Nagyvilág

Így befolyásolják mesterséges intelligenciával az izraeli-palesztin konfliktust

Abid Katib / Getty Images
Abid Katib / Getty Images
Az online térben is zajlik az izraeli-palesztin háború, és ott sem a legtisztább eszközökkel: a felek a mesterséges intelligenciát és a deepfake technológiát is felhasználva próbálják megzavarni az embereket, de előfordult az is, hogy a Google Mapsen Izraelt gyalázó szövegek szerepeltek a városnevek helyén.

A Hamász október 7-én támadta meg Izraelt, az azóta eltelt hetekben csak az Egyesült Államokban 316 százalékkal emelkedett az antiszemita indíttatású incidensek száma 2022 azonos időszakához képest – ez derül ki egy november 13-án napvilágot látott jelentésből, amit az Anti-Defamation League közölt. Európában is hasonló folyamatok zajlanak: Franciaországban például az izraeli-palesztin konfliktus kiújulása óta 1518 esetet regisztráltak, amely háromszor annyi, mint amennyi 2022-ben történt (436). De Németországban is tapintható a feszültség.

Az nem szokatlan, hogy egy ilyen régi konfliktus kiújulását követően megnövekednek az antiszemita támadások – és természetesen a muszlim közösségeket is több atrocitás éri –, ám a változás mértéke meglepő.

Federico PARRA / AFP A tüntetők egy izraeli zászlót égettek el Izrael katonai offenzívája elleni tiltakozás során a Gázai övezetben az ENSZ Fejlesztési Programjának (PNUD) caracasi irodája előtt 2023. október 21-én.

Egy platformra hoz a zsidók elleni gyűlölet

Egyes szélsőséges antiszemita csoportok egyre nagyobb mértékben kezdték el használni a mesterséges intelligenciát, a radikálisok főleg a zsidó közösségek ellen hergelnek: olyan képeket, videókat, hangfoszlányokat alkot(tat)nak meg, amikkel tovább szíthatják az antiszemitizmust – idézi a CNN Ben Deckert, az online gyűlöletet figyelő Memetica fenyegetéselemző cég vezérigazgatóját.

Szerinte épp az lett volna a meglepő, ha a mesterséges intelligenciát pont a háborúkban nem használják fel, hisz elméletileg az ellenfél megtévesztésére kevés hatékonyabb eszköz áll rendelkezésre. Az FBI és az amerikai belbiztonsági minisztérium már néhány nappal a háború kitörése után figyelmeztette a zsidó, a muzulmán és arab-amerikai közösségeket a közelgő fenyegetésekre, illetve az online térben történő támadásokra.

Christopher Wray, az FBI igazgatója azt mondta, az antiszemitizmus „történelmi szintet” ér el az Egyesült Államokban, és a CNN birtokába került rendőrségi közlemény szerint az USA-ban működő rasszista csoportok ünnepelték a zsidó közösségek elleni támadást. Ilyen volt például a hírhedt szélsőjobboldali, gyűlöletbeszéddel operáló 4chan online fórum, amelyen a fehér felsőbbrendűség győzelmének írták le a Hamász támadását.

Bár első látásra ellentmondásosnak tűnhet, hogy „fehér felsőbbrendűek” ünnepelnek egy iszlamista terrorcsoportot, de úgy látszik, a zsidók elleni gyűlölet sokakat képes egy platformra hozni.

Az antiszemitizmus egy olyan közös vonás, amely több különböző, egyébként egymással versengő gyűlöletcsoportot is egyesíthet, amelyek aztán átkonvertálhatók másokra irányuló gyűlöletté

– mondta Karen Dunn ügyvéd, aki egyébként korábban Hillary Clinton kampányfőnöke volt.

Ben Decker elmondta, a Hamász már akkor jelezte, hogy erős az online térben, amikor október elején nyilvánosságra hozták a támadásról készült felvételeket, holott a legtöbb platform korábban már letiltotta a szervezetet.

Még a Google is tehetetlen

Az online harcosok általában valós időben osztják meg a felvételeket többnyire a Telegramon. Ez a tartalom időnként eljut a nagyobb platformokra, a Facebookra vagy a YouTube-ra is, és mielőtt eltávolítanák, a 4chan felhasználók újratöltik és archiválják azokat, hogy később bármikor újra megoszthassák ezeket.

Decker szerint felhasználói utasításokat is megosztanak, amelyek leírják, hogyan kell használni a mesterséges intelligencia képgeneráló eszközeit – nem mellékesen ingyenesen hozzáférhetők az interneten. A technikával a többi között olyan képeket hoztak létre, amelyeken a zsidókat gonosz, kapzsi emberekként ábrázolják, akik „a bábokat mozgatják.”

Az oldalon arra ösztönzik a trollokat, hogy a javasolt mesterségesintelligencia-generáló eszközzel készítsenek hasonló képeket, és ezeket terjesszék az interneten. Az ilyen program egyébként a Bingen is elérhető, de a Microsoft szigorú szabályokkal és bizonyos korlátozással engedi csak használni, pont azért, hogy kizárják a szándékosan megtévesztő képek elkészültét.

Decker szerint mindez túlmutat önmagán, a tartalommoderálás „Achilles-sarkaként” írta le a problémát, ami a jövőben komoly fejtörést okozhat a szakembereknek, különösen a képek igazságtartalmának ellenőrzésekor. Ez is egyre inkább sürgeti a megbízható AI-technológiák létrehozását.

Mindezek illusztrálására felidézünk egy rémisztő példát: október 25-én pont a korábban már említett, az antiszemita támadásról jelentéseket kiadó Anti-Defamation League vezérigazgatójának bejelentkezését imitálták egy telefonhívásban a kaliforniai Calabasas városi tanácsának ülésén.

Szia, Jon Greenblatt vagyok, az Anti-Defamation League vezérigazgatója

– mondta a hang, de később ugyanez a hang elkezdte népszerűsíteni a Goyim Defense League (GDL) néven ismert, antiszemita gyűlölet-csoport munkáját.

Greenblatt hangját egy új MI-szoftverrel hozták létre, ami képes utánozni az emberek hangját. A hívások azonban nem csak a kaliforniai városra korlátozódtak, Iowában, Massachusettsben és Oregonban is megzavarták a városi tanács gyűlését, sőt, az Anonim Alkoholisták néhány összejöveteleikor is bejátszottak felvételeket, amelyekben a többi közt a Harmadik Birodalmat vagy Adolf Hitlert éltették.

Decker szerint egyre több hasonló eset történik, erre utal az is, hogy a CNN október 7-e óta nyolc olyan, közösségi médiában fellelhető videót talált, amelyekben hangmanipulációt használtak, ezekben főleg az izraeli műsorvezetőket, műsorszolgáltatókat vagy zsidó politikusokat sároztak be.

A szélsőséges üzeneteket még a Google Mapsen is képesek terjeszteni. Kedden tapasztalták, hogyan manipulálták az alkalmazást, a Gáza és Egyiptom közötti rafahi határátkelőnél olyan helynevek voltak láthatók, mint a „Fuck Israel” vagy az „Isten átkozza Izrael Jeruzsálemét”.

Ezt úgy tudták megtenni, hogy az alkalmazásban van egy olyan funkció, amellyel a felhasználók például vállalkozásokat vagy tárgyakat tudnak megjelölni. A CNN tucatnyi Izrael-ellenes helynevet talált, ezeket részben angolul, részben arabul írták, mint például azt, hogy „Palesztina szabad, Isten bocsásson meg nekünk”.

Ezek után a Google-höz tartozó Waze le is tiltotta az élő forgalmi adatokat Izraelből és Gázából. A cég nem közölte, hogy az akciót az Izraeli Védelmi Erők kérésére hajtották-e végre, de a Google ugyanezt tette tavaly Ukrajna orosz inváziójának elején.

„A Google Térképen arra törekszünk, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt, hogy segítsünk az embereknek megbízható információkat találni az egyes helyekről, és csökkentsük a pontatlan vagy félrevezető tartalmakat. Egyértelmű irányelveink vannak a felhasználói hozzájárulásokra vonatkozóan – aktívan felülvizsgáljuk az ön által megosztott példákat, és folyamatban van az irányelvsértő tartalom eltávolítása” – közölte a Google szóvivője a CNN-nel.

A lap szerint sok hamis helynév még kedd este is élt.

Telefonon és szórólapokon is nyomulnak

A mesterséges intelligencia vagy a hackerek tevékenysége mellett klasszikusabb utakon is próbálják terjeszteni a gyűlöletbeszédet.

A GDL által nyomtatott szórólapokon a zsidókról szóló, ősrégi előítéleteket hangoztatják. Az ADL összesen 284 esetet számolt össze, amikor gyűlöletkeltő röplapokat osztogattak az Egyesült Államok 35 államában. A CNN is megkapta a magáét, a múlt hónapban a GDL antiszemita üzeneteket vetített az atlantai CNN Centerre.

A szórólaposztást a netes hangulatkeltéssel ellentétben tudják szankcionálni, az egyik gyűlöletcsoport vezetőjét novemberben 30 nap börtönre ítélték, mert antiszemita röplapokat terjesztett.

Egyes csoportok kifejezetten azért próbáltak rákapcsolódni a palesztinbarát mozgalomra, hogy a saját, antiszemitizmust támogató programjukat népszerűsítsék. A Nemzeti Igazságosság Pártja (NJP) szimpatizánsai a múlt hónapban a Fehér Ház előtt tüntettek, és dicsérték a Hamászt, a montanai Missoulában pedig a palesztinbarát tüntetők azt skandálták, hogy „menjetek haza nácik”, amikor egy fehér felsőbbrendű csoport megjelent a demonstrációjukon. A Belbiztonsági Minisztérium jelentése szerint a szélsőségesek sokszor telefonon is felhívnak vadidegen embereket, és minősíthetetlen, trágár hangon hívták őket mecsetekbe. Előfordult olyan is, hogy a telefonon felhívtak valakit, és általuk gyanúsnak vélt embereket jelentettek fel, akik szerintük részt vehetnek terrorista cselekményekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik