Média

Simicska Lajos hamarosan elbukhatja a legnagyobb rádióját

Morning Show
Morning Show
Novemberben jár le az ország leghallgatottabb rádiójának, a Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz kötődő Class FM-nek a frekvenciaszerződése. Akár már holnap keresztbe tehet a hosszabbításnak a Médiatanács, ha megindítja a Class FM elleni újabb eljárást.

Újabb kellemetlenségre készülhet Orbán Viktor egykori jó barátja, Simicska Lajos milliárdos vállalkozó, ha a Médiatanács a keddi ülésén úgy dönt, hogy megindítja az országos és fővárosi összesítésben is legnagyobb hallgatótáborral bíró kereskedelmi rádió, az üzletember és társa, Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Class FM elleni legújabb eljárását. (Simicskáék médiaérdekeltségei közé tartozik ezenkívül a Music FM, valamint a Lánchíd Rádió, a Magyar Nemzet, a Metropol és a HírTV is, de részben a Heti Válasz hetilap mögött is felsejlik a Simicska jobbkezeként számon tartott Nyerges Zsolt.) A mostani eljárás tétje nem csak egy újabb szankció, de akár a rádió hosszútávú ellehetetlenülése is lehet.

A Class FM, illetve a rádió mögött lévő Advenio Zrt. frekvenciaszerződése ugyanis idén novemberben lejár, ami ugyan elvben saját kérésükre meghosszabbítható lenne, ám a frekvenciajogosultság nem hosszabbítható meg abban az esetben, ha a Médiatanács jogerős határozatában állapította meg, hogy a médiaszolgáltató a szerződést, vagy a médiatörvényben foglalt rendelkezéseket ismételten, vagy súlyosan megszegte, illetve ha a médiaszolgáltató a szerződés megsértése miatt korábban szankcióban részesült. Márpedig a Médiatanács 2015 decemberében már hozott egy elmarasztaló határozatot az Advenio Zrt. kapcsán, méghozzá amiatt, mert a Class 2015 májusában három napon át  a határozat szerint túllépte azt a médiatörvényben lévő szabályozást, ami alapján óránként legfeljebb 12 perc időtartamú reklámot sugározhattak volna. A történtekről szóló határozatban emiatt a rádió pénzbüntetést kapott, másrészt a médiatanácsi határozatban az is szerepelt, hogy ez ismételt és súlyos jogsértés volt a rádió részéről, ugyanis az elmúlt években már húsz alkalommal tapasztaltak hasonló esetet a cég részéről.

A Médiatanács az előtte most fekvő újabb ügyben elvben már kedden határozni fog. Ezúttal nem a reklámidő miatt vizsgálódnak, hanem mert a Médiatanács vélelmezi, hogy a Morning Show című reggeli műsorban Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani triumvirátusa megszegte azokat az előírásokat, amelyek a gyermekek és kiskorúak védelme érdekében kerültek be a médiatörvénybe – számolt be a fejleményről a vs.hu. A Médiatanács szerint olyan mondatok is elhangoztak a rádióban, amelyek alkalmasak lehetnek a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy erőszakra, illetve szexualitásra utal, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus. Az esetleges eljárás ennek kivizsgálására hivatott.

Márpedig ha az NMHH Médiatanácsa a mostani ügyben megindítja az eljárást és végül újabb elmarasztalásról hozna határozatot a Class FM kapcsán, akkor a 20 korábbi elmarasztalással és ezzel már bőven elég munícióval rendelkezik majd a hatóság ahhoz, hogy elutasítsa a frekvencia meghosszabbítására irányuló kérelmet.

Ami egyébként sem lenne túlságosan meglepő fejlemény azok után, hogy amióta megszakadt Simicska Lajos több évtizedre visszanyúló barátsága a miniszterelnökkel, egymás után érik a kellemetlenségek. Például a Fővárosi Közgyűlés korábban az ugyancsak Simicska-érdekeltségű Mahir-hirdetőoszlopokat elkezdte eltávolíttatni Budapest közterületeiről, vagy hogy az Országgyűlés lemondta a szintén az üzletember tulajdonában lévő Magyar Nemzet előfizetések egy részét. A Lánchíd Rádióból pedig a pont ma indult, nyíltan kormánypárti Karc FM csábított át munkatársakat magához.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Simicska Lajos rádióját jelenleg 2,8 millió, 15 évnél idősebb ember hallgatja napi átlagban országos szinten, míg az államilag finanszírozott Kossuth Rádiót több mint 1 millióval kevesebben: 1,5 millióan. A szintén államilag fenntartott, a mérések szerint 3. helyen lévő Petőfi Rádió 840 ezer, míg az ugyancsak Simicska Lajos és Nyerges Zsolt nevéhez kötődő Music FM tábora 730 ezer fős hallgatói tábort ér el országosan. A Class FM esetleges megszűnése ezeket az erőviszonyokat rendezné át teljesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik