Média

Fellebez a Klubrádió, miután elvesztette a kártérítési perét

Klubrádió
Klubrádió
A Klubrádió tulajdonosa azért indított pert az NMHH ellen, mert éveken át nem használhatta a közösségi frekvenciáját. A kért 1,4 milliárd forint követeléssel szemben azonban csak 1,75 millió forintot ítélt meg a bíróság elsőfokon, vagyis lényegében elutasították a rádió követelését. A Klubrádió fellebbezésre készül.

A felperes Klubrádió által kért 1,4 milliárd helyett mindössze 1,75 millió forint kártérítést látott indokoltnak a kedden kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság abban a perben, amelyet a Klubrádió Zrt. azért indított a Médiahatóság ellen, mert a rádió éveken keresztül nem használhatta a pályázaton elnyert fővárosi frekvenciáját.

A rádió beadványa szerint az átmeneti megoldásként használni kényszerült másik frekvencia műsor-szolgáltatási díját (vagyis a frekvencia árát), mintegy 130 millió forintot, 1 milliárd 212 milliót árbevétel-kiesésükért és személyiségi jogi sérelmük vagyoni káraként, 30 milliót pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) illetékesei által tett sajtónyilatkozatok sérelmezett részei miatt, nem vagyoni kárként kértek megítélni.

Mindebből azonban a bíróság csak három sajtónyilatkozat alapján ítélt meg a médiaszolgáltatónak jó hírneve sérelme miatt nem vagyoni kárt, derül ki az MTI beszámolójából. Egyebekben, tehát a Klubrádió vagyoni kára miatt a bíróság elutasította a rádió igényét.

A Klubrádió és az NMHH közötti, nemzetközi hírűvé vált, az Orbán-kormány médiaellenes intézkedéseinek szimbólumává vált háború 2010 és 2014 között zajlott. Az ügy végül azzal zárult, hogy a Klubrádió nem némult el a fővárosban, mivel a bíróság hosszas huzavona után a Klubrádió javára ítélkezett, és kimondta, hogy az NMHH jogellenesen járt el a frekvenciapályázat során, amikor megakadályozta, hogy elkezdhesse a sugárzást a közösségi (tehát ingyenes) 92,9 MHz-es fővárosi frekvencián. A rádió 2014 óta már ezen a közösségi frekvencián szólhat, így a Klubrádió helyzete valamelyest stabilizálódott, hiszen jelentősen csökkentek a működésének költségei. A rádió vételkörzete azonban az elmúlt években jelentősen összement, mivel az Arató András vezette rádió nem tudta határidőre kifizetni több fontos vidéki frekvencia díját. Jelenleg csak Budapesten és a főváros közeli településeken hallható az adás jó, vagy közepes minőségben. A Klubrádió a legutóbbi hallgatottsági mérések alapján 160 ezres hallgatói táborral rendelkezik.

A rádió fellebbezni készül

Stock Richárd, a Klubrádió jogi vezérigazgató-helyettese a Bolgár György vezette Megbeszéljük című műsorban azt mondta, hogy ez a kártérítési összeg nagyon csekély, csalódáskeltő. Sérelmezte, hogy mindössze a rádióval kapcsolatos, személyiségi jogokat sértő kijelentések ügyében ítéltek meg számukra kártérítést, így például az elmaradt árbevételek és a kifizetett frekvenciadíjak ügyében nem. Pedig Stock Richárd szerint többek között azért maradtak el a rádió árbevételei több éven át, mert csak 60 napos ideiglenes frekvencián szólhattak, ami miatt a hirdetők hosszú távon nem számolhattak a rádióval, de a bíróság szerint ez nem kirívó jogsértés következménye volt, illetve nem volt szándékos, ezért a bíróság nem is vizsgálta meg tételesen a kárigényt. Stock szerint a frekvenciadíjat pedig nem kellett volna fizetnie a rádiónak, ha az NMHH nem akadályozza meg, hogy az elnyert ingyenes frekvencián a rádió megkezdhesse a műsorszolgáltatást.

Stock emlékeztetett rá, hogy a Klubrádió az NMHH-s jogvita miatt anyagilag annyira nehéz helyzetbe került, hogy a hallgatóktól kértek támogatásokat, lényegében ezekből a felajánlásokból tudták a működést fenntartani.

A rádió jogi vezetője a rádióműsorban reményét fejezte ki, hogy a fellebbezés eredményre vezet majd. Egyelőre tanulmányozzák a 30 oldalas bírósági indoklást, és mindent meg fognak tenni az ügy számunkra megnyugtató rendezése érdekében.

“Komolyan hiszek abban, hogy nekünk igazunk van. Az, hogy ezzel a bíróság első fokon nem értett egyet, hát előfordul ilyen, de a fellebbezést arra építjük majd, hogy a bíróság által alkalmazott szerintünk nem jogszerű indoklást megdöntsük”

– mondta a jogi vezérigazgató-helyettes.

A fellebbezést 15 napon kell benyújtaniuk, ezután Stock szerint akár fél, vagy akár egy év is eltelhet, mire újabb ítélet születik.

“Én nem vagyok túl optimista, hogy ez hamar el fog dőlni”

– tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik