Kultúra

A Wonder Woman az ovisok életét is alapjaiban változtatja meg

Oké, hogy Wonder Woman megmentette nem csak a világot, de a DC becsületét is. Még az sem csoda, hogy a film szépen szerepel a mozipénztáraknál itthon és világszerte is. Azon sem kell meglepődni, hogy Gal Gadot-ról egyre több irányból derül ki, hogy nem csak a filmen, de a való életben is elég csodálatos, így aztán nem csak az általa alakított karakter, de ő maga is példakép lehet az ifjú generáció számára.

Wonder Woman melltartóban bohóckodik, és lehetetlen nem beleszeretni azonnal
Mantra: nem tárgyiasítom ezt a tehetséges, okos színésznőt, nem tárgyiasítom ezt a tehetséges, okos színésznőt, nem tárgyiasítom ezt a tehetséges, okos színésznőt...

Arra viszont aligha számoltak az alkotók, hogy Wonder Woman alapjaiban forgatja fel az amerikai ovisok értékrendjét. Pedig így van, legalábbis ha valamennyire általánosíthatunk abból, amiről egy óvodai nevelő számolt be egy jegyzetben, amit a film rendezőjének, Patty Jenkinsnek küldött el. Jenkins aztán jól ki is tette a dolgot  Twitterre, és azonnal óriási sikert aratott a “11 mód, ahogy a Wonder Woman hatott az ovis csoportra” poszttal.

Amint a poszt írja,

Egy óvodában dolgozom, az alábbi Csodanőhöz kapcsolódó dolgok történtek mindösszesen egy hét leforgása alatt a film bemutatása óta:

  • Hétfőn egy kisfiú, aki addig Vasember-rajongó volt, elmondta, hogy új ételes dobozt kért a szüleitől, Wonder Woman-est.
  • Egy kislány úgy fogalmazott: “ha nagy leszek, én is szeretnék több száz nyelven beszélni, mint Diana”.
  • Egy másik kislány rávette a szüleit, hogy mindössze három nap alatt álmodják újra az addig A szépség és a szörnyeteg témájú szülinapi buliját, mert egyszerűen MUSZÁJ, hogy neki Wonder Woman-bulija legyen.
  • Hét kislány játszott együtt, akik közölték, hogy mivel mindannyian Wonder Womanek akartak lenni, úgy döntöttek, hogy amazonok lesznek, és harc helyett összefognak, így együtt küzdenek a gonosz ellen.
  • Egy kislány egész egyszerűen meg sem hallja, amit mondasz neki, ha nem Csodanőnek szólítod.
  • Egy másik kislány teljes komolysággal engedélyt kért az óvónőtől, hogy hadd cserélje le az óvodai egyenruháját Wonder Woman kosztümjére, mert, mint mondta, szeretne “készen állni a világ megmentésére.” A nevelő igent mondott, a kislány másnap valóban Csodanő-ruhában jött oviba, és egyik gyereknek sem rebbent a szeme sem.
  • A gyerekek táncműsorra készülnek, és megkérték a tanítójukat, hogy hadd öltözhessenek szuperhősnek. Egy nyuszikról szóló dalt is el fognak énekelni.
  • Egy kisfiú mérges lett valami miatt, és átdobott a feje felett egy műanyag kisautót. Egy kislány elámult: “ÉPP MINT A FILMBEN!”
  • Egy kisfiú eldobta a cukorkás papírját, mire egy ötéves kislány felsikoltott: “NE SZEMETELJ, TE IDIÓTA, EZÉRT NINCSENEK FÉRFIAK THEMYSCIRÁN!”
  • Egy kislány egy teljes nyomtatott listával érkezett az összes női szuperhőssel és azok különleges képességeivel, hogy amikor játszanak, biztos jól válasszon szerepet.
  • Beszélgettem az egyik kislánnyal, aki még nem látta a filmet. Másnap nagyon komolyan azt mondta: “igazad volt, a Wonder WOman sokkal jobb, mint a Jégvarázs.”

Vedd ezt egy baráti emlékeztetőnek arról, hogy ha egyetlen hét alatt a film teljesen megváltoztatta azt, amit ezek a gyerekek gondolnak magukról és a világról, akkor gondolj bele, mi mindent érhet majd el a következő generáció, ha több olyan filmet kapnak, mint a Wonder Woman.

A Wonder Woman tehát gyorstalpalóban mutatta meg a kislányoknak, hogy mit is jelent az együttműködő vezetés. A dolog nem véletlen: bizonyos tanulmányok szerint a szuperhősfilmek az agressziót segítik elő, ám más kutatások arról is beszámolnak, hogy a kreatív hősjátékok megtaníthatják a gyerekeknek a tárgyalástechnika alapjait és azt, hogy hogyan kezeljék a nehézségeket erőszak nélkül.

A film emellett az empátiáról is tanít egyet s mást a gyerekeknek, ugyanis több tanulmány utal arra, hogy olyan médiatartalmak fogyasztása, amelyek arra bátorítják a nézőt, hogy olyan csoportokhoz tartozó figurákkal azonosuljanak, amely csoportok nem olyanok, mint a néző saját referenciacsoportja, elősegíti az empátia kialakulását az adott csoportok felé.

A Wonder Woman tehát máris hatással van az amerikai gyerekek gondolkodására arra nézvést, hogy milyen figurákat tekintenek hősnek, és hogy milyen szerepei is lehetnek a nőknek – még ha most ez csak egyetlen osztályteremben is nyilvánult meg, sok kicsi sokra megy.

via Upworthy

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik