Kultúra ismeretlen budapest

Elindult a Lánchíd melletti Sofitel részleges bontása, látványterveken látszik az utód

Vincze Miklós / 24.hu
Vincze Miklós / 24.hu
Ez a szakasz a tervek szerint őszig tart majd, az újranyitás dátumáról azonban egyelőre még semmit sem tudni.

A Budapest ostroma után jórészt megsemmisült, majd a Kádár-kor hajnalán nyom nélkül eltűnt egykori dunai szállodasor helyén átvett modern hotelépületek megszületésük óta nem örvendenek túl nagy népszerűségnek – igaz ez a Lánchíd tőszomszédságában, a Lloyd-palota helyén álló Sofitelre is, ami negyvenegy évvel ezelőtt, 1982. június 19-én nyitotta meg a kapuit a vendégek előtt, akkor még Atrium Hyatt néven.

A Zalaváry Lajos (1923-2018) tervei szerint, a MALÉV és a Pannónia Szálloda- és Vendéglátó Vállalat megbízásából született tízszintes, nyitása után 365 szobát magában foglaló épület az első hazai ötcsillagos hotelek egyikeként nagyobb döccenések nélkül túlélte a rendszerváltást, illetve a nemzeti légitársaság 2012-es megszűnését, a következő években azonban többször is tulajdonost váltott: előbb az Universale International Realitäten GmbH, majd 2017-ben az Orbis, végül pedig a miami központú Starwood Capital Groupon át a Jellinek Dánielhez kötődő Indotek Csoporthoz került.

Gábor Viktor / Fortepan Röviddel az átadás után

A cég rövidesen bejelentette: 2022-re három ütemben felújítják a hotelt, úgy, hogy az a munkálatok alatt is fogadhasson vendégeket. A tervet rövidesen a koronavírus-járvány, valamint a budapesti turizmus ezt követő mélyrepülése húzta át, így 2020 decemberében a szállodát bezárták.

A tervezés ekkor jó eséllyel már javában folyt, az engedélyezésre szánt tervcsomagot azonban csak egy évvel később, 2021. december 14-én juttatták el a Kormányhivatalhoz, ami a következő év szeptember 26-án adott neki zöld utat.

A projekt egy május végi kormányrendeletnek köszönhetően ekkor már rég kiemelt beruházásnak számított, így a beépítési határok is sokat tágultak:

a szintterületi mutató, illetve a lehetséges beépítési magasság növelésével a beruházónak lehetősége nyílt az újabb szint építésére, a zöldfelület mértékének korábban kötelező öt százalékos növelésére pedig nem volt többé szükség.

Az Építészfórum akkor arról számolt be, hogy a kiemelést

maga a tulajdonos kérte, annak jogosságát pedig többek közt egy világörökségi hatástanulmánnyal is alátámasztotta.

A hatósági építési rendszerben látható tervlapokat, valamint a hozzájuk kapcsolódó információkat röviddel a határozat megjelenése után elsőként tettük közzé – ezeken jól látszott, hogy az épületet

részleges emeleti szinttel, hét új felvonóval, valamint két mozgólépcsővel bővítik, a meglévő nyolc felvonót pedig lecserélik,

sőt, a homlokzatból kiemelkedő sávok is eltűnnek majd, helyüket pedig a távolról kissé a bécsi MOOONS kör alakú nyílászáróira emlékeztető, de szitanyomott felületű ablakok veszik át.

 

Látványterveket az Indotek ekkor nem tett közzé, nemrégiben azonban elindultak a miniszterelnökkel barátságot ápoló Garancsi István Market Építő Zrt-je által végzett bontási munkálatok – az ehhez szükséges e-napló január 5-én nyílt meg –, így a járókelőktől elzárt terület határán nemrég megjelentek a jövőbeli képet mutató első grafikák:

A korábban már ismert helyszínrajz, illetve a látványtervek nyomán egyértelművé vált, hogy

  •  az újranyitást követően az Accor lánc által üzemeltetett hotelben 350 szobát, illetve 15 apartmanlakosztályt találunk majd
  • a munkálatok alatt megszakítás nélkül működő kaszinó ezentúl is a helyén marad,
  • visszatér a korábbi, Széchenyi tér felé néző terasz,
  • a szálloda bejárata pedig a Dorottya utcai oldalra költözik.
Vincze Miklós / 24.hu A munkák állása február 15-én.

A 2023 őszére befejeződő bontási munkák után elinduló átépítés hosszáról a terület határán kihelyezett tájékoztató tábla nem mesél, a projektből részt vállaló cégekről azonban igen, így kiderült, hogy a Jellinek Dánielhez kötődő beruházó cég, a komplex nevű SOF-11 SB OperatingCo az 1989-ben, New Yorkban alapított Asymptote Architecture-t nyerte meg az építésztervezői posztra.

Vincze Miklós / 24.hu

Az 1989-ben egy építész házaspár, Hana Rashid és Lise Anne Couture által alapított tervezőiroda korábban a világ legkülönbözőbb részein – főleg az arab világban, illetve a Távol-Keleten – hoztak létre elképesztően futurisztikus munkákat, vagy jegyeztek érdekes, különböző okokból nem megvalósult terveket.

A Bécsben és az Egyesült Arab Emírségekben is irodával rendelkező Asymptote nevéhez fűződik például a Yas Hotel Abu Dhabi is, ami alatt a Forma-1 versenyzői is áthúznak:

Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images A Williams pilótája, Nicholas Latifi a 2022-es nagydíj harmadik szabadedzése alatt, a hotelből nézve.

A homlokzati műszaki tanácsadói posztot is egy, a világ számos részén aktív vállalat, a szintén New York-i Front Inc. kapta, felelős tervezőként pedig a hazai építészszakma egyik legismertebb tagja, Bánáti Béla (Bánáti + Hartvig Építész Iroda) vesz részt a munkákban.

A belsőépítészeti tervek is az amerikai nagyvárosban születtek: ezeket a saját honlapján mindössze nyolc korábbi projektjéről beszámoló williamsburgi FRC Lifestyle and Hospitality illetve a felső középosztály otthonai mellett toronyházak és szállodák terein dolgozó Paris Forino együttesen jegyzi.

Az átépítéssel a belsők egyelőre ismeretlen mértékben alakulnak majd át, az azonban valószínűnek tűnik, hogy Horváth Ernő (1883-1943) 1911-ben épített, Budapest felett elsőként átrepülő Horváth III/A. jelű monoplánjának másolata nem függ majd többé a belső udvar felett.

Záray Péter / Fortepan A magyar repüléstörténet fontos epizódjának másolata a társtulajdonos MALÉV-nek köszönhetően került a lobby fölé.

A munkák során a későszocializmus építészetének egy jellegzetes példája tűnik majd el, helyét pedig a szitanyomott mintázatú ablakoknak köszönhetően egy ideig nyilvánvalóan érdekes, de hosszútávon mégis kevésbé jellegzetes utód veszi majd át.

A folyamat nem előjel nélküli, hiszen az elmúlt években nem csak a fővárosban, de a kisebb-nagyobb vidéki városokban is megindult az 1945-1989 közti épített örökség felismerhetetlen módon való átfaragása, vagy modern utódokra való lecserélése, amikre Ismeretlen Budapest, illetve Ismeretlen Magyarország című sorozatunkban korábban mi is számos példát mutattunk be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik