Nagyvilág

„Vérben fizetnek Palesztina felszabadításáért” – Jászberényi Sándor riportja a bejrúti menekülttáborból

Jászberényi Sándor
Jászberényi Sándor
A bejrúti Shatila menekülttáborban több tízezer ember él, palesztinok generációi születtek itt. Jászberényi Sándor annak járt utána, mit szólnak ahhoz, hogy napokon belül újabb háború törhet ki Izrael és Libanon között. És azt tapasztalta, hogy még baloldali beszélgetőtársa is arról beszél, nincs értelme a tárgyalásoknak, és a táborban mindenki azt gondolja, jobb meghalni méltósággal, mint elnyomásban élni.

A pucér betontömbök előtt üvöltött az élet. Segédmotorok dudáltak a sikátorokban, a levegő tele volt az égett szemét szagával. A forróság fejbevert, ahogyan kiszálltam a kocsiból, átizzadtam az ingem. Dél volt a Shatila menekülttáborban, ragyogó napsütés. Azt akartam megtudni, mit szólnak az itt élő palesztinok ahhoz, hogy napokon belül újabb háború törhet ki Izrael és Libanon között.

A tábor közepe felé sétálva az ember megcsodálhatja a nyomor építészetét. Mindenféle tervezés nélkül egymásra épített házakat, amelyek addig nőnek az ég felé, amíg össze nem omlanak. Bejrútban a nyomor hosszában növekszik, mert nincs elég föld. Az örök homályban álló szűk utcák felett kábelkötegek vezetik az áramot.

Egymásra ragasztott, kopott és frissen nyomtatott plakátok, falfirkák mesélik el a palesztin ellenállás történetét Jasszer Arafattól egészen Abu Ubaidáig, a Hamász jelenlegi szóvivőjéig. A legtöbb esetben halottak néznek vissza a nedves falakról.

Jászberényi Sándor
Jászberényi Sándor

Libanonban – csakúgy, mint Ciszjordániában és a Gázai övezetben – óriási a mártírkultusz. Mindenkit mártírnak tekintenek, aki a háborúban, illetve az ellenállásban vesztette az életét.

A halottak képei inspirációként vannak kint az utcán: tájékoztatják az eljövendő nemzedékeket a kötelességükről.

Az iszlám szerint aki az igaz ügyért áldozza az életét, azonnal a mennyekbe kerül. A palesztinok között azonban a mártírkultusz forrása nem kizárólag a vallás. Az olyan szekuláris frakciók is kiteszik a halottjaik képeit, mint a vállaltan kommunista Palesztin Néppárt, amely nyilvánvalóan nem a mennyek ígéretével próbál új tagokat toborozni. A jelek szerint jól megférnek a halott kommunisták és iszlamisták egymás mellett a falon.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik