Kultúra sorozatkritika

Nehéz szeretni Stephen King mostohagyerekét

Mohos Máté
Mohos Máté

2018. 08. 03. 11:29

A Castle Rock című sorozat a legendás horrorszerző karakterein és helyszínein alapul, de híján van pár fontos összetevőnek. Megnéztük az első három részt.
Korábban a témában:

A moziban és a tévéképernyőkön is pusztító reboot-, remake-, folytatás- és nosztalgiámánia ezúttal a modern horror atyaúristenének, Stephen Kingnek a teljes életművét cincálja szét: a Castle Rock című sorozat nem konkrét King-adaptáció, hanem az író által felépített univerzumon alapul, ahol a kisvárosi terror és a párhuzamos fantasy-univerzumok évtizedek óta könnyedén megfértek egymással. Ezeket próbálja a sorozat összefűzni egy eredeti, új sztoriban, ami azonban egyelőre nem vezet sehova: a jobb-rosszabb, konkrét művekhez kötött feldolgozások mellett csak a King-univerzum saját helyét nem találó mostohagyereke tud lenni.

A sorozat a Castle Rock nevű fikcionális városkában játszódik, ami jópár King-regény és novella színhelye. Ahogy az a horrortörténetek kisvárosaival lenni szokott, a tisztes polgári jólét itt is csupán kirakat a lakosok szörnyű titkaihoz, a település erőszakos, rejtélyekkel teli történetéhez. Ide tér vissza Henry Deaver (André Holland), a gyerekkorában misztikus körülmények között eltűnt, majd előkerült ügyvéd, hogy nyomába eredjen néhány fokozatosan a felszínre kerülő sötét ügynek.

Papíron egy efféle életmű-feldolgozás épp időlegesnek tűnik: a szerző művéből készült Az is szépen hasított nemrég a mozikban, és a Netflixen is jól futottak az utóbbi időkben olyan King-feldolgozások, mint az 1922, vagy a Bilincsben, a tévénézőket pedig a 2015-ben véget ért A búra alatt is szépen hozzáérzékenyítette az író világához. J. J. Abrams és a Hulu pont jó időpontot választott ahhoz, hogy némileg rendhagyó módon közelítsék meg King egymáshoz ezernyi szállal kötődő műveit: a nagyszabásúnak szánt Castle Rockot részben viszont pont a vállalkozás eredetisége fogja vissza attól, hogy igazán érdekes legyen. Hiába a nagyszerű szereplőgárda, a Holdfényből ismert André Holland, és az Az démonaként befutott Bill Skarsgård vezetésével, a sorozat képtelen megállni a saját lábán.

Már az amúgy meglepően eseménytelen első három rész végére is kitűnik, hogy a Castle Rock meglehetősen túlvállalta magát: a sorozatnak egyrészt fel kell érnie a hetvenes évek óta könyvről könyvre épülő King-mitológiához, másrészt pedig újat kell mutatnia a csendes-kisváros-sötét-titkokkal-műfajban, amit a Twin Peaksszel kezdve a Wayward Pineson keresztül a Stranger Thingsig bezárólag mostanra már eléggé kipörgettek. Ja, és ezen felül az sem ártana, ha saját jogon is képes lenne elmesélni egy érdekes, átélhető történetet.

Talán nem fair már a startvonalról King évtizedes életművéhez mérni egy most induló sorozatot, de Bődöcs Tibor szavaival szólva a Castle Rock házhoz jött a lófaszért. A sorozat már előzeteseiben és marketingkampányában is azt ígérte, hogy elhozza a kingi horror non plus ultráját, és a képernyőn is kínosan ügyel rá, hogy ne feletjse el a néző, kinek a hátsó kertjében is jár: a könyvekből visszatérő szereplők, például Alan Pangborn nyugalmazott sheriff, újságkivágások a Castle Rockban történt, klasszikus King-regényekben megénekelt incidensekről, és olyan helyszínek, mint A remény rabjaiból ismert shawshanki börtön emlékeztetnek folyamatosan arra, hogy mihez is akarja mérni magát a sorozat.

Nem is arról van szó, hogy a King-életmű annyira eklektikusan zseniális lenne, hogy csak fokozott óvatossággal, vallásos tisztelettel lehetne hozzányúlni: az író sztorijai eddig is a hátborzongatóan tökéletestől a kritikátlanul agyalágyultig terjedtek minőségben, ám még rendre érkező mélypontjaikon sem voltak unalmasak. A Castle Rockkal pedig ez a legnagyobb probléma: egyszerűen unalmas.

Habár a szereplőgárda alakítására nem lehet szó, és lassú folyása miatt a hely hangulatát is át tudja a adni a sorozat, az atmoszféra és a produkciós értékek nem tudnak kárpótolni azért az ürességért, ami a sorozat minden egyes percében ott lappang.

Ha leszaggatjuk a sztoriról a rápakolt körítést és gyorsfagyasztott mitológiát, akkor egy olyan átlagos, érdektelen thrillert kapunk, aminek minden egyes elemét már ezerszer láttuk:

Mert ugyan kit érdekel már egy hányadtatott gyerekkorú, nemes lelkű főhős, hány bőrt lehet még lehúzni a megcsömörlött öreg rendőr karakteréről, és ki nem szarja le, hogy miért tűnnek el emberek rejtélyes körülmények között, vagy hogy mi a magja az álmos kisvárost folytogató évtizedes erőszakhullámnak? Ha a Castle Rock összes főszereplője elhatározná, hogy inkább elköltözik a szomszéd államba, vagy városba, a sorozat sztorija magától semmis lenne, és ez jelenleg, három rész után egy érdekesebb alternatíva, mint az az irány, amibe a sorozat jelenleg halad.

Ez a jelenlegi irány pedig egy olyan történet, amit folyamatosan elgáncsolnak a szolgalelkű visszautalások, amivel a King-laikusok nem igazán tudnak kezdeni semmit, a rajongóknak pedig nem nyújt annyi újat, ami miatt megérné hétről hétre visszatérni Castle Rockba. Három rész után az egyetlen dolog, amire kíváncsi lennék a sorozat további történéseivel kapcsolatban, az az, hogy a Jackie Torrance nevű karakter (itt női szereplőként a város önjelölt történésze) mikor zökken át eredeti inkarnációjába A ragyogásból.

De ezen kívül a Hasznos holmik újraolvasása, vagy a Twin Peaks újranézése bőven jobb eltöltése a szabadidőnknek, mint a Castle Rock-ot nézni.

Castle Rock, 2018, Hulu. 5/10

Képek: Hulu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.