Nagyvilág

A horvát kormány a turizmus korlátozásával csökkentené a lakások árait

Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A horvát kormány korlátozná a lakások turisztikai hasznosítását, hogy megfizethetőbbé tegye az ingatlanokat; az erről szóló törvényjavaslatot csütörtöki ülésén fogadta el a kabinet.

Branko Bacic építési, tervezési és állami vagyonügyi miniszter elmondta: először születhet olyan törvény, amely szabályozná a többlakásos épületek fenntartását és kezelését.
Az egyik újdonság, amellyel visszavetnék a lakások turisztikai célú, rövid távú bérbeadását, hogy az épület társtulajdonosai 80 százalékának hozzá kell járulnia az ilyen típusú hasznosításhoz – magyarázta.

Hozzátette: a Horvát Statisztikai Hivatal adatai szerint Horvátországban a lakásállományok 40 százalékát nem lakhatásra használják. Ezért a cél az, hogy az a valamivel több mint 900 ezer lakás visszakapja elsődleges és eredeti funkcióját – mondta.

Ahelyett, hogy a lakások kikerülnének a piacra és bővítenék a kínálatot, hogy azok megfizethetővé váljanak a fiatal családok számára, más tevékenység folyik bennük, ami így a négyzetméterárak és bérleti díjak növekedéséhez vezetett

– hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a törvény egyben a hamarosan bemutatásra kerülő, új lakásstratégiai intézkedések része.

Horvátországban óriási problémát jelent a fiatalok számára a lakásvásárlás, de a bérlés is. Ez főleg a tengerparti városokra jellemző, ahol sok esetben többgyerekes családok kerülnek utcára a turisztikai szezon kezdetével, mert a tulajdonosok felmondják a bérleti szerződéseket, hogy egész nyáron turistáknak adhassák ki az ingatlanokat. Ugyanakkor a Zágrábban sem jobb a helyzet, a lakások átlagos négyzetméterára meghaladja a 3000 eurót (1,18 millió forint), az albérleteké pedig a 14 eurót (5500 forint), ami egy 60 négyzetméteres lakás esetében 840 eurót (330 ezer forint) kiadást jelent egy család számára havonta – írta korábban a Jutarnji List című horvát napilap.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik