Light

Imádom a reggeli napalm szagát!

A legtöbbször kiszámíthatatlan, hogy egy adott film melyik sorából válik halhatatlan aranyköpés, vagy szállóige.

A Terminátor 2. – Az ítélet napja című mozi például legalább kettő ilyennel megajándékozta az örökkévalóságot, de legalábbis a rajongó utókort: a tömör “Visszatérek!”, illetve “Hasta la vista, baby!” szavak valószínűleg sokak számára csengenek ismerősen.

Ugyanígy egy folytatásban, a Csillagok háborúja szériájának ötödik részéből, A Birodalom visszavágból származik a filmtörténet talán egyik legtöbbet idézett mondata: “Én vagyok az apád!”

Viszont Francis Ford Coppola nem nagyon sejthette, hogy vietnami háborús drámája, az őrület színeit megfestő Apokalipszis most című eposz egyik mellékalakja, a Robert Duvall kitűnő megformálásában színre lépő Bill Kilgore alezredes benyögése milyen hatással lesz majd a kortárs mozgóképes művészetre.

A főhős útja pokoljárása során csak rövid időre keresztezi a megszállott szörfösét, ám annál emlékezetesebb, mondhatni feledhetetlen, ahogyan a Richard Wagner komponálta A walkűrök lovaglására megindul a helikopteres támadás, miközben a mániákus figura csak a hullámok meglovaglásával tud foglalkozni.

Ekkor hangzik el az ominózus abszurd kijelentés: “I love the smell of napalm in the morning!”, amit a magyar szinkronban a címben olvasható változatra fordítottak. Ennek aztán 1979, az eredeti bemutató óta számtalan parafrázisa született különböző filmekben és televíziós sorozatokban.

Olyan sok, hogy az ezeket csokorba gyűjtő videón kívül az anyagot összevágó feltöltő még egy második montázst is készített azokból a részletekből, amiket kihagyott az elsőből. A mozis vonatkozásoknál a címen kívül az évszám, tévéseknél az évad és az epizód száma is szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik