Kultúra
Budapest, 2017. szeptember 7.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. szeptember 7-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Lázár János szigorúbban büntetné az internetes zaklatást

Bodnár Judit Lola
Bodnár Judit Lola

újságíró. 2018. 10. 18. 16:09

A miniszterelnöki biztos az október 18-19. között megrendezett Brandfestival konferencián beszélt a témáról. Mindezt azután, hogy délelőtt bejelentette: teljes dohányzástilalmat tervez a kormány.
Korábban a témában:

Lázár János azzal kezdte beszédét, hogy ha mimózább lenne, vehetné cyberbullyingnek azt a sok kommentet, amit a brandfestivalos szereplésére kapott. Ezt fokozta, hogy Monica Lewinsky után lépett fel. De egyrészt nem is mimóza, másrészt amióta megosztó közszereplő, hozzá is szokott a dologhoz. Számára az sokkal aggasztóbb, hogy a gyerekei is ki vannak téve mindennek.

Néhány olyan szándékolatlanul humoros megjegyzés után, mint hogy

mi, fideszesek gondolunk valamit a világról, azt remélem, külön-külön is

Illetve hogy neki, Lázár Jánosnak

a hatalom nem cél, hanem eszköz

arról beszélt, hogy az Orbán-kormány 2010 óta tartó nyeréssorozata több mint választási győzelem: történelmi kötelezvény is, hogy ne csak üzemeltessék az országot, hanem formálják is, és ennek részeként ne csak kövessék a közgondolkodást, hanem formálják is, ahogy ezt ették a bevándorlással, a demográfiával, vagy épp a nemdohányzók védelmével kapcsolatban, és ahogy a kibertérben való létezés témájában is tenni szeretnék.

Hosszan ismertette a cyberbullyinggal kapcsolatos statisztikákat, illetve a Pokorny Zoltán Hegyvidéki ONvédelem nevű kutatásának eredményeit, annak fontosságát, hogy a megoldás az állam, az iparág és a civilek együttműködésével jöjjön létre. Arról kevés szó esett, hogy a jelenségre a kormány milyen konkrét választ tervez adni. Az egyetlen konkrétum, ami elhangzott ez ügyben az, hogy mivel ő konzervatív, rendpárti politikus – amely szókapcsolatnál csak a cyberbulling szó hangzott el gyakrabban – erre a kérdésre is csak konzervatív, rendpárti választ tud adni. Így az internetes zaklatás törvényi szabályozásával kapcsolatban a Büntető Törvénykönyv szigorítását fogja kapacitálni.

Ez két formában valósulhat meg: egyrészt azzal, hogy a zaklatásért – a cyberbullying jelenleg ebbe a jogi kategóriába tartozik – szigorúbb büntetési tételek járnának, másrészt azzal, hogy az internetes zaklatás külön tényállásként is bekerüljön a Btk.-ba. A kérdés rendezését nehezíti, hogy két alapjog, a szólásszabadság és az emberi méltósághoz való jog áll egymással szemben, ezek mentén lehet a szabályozást elindítani. Lázár János azzal zárta hosszúra nyúlt beszédét, hogy azt a kérdést, hogy a technológiai fejlődésnek mi lesz a hatása a mindennapi életünkre, elsősorban Amerika és Kína fogja eldönteni, a jövő háborúit pedig fake news-gyárakkal és troll-hadseregekkel fogják vívni.

Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.