Mobil

Okosóra Windows 95-tel: menő, de semmi értelme

A Windows 95-öt futtató Apple Watch a boldog békeidőket idézi, már amennyiben van türelmünk kivárni, hogy a rendszer elinduljon.

Tegye fel a kezét, aki emlékszik még a Windows 95-re, ami sokak szerint az első olyan Microsoft operációs rendszer volt, amit már normálisan lehetett használni. Most pedig az tegye fel a kezét, aki szerint van értelme ezt a 21 éve megjelent, és már egy évtizede is cikisen öregnek számító vált OS-t okosórára tenni, és görcsölni vele, hogy működjék. Képzeljék, van, aki megcsinálta.

Egy bizonyos Nick Lee ugyanis fogta az Apple Watch-t, és addig mókuskodott, mígnem sikerült rá feltennie a Windows 95-öt, hiszen ahogy írja is a videójánál, az órában lévő 520 MHz-es processzor, az 512 MB RAM, illetve a 8 GB háttértár igencsak megfelelően koncentrált erő egy aprócska eszközben ahhoz, hogy a feladat megoldható legyen. Nem is csoda, hiszen a kilencvenes évek közepének átlagos processzorához képest az óráé huszonötször gyorsabb, és akkoriban 512 mega nem a memória, hanem a merevlemez volt. De lássuk, hogyan működik a Win95 egy okosórán:

Ahogyan látható a videó elején, a rendszer betöltése igen hosszadalmas folyamat, és egérmutatóval nem is rendelkezik, ugyanakkor maga a vezérlés mégis működik, csak a sebességgel akadnak problémák, illetve az egész elég suta. A technikai háttérről elég annyit tudni, hogy egy WatchKit app módosításával sikerült feltöltenie a saját kódját (ebben az esetben a Bochs x86-ot), de ahogy a felvétel elején is látszik, iszonyú hosszú időbe tart, mire a rendszer működőképessé válik. Pont ezért iktatott be az emberünk egy elektromos motort is, ami időnként mozdít egyet a tekerőn, hogy ne kapcsoljon ki a kijelző, és az eszköz ne tegye magát készenléti állapotba. Érdekes, nem vitás, de a haszna vitatható a projektnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik