Kultúra ismeretlen budapest

A levert forradalom után, börtönben készült társasjátékot is őriznek az Óbudai Múzeumban

Óbudai Múzeum / Museum-Digital
Óbudai Múzeum / Museum-Digital
Az 1848-49-es események után született táblát közel száz éven át ugyanaz a család használta.

Budapest múzeumai elképesztő kincseket rejtenek, jó részük azonban sosem kerül a kíváncsi emberek szeme elé, hiszen vagy csak hosszabb-rövidebb időre tűnnek fel egy időszaki kiállításon, vagy hosszú évtizedek óta egy raktár mélyén rejtőznek.

Ezért is csodás, hogy a különböző gyűjtemények tárgyai lassan az interneten is megmutatják magukat: a Nemzeti Múzeum Történeti Tárának muzeológusa, Dr. Kuti Klára a Facebook-on, a #raktárszerda hashtag alatt vezetett sorozatában mutatja be a körülötte lévő érdekességeket, az Óbudai Múzeum pedig számos hazai és külföldi társa mellett a Museum-Digital rendszerét használja ugyanehhez.

Így került a szemünk elé a jövőre alapítása ötvenedik évfordulóját ünneplő Óbudai Múzeum (eredetileg Óbudai Helytörténeti Gyűjtemény) egyik darabja, a Kellemes utazás nevű társasjáték.

Óbudai Múzeum / Museum-Digital

A szűkszavú leírás szerint a nyitott állapotban két, egymás mellé helyezett A4-es lapnál is kisebb (37,8 x 24 cm) táblát az ajándékozó család

az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után börtönbe került felmenője a rácsok mögött készítette, hazatérése után pedig a leszármazottak egészen az 1940-es évekig használták.

Galéria
Óbudai Múzeum / Museum-Digital

A hatvan mezőn nyilánvalóan egy dobókockával (ez sajnos nem maradt meg) lehetett végigjutni, közben olyan megállókat útba ejtve, vagy megpróbálva átugrani, mint az

  • az egy körből való kimaradást hozó Vendéglő a gólyához, vagy a Csárda a disznóhoz
  • a marasztaló ördögöket hozó „Váltsd ki magad 2 krajczárral”,
  • a tábla elejére visszarepítő „Griffmadár vissza visz 1 hez”,
  • a szuper feliratú „Foghuzásért 3 krajcárt”,
  • illetve a célegyenesbe helyezett, akasztott ember rajzához kapcsolt „Vége mindennek!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik