Nagyvilág

Terrorhullámra készül Izrael a hat halottat követelő lövöldözés után

Mostafa Alkharouf / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Mostafa Alkharouf / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Egy héten belül már a harmadik halálos támadás történt Izraelben: egy palesztin fegyveres tüzet nyitott emberekre Tel-Aviv elővárosában, Bnei Brakban kedd este – írja a BBC News. Az ultraortodox zsidók által lakott környéken történt lövöldözésben öten haltak meg, majd a rendőrség a merénylővel is végzett.

A férfiről készült képeken látszik, hogy feketébe volt öltözve és egy M16-os fegyvert szorongatott. Előbb két ukrán férfire lőtt rá, akik egy élelmiszerbolt előtt várakoztak, majd tüzet nyitott egy elhaladó kocsira, aminek a sofőrje szintén meghalt. Még egy negyedik embert agyonlőtt, mire kiérkeztek a rendőrök és tűzharc kezdődött. Ebben egy rendőr és a támadó is életét vesztette. Egy mentős elmondta, szemtől szembe került a támadóval, de a fegyvere csütörtököt mondott, ezért ő megúszta.

https://twitter.com/Mdais/status/1508872215009415181

Az áldozatok között van egy 29 éves rabbi, aki babáját védte a testével. A lelőtt rendőr egy izraeli arab férfi volt. A két ukrán férfi évek óta Izraelben dolgozott. A támadót egy Diá Hamarseh nevű 27 éves palesztin férfiben azonosították, aki Ciszjordánia északi részén lakott és már ült börtönben.

Miután a múlt keddi és a vasárnapi izraeli támadásoknak (amiket arab merénylők követtek el) hat áldozata volt már, Naftali Bennett izraeli kormányfő „a terrorizmus új hullámáról” beszélt. Így fogalmazott:

Egy csendes időszak után kitört az erőszak azok által, akik el akarnak pusztítani minket, akik minden áron bántani akarnak minket, akiket zsidók és Izrael állami iránti gyűlölete az őrületbe kerget.

Bennett szerint a rendvédelmi szervek feladata most az, hogy odafigyeljenek a magányos merénylőkre is és megelőzzék a támadásokat. Antony Blinken amerikai külügyminiszter, sőt még Mahmúd Abbász palesztin elnök is elítélte a történteket, a Gázai-övezetet kormányzó Hamász azonban éltette a merénylőt. Mindenesetre az erőszak fokozódására számítanak, miközben muszlim, zsidó és keresztény ünnepek követik egymást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik