Otthon

Tolongás várható 2024 elején az ingatlanpiacon

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László

A pozitív gazdasági előrejelzéseknek és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően újra növekedési pályára léphet az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben a Duna House cégcsoport várakozása szerint. Ez az ingatlanpiacon 20-30, a hitelpiacon 30-40 százalékos növekedést is jelenthet a főbb mutatószámokban.

A piaci élénkülés az árakra is pozitív irányba fog hatni, éves szinten 5-10 százalékos emelkedéssel számolnak az ingatlanközvetítő vállalatnál. A CSOK Plusz, az önkéntes kamatplafon, az egyre erősödő bizalom, a bőséges ingatlankínálat, és a csökkenő állampapír hozamok lehetnek a legjelentősebb pozitív tényezők.

110-130 ezer adásvétel lehet 2024-ben

A mindjárt véget érő 2023-as év 90-100 ezer környéki tranzakciószáma az elmúlt 9 év leggyengébb ingatlanpiacát jelentette, ennél kevesebb adásvétel 2013-ban volt, amikor 88 ezer ingatlan cserélt tulajdonost. 2024-ben jelentősen erősebb tranzakciószámmal számolnak a szakemberek, amely az otthonteremtési és befektetési célú ingatlanvásárlók számának erősödését jelenti.

Az idei évben bizonytalanabb vevői attitűd után jövőre erősebb bizalomra és aktívabb, gyorsabb döntésekre számítunk vevői oldalon, amelyeket az otthonteremtési támogatások és a kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek támogatnak az otthonteremtési szándékkal vásárlóknál. A befektetői vásárlásoknál is növekedésre számítunk, a versenyképes befektetési termékek kifutásának is köszönhetően. Az inflációkövető állampapír várható alacsonyabb hozama újra az ingatlanpiac felé terelheti a kisebb és nagyobb befektetőket egyaránt

– nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Van kínálat, de enyhébb mértékű áremelkedéssel érdemes számolni

Vevői oldalról jó hír, hogy az idei gyengébb ingatlanpiacnak köszönhetően erős ingatlankínálat várja jövőre az érdeklődőket, olvasható a közleményben.

Mint írják, a jelenlegi tavalyinál 60-70 százalékkal nagyobb ingatlankínálat a leggyorsabb vevőknek fog kedvezni a jövő év elején, várhatóan a nagyobb aktivitásnak köszönhetően a kínálat is ütemesebben fog csökkenni, így a szakemberek ezen a piacon nem javasolják a kivárást. Jelenleg Budapesten, a nagyvárosokban és a kisebb településeken is érdemben tudnak válogatni az érdeklődők.

Az otthonteremtési támogatással tervező vásárlók számára pedig pozitívum, hogy a CSOK Plusz részletszabályai alapján a használtlakás-piac jelenetős része megfelel a kritériumoknak, amit a 80 vagy 150 milliós értékhatár és a gyerekszámtól függő minimális méretkorlát megkövetel. A befektetők aktivitását a szinte feleződő, 10% alá csökkenő állampapírhozamok növelhetik az ingatlanpiacon, várhatóan egyre többen választják újra az ingatlant, mint befektetést, ami tovább növelheti a tranzakciókat elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban.

Ingatlanárak tekintetében az erősebb kereslet magával hozhatja a fordulatot, így nominális értelemben a másfél-két éve tartó stagnálás és csökkenés után újra emelkedő pályára léphetnek az ingatlanárak Magyarországon, természetesen egyes lokációk és ingatlantípusok esetében még jelentős eltérések mutatkozhatnak akár az árak változásának irányában is. A Duna House szakemberei éves szinten átlagosan 5-10%-os áremelkedéssel számolnak 2024-ben.

A befektetők mellett a hiteles vásárlók hozhatják vissza a lendületet

Az idei évben a bizonytalanabb gazdasági tényezők és a kedvezőtlen hitelfelvételi lehetőségek miatt az átlagosnál nagyobb mértékben esett vissza a hitellel vásárlók aránya, amely így az ingatlanpiac mellett szintén nagyon gyenge jelzáloghitel-piacot jelentett. Az Magyar Nemzeti Bank októberig publikált hivatalos adatai és a Duna House cégcsoporthoz tartozó Credipass pénzügyi közvetítő november- decemberi előrejelzése alapján 600 milliárd forint alatt maradhat a forintalapú jelzálogcélú hitelek volumene, amely így a piac 50 százalékos visszaesését jelenti a 2022-es 1192 milliárd forintos piachoz mérten.

A Credipass szakemberei a most bejelentett önkéntes THM plafon és az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatásaként 2024-ben 750-850 milliárd forintos aktív piaccal számolnak, ahol a sokrétű részletszabályok ismeretének hiánya miatt erősödni fog a pénzügyi szakemberhez fordulók száma, így a teljes piacból nagyobb részarányt hasíthatnak majd ki a pénzügyi közvetítők.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik