Élő Nagyvilág

Von der Leyen és Weber is beolvasott Orbánnak, megvolt a miniszterelnök első szócsatája Magyar Péterrel – három és fél órán át vitáztak a magyar elnökségről az EP-ben

Philippe BUISSIN / EP
Philippe BUISSIN / EP
  • Orbán Viktor szerda délelőtt az Európai Parlament ülésén ismertette a magyar elnökség programját. Azt mondta: Európának változnia kell, és ő ébresztőt fújni érkezett Strasbourgba.
  • Élesen bírálta a magyar miniszterelnököt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, mondván, bár Orbán versenyképességről beszél, Magyarország leszakad a szomszédaitól, energiafüggetlenség helyett továbbra is az orosz energiahordozóktól függ, és noha a migrációtól óv, közben kormánya embercsempészeket enged szabadon.
  • Még hevesebb volt az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber, aki szerint Orbán Putyinnal kollaborál, ám a jövő helyette már Magyar Péteré.
  • Felszólalt a Tisza Párt elnöke is, aki szintén arról beszélt: az idő nekik dolgozik.
  • Dobrev Klára a DK nevében azt kérdezte Orbántól: mivel zsarolják az oroszok?
  • A vitában szót kapott a Magyarországon súlyos testi sértés miatt letartóztatott olasz baloldali Ilaria Salis is.
  • Orbán viszonválaszában azt mondta: a képviselők többsége a propaganda állításait visszhangozta, a magyar elnökség programja nem érdekelte őket. Szerinte Weber azért haragszik rá, mert megakadályozta, hogy bizottsági elnök legyen, Magyar Péter pedig a mentelmi jog miatt vette fel az EP-mandátumot.

Orbán: A migráció növekedésével nőtt az antiszemitizmus, a homofóbia és a nők elleni erőszak

Európát évek óta sújtja a migrációs nyomás – jelentette ki Orbán. A miniszterelnök szerint a külső határokat meg kell védeni, ehhez pedig az Uniónak pénzügyi segítséget kell nyújtania.

2015 óta Magyarország és én is komoly politikai vitákat vívok ebben az ügyben. Eddig minden kísérlet sikertelen volt. Külső hotspotok nélkül nem tudjuk.

Ha egyszer valakit beengedünk, azt nem fogjuk tudni hazaküldeni – tette hozzá a miniszterelnök. Szerinte egyetlen megoldás van: „csak azokat szabad beengedni, akinek előzetesen már erre megadtuk az engedélyt. Az EU menekültügyi rendszere ma nem működik”.

Orbán szerint erősödött az antiszemitizmus, a homofóbia és a nők elleni erőszak a migráció növekedésével. Többen is tiltakoztak Orbán felszólalása ellen, mire a miniszterelnök megismételte kijelentését.

A miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a Schengen Summitok megtartását javasolja, melyek alkalmával a tagállamok rendszeresen egyeztethetnek a határellenőrzésekről. Az év végéig történjen meg Bulgária és Románia schengeni csatlakozása – tette hozzá Orbán Viktor.

Új versenyképességi megállapodás

A migráció nem kompenzálja az EU népességének természetes csökkenését – folytatja a kormányfő. A 24. órában vagyunk a termelékenységet illetően, mert a leépülő ipari kapacitásokat, az elvesző munkahelyeket sokkal nehezebb visszaépíteni, mint megtartani. A tagállamok ezért gyors és határozott fellépést várnak az uniós intézményektől, a túlszabályozás enyhítését, megfizethető energiát, a belső piac erősítését, tőkepiaci uniót, a kereskedelempolitika szélesítését, blokkosodás helyett.

Orbán szerint ugyanakkor vannak sikerek is, ezek között említi az akkumulátoripar bővülését.

Új versenyképességi megállapodást akarunk a novemberi, budapesti csúcstalálkozón – hangoztatja a miniszterelnök.

Orbán az EU előtt álló problémákat sorolja

Tisztességes közvetítőként konstruktív együttműködésre törekszik mindenkivel a magyar elnökség, de ez a feladat nem csak ügyintézés, politikai céljaink is vannak, a változás hangja és katalizátora akarunk lenni – jelentette ki Orbán. Mint mondta, problémákat vetünk fel és javaslatokat teszünk, de a döntést nem a magyar elnökségnek, hanem az uniós intézményeknek kell meghozniuk.

A miniszterelnök a legnagyobb problémaként a versenyképességet említi: az unió versenyképessége és termelékenysége romlik, a gazdasági növekedés csekély, az energia megdrágult, emiatt a termelés visszaesett. A magyar elnökség azt javasolja, hogy ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a zöld átmenet önmagában megoldást jelent erre a problémára, a dekarbonizáció nem jelentheti munkahelyek megszűnését, klímapolitikát nem lehet iparpolitika nélkül folytatni – mondja, az autóipar helyzetére utalva.

Orbán: Azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak, Draghi és Macron elnök úr példáját követem. Az Európai Uniónak változtatnia kell – kezdte nyitóbeszédét Orbán Viktor. Elmondta, hogy első elnökségük idején is válságokat kellett kezelniük, és ezt sikerrel meg is tették.

Nem volt könnyű, de a munkánk ma sokkal nehezebb. Az unió helyzete ma súlyosabb, mint 2011-ben. A miniszterelnök beszélt a migrációs válság fenyegetéséről, a háborúkról, melyek eszkalációval fenyegetnek.

Európát lassú agónia fenyegeti

– idézte Orbán Draghit.

Philippe BUISSIN / EP Az EP plenáris ülése, a magyar elnökség munkaprogramjának bemutatása 2024. október 9-én.

Kisebb botránnyal indult a keddi sajtótájékoztató

A miniszterelnök már kedden megérkezett Strasbourgba, ahol sajtótájékoztatót is tarott. A rendezvény kisebb botránnyal indult: a DK ifjúsági szervezetének egyik tagja rontott a miniszterelnök asztalához, és nekiszegezte a kérdést, hogy mennyiért adta el a hazát. A miniszterelnök később csak egy „újabb DK-s pojácaként” hivatkozott rá. Orbán a sajtótájékoztatón a többi között arról beszélt, hogy:

  • javítani kell az Európai Unió gazdasági termelékenységén, ezért egy új európai versenyképességi paktumot fogadtatna el a vezetőkkel.
  • A migráció kérdésében megismételte 2015 óta meglévő álláspontját, és hangsúlyozta, hogy külső hotspotokra van szükség.
  • Azt is javasolta, hogy az euróövezeti csúcstalálkozók mintájára vezessék be a schengeni csúcstalálkozók rendszerét is.
  • Az EU nyugat-balkáni bővítését is sürgette a miniszterelnök, külön kihangsúlyozva, hogy mindebből nem lehet kihagyni Szerbiát sem.
  • Végül kiadta a magyar soros elnökség jelszavát: „Make Europe Great Again”.
FREDERICK FLORIN / AFP Biztonságiak elfogják Gyekiczki Mártont, a DK ifjúsági szervezetének tagját, aki megzavarja Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatóját az Európai Parlament plenáris ülése alatt, a kelet-franciaországi Strasbourgban, 2024. október 8-án.

Az árvíz miatt csúszott a vita

Orbán Viktor szeptember közepén ismertette volna a soros magyar elnökség programját, de az árvízhelyzetre tekintettel Magyar Péter pártja ennek elhalasztását kérte. A miniszterelnök nem sokkal később bejelentette, hogy marad az országban. Magyar akkor a döntést úgy kommentálta: a kormányfő helyes döntést hozott, mert szerinte „ilyen súlyos árvízi helyzet idején nincs helye politikai vitáknak, teljes nemzeti összefogásra van szükség”.

Orbán nyitóbeszéde után éles vita várható

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktort Strasbourgban. A miniszterelnök bemutatja Magyarország soros elnöki programját, nyitóbeszéde után pedig éles vitára lehet számítani. Várhatóan felszólal majd Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, majd szót kapnak a frakcióvezetők is. Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke és EP-képviselője már régóta készül a vitára, igaz, nagy szócsatára nem lehet számítani, Magyarnak ugyanis csak pár perce lesz a felszólalásra. Dobrev Klára is jelezte már, hogy elsőként szól majd a miniszterelnökhöz a szociáldemokrata frakcióból. 

Olvasói sztorik