Kultúra

Magyar szobrász tervezte a Ford Mustang ikonikus emblémáját

A világ egyik legismertebb lova a Ford legendás modelljének orrán ül – immár közel hatvan éve. Mostantól egy kortárs műalkotás is emléket állít ennek.

A Ford Mustang hűtőrácsát díszítő, felcsapott farkú, vágtató amerikai vadlóról kevesen tudják, hogy ennek eredetijét az Amerikában élő, magyar származású szobrász, Keresztes Károly fából alkotta meg – olvasható a Kaáli Autó-Motor Múzeum az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az autógyárban jó eséllyel a később a cég elnökévé vált Lee Iacocca – a Mustang vezető tervezője – javaslatára döntöttek úgy, hogy a kezdeti kétdimenziós terv helyett háromdimenziós emblémát akarnak látni az autók orrán. Ennek megalkotására a Ford Design Studio az egyik magyar származású szobrászát, Keresztes Károlyt kérték fel, így a Mustang II 1964-ben már az általa megformált emblémával debütált, és vált legendává.

Kaáli Autó-Motor Múzeum / MTI OTS

Az apró alkotás azóta több mint tízmillió autón tűnt fel, jó részük azonban már a roncstelepeken rozsdásodik, vagy épp semmivé vált. Ez az elmúlás inspirálta a Kaáli Autó-Motor Múzeum alapítóját, Kaáli Nagy Gézát, aki a görög mitológia saját hamvaiból feltámadó főnixéhez hasonlóan úgy döntött, hogy Barta János szobrásszal eredeti alkatrészekből egy szokatlan műtárgyat készíttet.

A végeredmény meglepő életszerűséggel adja vissza a Keresztes-féle vágtató ló dinamikáját, középpontban a belsőégésű motor szívével, a dugattyúval. A gyűjteményben most már látható szobor talapzata is az ikonikus autótípus alkatrészeiből készült, kivitelezését azonban Nagy Péter restaurátor vállalta magára.

Kaáli Autó-Motor Múzeum / MTI OTS

A múzeum alapítója, Kaáli Nagy Géza professzor ötven évig élt az Egyesült Államokban, és megszállott Mustang rajongónak vallja magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik