Nagyvilág

Gyilkos bálnák süllyesztettek el egy jachtot Gibraltárnál

MICHAEL NOLAN / ROBERT HARDING RF / ROBERTHARDING VIA AFP
MICHAEL NOLAN / ROBERT HARDING RF / ROBERTHARDING VIA AFP

Egy lengyel jachtra támadt rá egy falkányi gyilkos bálna Gibraltár partjainál, az állatok negyvenöt percen keresztül ostromolták a hajót, amely végül elsüllyedt – írja a Poland-24.

A Grazie Mamma október 31-én hajózott a partok mentén, amikor egy csapatnyi gyilkos bálna vette körbe. Az állatok rátámadtak a hajóra, és majdnem egy órán át nem is engedték útjára, végül olyan súlyos károkat okoztak a járműben, hogy az elsüllyedt. A hajó tulajdonosa, Lech Lewandowski szintén a fedélzeten volt, őt és a hajón tartózkodókat a parti mentők és a marokkói haditengerészet segítségével sikerült épségben evakuálni a hajóról, és a spanyol partokra vitték őket. A tulajdonos nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki az egyre gyakoribb orkatámadások miatt, és hozzátette, bár a hajó kifejezetten úgy lett tervezve, hogy szélsőséges körülményeket is kibírjon, a gyilkos bálnák támadása tönkretette a jachtot.

2020 májusa óta többszáz olyan dokumentált esetről tudunk, amikor a gyilkos bálnák hajókra támadtak. A jelenségről és annak hátteréről itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Egymástól tanulják a hajók elleni támadást a kardszárnyú delfinek
2020 májusa óta több mint 500 alkalommal támadtak kardszárnyú delfinek hajókra az Ibériai-félszigetnél. Mi állhat a jelenség hátterében?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik