Kultúra

Parti Nagy Lajos: Kádár rendszere öregségére demokratizálódott, Orbáné rákosizálódik

Parti Nagy Lajos a 168 Órának adott interjút, melyben a kultúrharcról és a hatalom militáns retorikájáról is beszélt. Az író elmondta, hogy bár lehetne finomkodva autokráciának nevezni, szoft, eukonform diktatúra van az országban.

Az EU fújjog, kritizálja az Orbán-rezsimet, de végül is elfogadja. Nyilván nincsenek könnyű helyzetben, az unió bürokratikus szervezete tanácstalan, alig vannak jogi, diplomáciai eszközei egyelőre. De ha igazán tűrhetetlennek és vállalhatatlannak tartanák, ami Magyarországon zajlik, akkor semmi módon nem támogatnák Orbán rendszerét. Csak hát csomó német és más európai nagyvállalat is működik itt, komoly gazdasági érdekek fűzik őket az országhoz, és végtére is tényleg a magyarok szavazták meg, háromszor is, a saját diktátorukat

– mondta.

Az író arra is kitért, hogy a kultúra a diktatúra vadászterületévé vált és válik folyamatosan, bár azt gondolja, az egészség,-és oktatásügyhöz képest ezen a területen még mindig kisebb a baj.

A kultúra szereplőit ugyanis a legnehezebb megfélemlíteni. Nem azért, mert héroszok, hanem mert a hatalom nem tud olyan erős hivatali függéseket teremteni, mint mondjuk az oktatásügyben vagy a közigazgatásban. Hozzájuk képest például az én mesterségem, az írás, jóval kevésbé kiszolgáltatott az államnak.

Parti Nagy szerint a kultúrharc szintet lépett „a fővárosi színházak nyílt és pofátlan megzsarolásával”. Szerinte „egyre kevesebb főkáder kezében összpontosul egyre több hatalom, ami praktikusan nekik pénzt jelent, és az illúziót, hogy minden megvehető, a megvehetetlen is”.

Kádár rendszere öregségére demokratizálódott, Orbáné öregségére rákosizálódik. A világ szemében egyre nevetségesebb. Ez már maga a téboly, amikor a vezér körbenéz: mit lehetne még megszerezni? Mi az, ami még nem az enyém? Ez a mohóság már a saját híveinek is sok, lásd például az új kulturális törvényt, amelynek első változatában még az NKA felszámolása szerepelt, és túl nagy hatalmat adott volna az új galaktikus erőközpontnak és tábornokának. Ezt persze az MMA sem támogatta. Úgyhogy lehetséges, hogy a valódi kultúrkampf épp a jobboldali táboron belül kezdődik el

– nyilatkozta.

Szóba került a Petőfi Irodalmi Múzeum és a napokban kihirdetett Térey-ösztöndíjasok listája is. Parti Nagy elmondta, hogy tehetetlenségében egy dolgot tud tenni: Demeter Szilárd regnálása alatt nem kívánja betenni a lábát az intézménybe.

[…] ez az én magánügyem, nem várom el senkitől, hogy ugyanezt tegye, és egyáltalán nem biztos, hogy igazam van. De a torkom és a gyomrom nekem ezt diktálja

– fogalmazott.

Kiemelt kép: Kummer János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik