Kultúra

Legfontosabb munkáival emlékezünk a modern magyar építészet ma elhunyt zsenijére

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 02. 13. 15:38

Rajzasztalon maradt felhőkarcolók, az első modern magyar irodaház és a főváros képét uraló óriáshotel – ezt hagyta ránk a 94 évesen elhunyt Zalaváry Lajos.

Korábban a témában:

A Kossuth- (1991) és kétszeres Ybl Miklós-díjas (1957, 1965) építőművész, a Nemzet Művésze és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja élete 95. évében ma elhunyt – adtuk hírül néhány órával ezelőtt.

Portréfilm Zalaváry Lajosról (r.:Csontos Györgyi és Csontos János)

A második világháború miatt a németországi Halléba, majd Dániába és Svédországba sodródott magyar építészhallgatók egyikeként a kor skandináv építészetéből inspirálódó Zalaváry társaihoz hasonlóan merőben új világot honosított meg a magyar építészetben, sőt, nemzetközi pályázatok egész során is megmérettette magát: közeli munkatársaival együtt versenybe szállt a Bastille lerombolásának kétszázadik évfordulójára megépítendő párizsi Opera de la Bastille, a szintén párizsi La Défense központi irodaháza, illetve az algériai olimpiai álmokat elérhető távolságba hozni kívánó sportközpont pályázatán is.

A teljes életművét a Középülettervező Intézet (KÖZTI) munkatársaként – előbb Janáky István mellett kialakítva saját stílusát, majd műteremvezetőként, végül pedig vezető építészként – létrehozó, a nagyközönség számára jobbára ismeretlen tervező előtt a legmeghatározóbb, az ötvenes években elharapózó szocreállal szembeszálló modern művével, illetve tervével tisztelgünk.

A két oldalról is bevilágított osztálytermekkel rendelkező, fényben úszó feldebrői általános iskola, 1952-1954

via Építészfórum

A népi építészetet a modernnel ötvöző jászberényi tisztasági fürdő (1960-1964)

via MMA

A Tárnok utcai iskola (I. Tárnok utca 9-11), ma a Budavári Általános Iskola

fotó: Fortepan/Szabó Lóránt

A dél-pesti kórház tervpályázatán győztes Zalaváry Lajos-Csontos Csaba-Dobozy Miklós munka, 1964

via Fővárosi Blog

Nagyothallók Állami Intézete, XIV. Rákospalota utca 101., 1965-1968

via Wikimedia Commons

A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) Astoria sarkára tervezett székháza, Zalaváry Lajos és munkatársainak végül nem megvalósult terve 1970-ből

Ismeretlen Budapest: Kevésen múlt, hogy nem az Astoria sarkán készül el az első magyar minifelhőkarcoló
Az évtizedek óta tartó fővárosi magasház-vita végére máig nem tettek pontot, pedig a hetvenes évek elején már majdnem a város közepére pottyantottak egy futurisztikus tornyot.

A II. világháborúban megsemmisült pesti szállodasor északi végén megszületett Hotel Atrium-Hyatt (ma Sofitel Budapest Chain Bridge), 1979-1982

via Egykor

Úttörők Háza (később Gyermekek Háza, 2008-ban lebontva), Veszprém, 1983

via MMA

Az Astoria sarkára tervezett furcsa székház két évtizeddel a tervek leadása után sem született meg. Az MTESZ a Kossuth tér sarkán lévő, nemrég lebontott épületben nyitotta meg a központját, a Kiskörút és a Rákóczi út találkozásánál lévő terek pedig továbbra is üres volt. A rendszerváltás szele által hozott irodaházépítési láz azonban egy – az akkor pályakezdő Zoboki Gáborral közösen jegyzett – Zalaváry-tervet alakított itt valósággá: így született meg az East-West Business Center (1989-1991, mely azonnal a fővárosi irodaházak mintapéldájává, és egyben az újszülött piacgazdaság emblematikus épületévé vált.

fotó: Irodakereső

A nagykanizsai volt Városi Színház (ép.: Medgyaszay István, 1925-1927) bővítéses rekonstrukciója, 2003-2008

fotók: Építészfórum

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.