Foci

Anglia – Magyarország 2-1

London, Wembley Stadion, 72 024 néző

A mérkőzésen összességében helytállt a magyar válogatott, de a védekezésbeli hiányosságok kiütköztek. Szélesi és Vanczák ismét bizonytalan volt, különösen előbbinek voltak meglepő “húzásai”.

A második félidőben sokat cserélt Egervári Sándor, igaz, Fabio Capello is. Wayne Rooney lecserélésekor hatalmas füttykoncert hallatszott, Gerrard lecserélésekor viszont vastaps. Sajnos. A magyar csapat Koman utolsó érintése után Jagielka öngóljával szerzett vezetést, de a Liverpool klasszisa egymaga megfordította az eredményt két nagyszerű góljával.

A későbbiekben voltak biztató megindulásai a magyar csapatnak, Gerának láthatóan volt kedve a játékhoz, de egyenlíteni nem sikerült, így megint marad a vállveregetés.

Eredmény:

Anglia – Magyarország 2-1 (0-0)
gólszerző: Gerrard (70., 73.), illetve Jagielka (öngól, 62.)

A találkozó összefoglalója:

A két gólt szerző Gerrard érthető öröme a meccs derekán:

93. PERC: Az utolsó támadás a miénk volt. De nem tudtunk élni a lehetőséggel. Anglia megnyerte a találkozót. 2-1 oda! VÉGE A TALÁLKOZÓNAK!

VÉDÉS 91’
Király Gábor
Zamora fejesét tolta ki bravúrral.
SZÖGLET 91’
Anglia
Adam Johnson lövésébe ért bele Király.
SZÖGLET 90’
Magyarország
Koman szögletét Komlósi fölé fejelte.

88. PERC: Szélesi képes volt az angol térfél közepéről hazaadni Királynak. Nem sokkal később Gera 100 százalékos ziccert hibázott, miután Priskin kiugratását Hartba lőtte!

LES 87’
Priskin, Magyarország
Hajnal ugratta ki későn.

86. PERC: Az biztos, hogy a megfiatalított angol csapatban a sziporkázó Youngnak helye lehet.

85. PERC: A teljesen felforgatott csapatok csatáját láthatjuk, és bizony ebben alulmaradunk. Közben bejelentették, hogy a meccs embere Steven Gerrard lett. Pedig még hátravan hat perc.

CSERE 83’
Magyarország
Rudolf helyén Priskin.
CSERE 83’
Anglia
Gerrard helyett Wilkshire a pályán.
SZÖGLET 83’
Anglia
Zamora fejesét Király tolta ki.
SZÖGLET 82’
Anglia
Szélesi ügyetlenkedte el.

78. PERC: Azért bosszantó, hogy nem tudtuk megtartani az előnyt, és az is, hogy Tóth Balázsnak eszébe sem jutott Gerrardot megakadályozni a gólszerzésben.

SZABADRÚGÁS 76’
Magyarország
22 méterről jöhetett. Hajnal a sorfalba lőtte.

74. PERC: Gerrard gondolt egyet és elindult. Négy védőt, bolondított meg, Király fölött a kapuba pöckölte a vezető találatot. 2-1!

SÁRGA LAP 73’
Koman, Magyarország
Mezhúzásért.
GÓÓÓL 73’
Gerrard, Anglia
Négy védőt alázott meg.
SZÖGLET 72’
Anglia
Vadócz mentett Gibbs elől.

71. PERC: 85. válogatott meccsén Gerrard a 18. gólját szerezte, de még milyet! Két csel után Tóth Balázs mellett középről elvállalta, és a labda úgy cikázott, hogy azt Király nem védhette. 1-1!

GÓÓÓL 70’
Gerrard, Anglia
Bebikázta 18 méterről védhetetlenül.

69. PERC: Ashley Young lőtte fölé a labdát nagy erővel.

68. PERC: A visszajátszás igazolta, hogy a gól minden bizonnyal érvénytelen, hiszen nem haladt át a labda teljes terjedelmében a gólvonalon. Két percre rá Laczkó kapott sárgát.

CSERE 67’
Anglia
Rooney helyett Milner érkezett.

62. PERC: Elképesztő góllal vezet Magyarország! Gera kapott nagyszerű labdát, továbbadta Tóth Balázsnak, aki középre passzolt, és ott Jagielka lábáról a gólvonal felé szállt a játékszer. Az angol védő, Dawson kipaskolta, de az asszisztens megadta a találatot! 0-1!!

GÓÓÓL 62’
MAGYARORSZÁG
Jagielka, öngól
CSERE 59’
Magyarország
Tóth Balázs jött Elek Ákos helyett.

59. PERC: Király Gábor védte Johnson jobb oldalról megeresztett lövését.

56. PERC: Johnson a szabadot először a sorfalba lőtt, majd a kapu fölé. Liptákról elmondhatjuk, hogy remekül mutatkozott be a válogatottban. Az angolok tájékoztatása szerint mégis összejött 72 024 néző. Elhisszük, ha nehezen is.

CSERE 55’
Magyarország
Komlósi jött be Lipták helyére.
SZABADRÚGÁS 55’
Anglia
Rooneyt lőtte ki Lipták.

52. PERC: Zamora kapott nagy labdát, de továbbadta Rooneynak ahelyett, hogy lőtte volna. Rooney még tovább passzolta Gerrardnak, aki emeléssel próbálkozott, de gyenge volt a kivitelezés.

49. PERC: Vadócz ugratta ki Rudolfot, de a genovai támadó kézzel vette le a labdát.

SÁRGA LAP 49’
Rudolf, Magyarország
Kezezésért kapta.

48. PERC: A pályán van Young, Gibbs, Dawson, valamint a fulhames Zamora, a mieinknél pedig Laczkó Zsolt.

SZÖGLET 47’
Anglia
Lipták mentett Young elől.
KÖZÉPKEZDÉS 46’
Magyarország
Gólra fel!
CSERE 45’
Magyarország
Huszti, Dzsudzsák le, Hajnal, Koman be.
CSERE 45’
Anglia
Szinte teljesen kicserélődik a szünetben.

Jagielka kellemes meglepetés az angol válogatottban:

A magyar csapat ha nem is bátran, de stabilan focizik, annak ellenére, hogy a már a korábbi mérkőzéseken is bizonytalankodó Vanczák és Szélesi ezúttal is könnyen átjátszható. Rooneynak nincs kedve focizni, ez a mi szerencsénk.

Dzsudzsák remekül érzi magát a jobb oldalon, némelyik megindulása befelé veszélyes lövéssel fejeződött be. Meglátjuk, a két szakvezető mely játékosokkal frissíti fel a csapatot a második félidőre.

45. PERC: A játékvezető nem hosszabbít, vége az első félidőnek!

44. PERC: Capello unottan nézi a meccset, Pearce másodedző kollégáival beszélget. Izzadni nem izzadnak, igaz, ez talán Egervári Sándorról is elmondható.

SZÖGLET 42’
Anglia
Rooney lövésébe Juhász ért bele.
SZÖGLET 41’
Anglia
Adam Johnson ívelt be, Rooney kifejelte.

40. PERC: Vanczák már másodszor fejel az ellenfélhez egy ártalmatlan szituációban, mák, hogy nem lett belőle baj.

36. PERC: A mieink Svédországban kezdik majd az Eb-selejtezőket, szeptember 3-án.

VÉDÉS 34’
Király Gábor
Gerrard szabadrúgását védte szögletre.
SZABADRÚGÁS 33’
Anglia
Szélesi buktatta Walcottot 17 méterre.
SZÖGLET 32’
Anglia
Juhász mentett Walcott elől.

30. PERC: Próbálkozunk, próbálkozunk, de a védelmünk gyenge. Egy pillanat alatt kiugratta Rooneyt Gerrard, még jó, hogy Király kijött a kapuból. Egy perccel később Gera lőtt a másik oldalon, Hart biztosan fogta a lövést. Kettészakadt most a középpálya.

SZABADRÚGÁS 29’
Magyarország
Husztit sodorta el Johnson a szögletzászlónál.

28. PERC: Kifelé jöhetett a szabadrúgás a szöglet után, Juhász és Gera támaszkodhatott a francia játékvezető szerint.

SZÖGLET 27’
Magyarország
Dzsudzsák ismét lőtt, beleszálltak.

20. PERC: Talán a kezdeti bátortalanság után összeszedjük magunkat. Ismét érezhető, hogy félénken indulunk és passzolgatunk előre. Pedig nincs okunk rá.

17. PERC: Sajnos a szöglet veszélytelen volt, Hart kiütötte messzire a beívelést.

SZÖGLET 17’
Magyarország
Dzsudzsák lövésébe ért bele Terry.

13. PERC: Hatalmas helyzet maradt ki. Walcott vitte el a labdát mindenki mellett a jobb oldalon, középre adta a labdát, ahol teljesen tisztán jött Adam Johnson, aki fölé bombázott. Ziccer volt.

11. PERC: Huszti kikanyarintotta a kornert, a partjelző jelzett. A reklámtáblákon már a szeptember 3-i angol-bolgár meccset hirdetik. Nos, azt a találkozót Kassai Viktor fújja majd.

SZÖGLET 11’
Magyarország
Jagielka mentett Rudolf elől.

9. PERC: Gyorsak az angol szélsők, főleg Walcott, így nehéz lesz, fiúk. Szerencsére sikerült kivédekezni a kezdeti rohamokat, a szögletek nem voltak igazán veszélyesek.

SZÖGLET 8’
Anglia
Majd megint, nagyon beszorultunk.
SZÖGLET 8’
Anglia
Ismételhettek.
SZÖGLET 7’
Anglia
Juhász fejéről pattant ki.

6. PERC: Megint Jagielka lőtt a szöglet után, az oldalhálóba.

SZÖGLET 6’
Anglia
Ashley Cole lövésébe ért bele Lipták.

5. PERC: Egy, a térfél közepéről elvégzett szabadrúgás után Elek fejére érkezett az ívelés, Hart biztosan fogta az erőtlen próbálkozást.

LES 3’
Rooney
Ráadásul gólt pöccintett a kapuba. Jó döntés.

2. PERC: A szöglet után Jagielka fejelt, de a labda fölészállt.

SZÖGLET 2’
Anglia
Lipták mentett Rooney elől.

1. PERC: A 45 ezer néző bizony nagy kudarcnak számít, az eddigi negatív rekord az új Wembleyben 67 ezer látogató volt Szlovénia ellen. Némi füttykoncert azért hallatszik.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Anglia
Hajrá, magyarok!!

A pályára vonuláskor nem fütyültek az angol szurkolók, csendes taps fogadta Gerrardékat. Miután felálltak a csapatok, többek között Csányi Sándor, az MLSZ elnöke fogott velük kezet!

Meglepő kezdők mindkét oldalon, a szokottnál gyérebb érdeklődés a londoniak részéről. A himnuszok szólnak hamarosan, majd indulhat a meccs!

Kezdőcsapatok:

Anglia: Hart – A. Cole, Terry, Phil Jagielka, G. Johnson – Gerrard, Lampard, Barry – Walcott, Rooney, Adam Johnson. Szövetségi kapitány: Fabio Capello

Magyarország: Király Gábor – Szélesi Zoltán, Juhász Roland, Lipták Zoltán, Vanczák Vilmos – Dzsudzsák Balázs, Vadócz Krisztián, Elek Ákos, Huszti Szabolcs – Gera Zoltán, Rudolf Gergely. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor

Két meglehetősen csalódott csapat találkozik a Wembleyben. A magyar válogatott kapitányváltás után, sokadik megújulása nyitányaként vág neki a találkozónak, míg a hazaiak a csalódást keltő világbajnoki szereplés utóhatásaival a vállukon.

Szóba is került, hogy a szurkolók majd a mérkőzés egy bizonyos pontján fütyülni kezdenek, majd meglátjuk, élnek-e a lehetőséggel. Fabio Capello maradt az angolok kispadján, de a dolga talán még nehezebb, mint a világbajnokság előtt. Wes Brown, valamit Paul Robinson is bejelentette visszavonulását, miután meghívta őket a keretbe. Így fordulhatott elő, hogy Hart mellett két U21-es kapus, Franck Fielding és Scott Loach kapott meghívót a keretbe. Kapusposzton tehát továbbra is a káosz uralkodik a szigetországban.

Rooney, Lampard és a többiek szerencsétlennek tartják a meccs időpontját, ettől függetlenül ott vannak a pályán, és vélhetően mindent meg is tesznek a győzelemért.

A magyar válogatottba visszatért Gera Zoltán, aki nagy kedvencnek számít Angliában. Nem bánnánk, ha Dzsudzsák Balázshoz hasonlóan gólt szerezne második otthonában (az egykori debreceni betalált a hollandok elleni találkozón), igaz, azt is szeretnénk, ha ezúttal nem kapnánk hat gólt (az a meccs 6-1-re a hollandoké lett).

A magyar válogatott keretében ott van Koman Vladimir, mint a jövő és Király Gábor, mint a múlt jeles képviselője. Egervári Sándor bemutatkozó mérkőzésén pedig rögtön újoncot is avat: Lipták Zoltán, a Videoton játékosa először szerepel a nemzeti csapatban. Elek Ákos sem nevezhető rutinos csapattagnak, most második alkalommal húzza fel a címeres mezt.

A játékvezető a francia Stephane Lannoy. A helyszínen ott van Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás játékosa és Csányi Sándor, az MLSZ elnöke is.

A mérkőzésre elővételben állítólag 60 000 jegy elfogyott, igaz, ez a Wembley Stadionban nem számít nagy számnak. Megújulása óta a szlovénok elleni 67 ezres nézőszám jelentette a negatív rekordot!

És, ha már Anglia: a legnépszerűbb fogadóiroda, a William Hill oddsai a mai meccsre:
angol győzelem: 2/7; döntetlen 4/1, magyar győzelem 10/1.

1953. november 25. A legendás 6-3 összefoglalója:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik