Nagyvilág

Gyilkosság miatt nyomoznak a bukott bangladesi miniszterelnök ellen

Sonu Mehta/Hindustan Times via Getty Images
Sonu Mehta/Hindustan Times via Getty Images

Gyilkosság gyanújával rendelt el nyomozást a volt bangladesi miniszterelnök, Vazed Haszina és hat társa ellen – írja a BBC.

Az ügy előzménye, hogy az országban július 19-én, a kormányelyellenes tüntetések közepette fegyveres támadás ért egy fűszerüzletet a karhatalom részéről, amelynek következtében az üzlet tulajdonosa meghalt. Az ügyben feljelentést tevő jogász, Mamun Mia közlése szerint a volt kormányfőn kívül Aszaduzzaman Hán korábbi belügyminiszter, a volt kormánypárt főtitkára, Obaidul Kader, valamint négy, a korábbi kormány által kinevezett magas rangú rendőri vezető (köztük a rendőrség főnyomozója és a bűnügyi rendőrség vezetője) is a gyanúsítottak között van.

Haszina kormánya 15 éven át vezette Bangladest, és bár korábban is a terhére rótták, hogy széles körben sérti meg az emberi jogokat és megágyaz a korrupciónak, tömegtiltakozások csak a múlt hónapban törtek ki. Ennek kiváltója egy kvótaszabály volt, ami a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartotta volna fenn. A július végéig, több mint három héten át tartó erőszakos tömegtüntetések idején mintegy négyszázan vesztették életüket, ezrek sérültek meg, és mintegy 11 ezer embert letartóztattak. Nem volt ez alól kivétel július 19-e sem, amikor diáktüntetők vonultak fel, akikre – az ő elmondásuk szerint – rátámadtak a rendőrség erői, válogatás nélkül lőve rájuk. A kormányellenes tüntetések egy időre szüneteltek, miután a kvóták nagy részét a legfelsőbb bíróság eltörölte, de újrakezdődtek, és Haszína lemondásáig folytak.

Mohamed Sahabuddin államfő Haszina távozása után egy nappal feloszlatta a parlamentet, majd bejelentette, hogy választásokat fognak kiírni. Augusztus 8-án a tüntetők követelésének megfelelően aztán a 84 éves Muhammad Junusz Nobel-békedíjas közgazdászt bízta meg az átmeneti kormány vezetésével.

Kapcsolódó
Elszabadult az erőszak, a miniszterelnöknő helikopterrel menekült el Bangladesből
Sejk Haszina valaha demokratikus politikai ikon volt, húsz év uralom után gyűlölt autoriter vezetőként kényszerült menekülésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik