jelent meg a hír, rögtön pedofíliát, fajtalankodást zengett minden torok. Mintha a fogalmak így fednék egymást. Örömmel hangoztatták a bevett szólamot, miszerint ismét bizonyítást nyert, hogy minden pap gyerekmegrontó, meleg, perverz, satöbbi. Az esetet rögtön Sipos Pál ügyével vonták párhuzamba (van is párhuzam, csak a tudott tények alapján nem úgy talán…), és lehetett riogatni gyerekeket és szülőt egyaránt.

Minden pap és minden tanár bűnös – mindenkire alapvetően ferdén kell nézni, mert ki tudja. Jó ürügy ez ismét a bűnbakképzésre, lehet borzadva sutyorogni és vádolni – ebben úgyis nagyon tehetségesek vagyunk. Most belengi az egész bencés gimnáziumot valamiféle bűz, mindenkire jut a gyanúból. Aki tette, akik sejtették, de nem szóltak, és akik áldozatok voltak, mind-mind gyanúsak lesznek. „Pannonhalmán tanítasz? Te vagy az a pedofil” – ez marad meg, ez ülepszik le az agyban zaccként, ne higgyük, hogy pár hónap múlva, miután a dolog lángja elhamvad, nem csupán ennyi marad a fejekben. A zavaros ügy emléke, saját gondolatokkal megtámasztva, homályosan, és jön az oldalra pislogás, az óvatos távolságtartás.

Hol végződik a karizmatikus tanár, és hol kezdődik az érzelmi zsaroló? Nagyon jó – sőt, szerintem szükségszerű -, ha egy diák fel tud nézni a tanárjára, és egyáltalán nem tartom problémának, ha egy-egy erős, okos pedagógus a hatása alá vonja a tanulókat. Rengeteg gyerek érdeklődése terelődött így fontos irányba, sok pályát tett sínre a jó nevelő, egy-egy hatás az életünk végéig kitarthat. Egy ilyen relációban bizony kialakulhat a sémáknál lazább szerkezetű viszony: ami később szerelemmé, barátsággá, munkatársi kapcsolattá változhat.

A gond ott van, hogy ha a kezdeti időkben, amíg a hivatalos mentor-mentorált viszony áll fenn, a mentor átlépi a határokat. Ha kihasználja pozíciójából, tapasztalatából, a hierarchiában elfoglalt helyéből adódó előnyét. Ha nem csupán él a helyzetében lévő lehetőségekkel, és erejével nem pusztán a rá bízott ember szellemi fejlődésére fókuszál, hanem visszaél azzal, és olyanba rángatja bele a gyanútlan – immár – áldozatát, amivel később lehetetlen elszámolni.

Az iskolai szexuális és érzelmi zaklatás alapképlete igen egyszerű: adott egy általában elbűvölő karakterű tanár, akin csak úgy csüngnek a diákok. Ő pedig vagy kiválasztja a leggyengébb láncszemeket (jobbára nehéz sorsú, bántalmazott, gyenge, félénk, zavaros személyiségű gyerekeket, akik a többieknél is jobban vágynak egy új apa – illetve anyafigurára), és irányítása alá vonhatja őket. Az ő egója – mivel beteg – kivirágzik attól, hogy valakik felett érezheti magát.

Pár éve írtam egy regényt, a Kicsi Lilit, ami valós történeten alapult. Ott egy tanárnő zaklatta minden módon a rá bízott diákokat. Amíg a Sipos-ügy nem kapott nagy sajtót, több olyan visszajelzést kaptam, hogy ilyen nincs, csak az én agyszüleményem a történet. Nos, azóta viszont átszakadt a gát, és gyakorlatilag már azt is megbélyegzik, aki kicsit melegebb hangon szól a tanulókhoz.

Tudjuk jól, hogy Amerikában is mennyi visszaélésre ad okot a szexuális zaklatás fogalma, és örök jolly joker előrángatni. Több – egyébként ártatlan – embert is megtáncoltattak már. És a gyanút – ezt pedig szépen modellezi a Vadászat című film – lehetetlen lemosni.

Most sem kerültek elő még túl konkrét példák (és most nem akarom azt mondani, hogy a zaklatás meg sem történt, csak azt, milyen hévvel kezdett el mindenki csámcsogni a téma kapcsán), ráadásul mindenhol hangsúlyozzák, hogy a tanár szexuálisan egyáltalán nem molesztálta a gyerekeket. (Ez persze nem teszi zárójelbe az érzelmi függés kialakításának ugyancsak súlyos vádját.)

Én csak annyit szeretnék leszögezni, hogy az általánosítás, a csípőből pedofilozás veszélyes üzem. És ha túl könnyen dobálózunk a hasonló fogalmakkal, könnyen devalválódnak, és még nehezebb lesz észrevenni, ha súlyos visszaélés történik. És még nehezebb lesz a gyerekeket felkészíteni arra, miként kerülhetnék el…

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.