Nagyvilág

Feltört telefon: a Moszad-főnök személyes dokumentumait szivárogtatták ki a Telegramon

Amos Ben Gershom / GPO/Handout / ANADOLU AGENCY / AFP
Amos Ben Gershom / GPO/Handout / ANADOLU AGENCY / AFP

A Moszad igazgatójával, David Barneával és családjával kapcsolatos fényképeket és személyes dokumentumokat szivárogtattak ki a napokban egy anonim Telegram-csatornán.

A feltört mobileszközökről szerzett információkat külföldi hackerek tehették közzé. Az izraeli kormányzat szerint a titkosszolgálati vezető környezetét is érintő kiterjedt kibertámadás az irániak bosszúja lehetett múlt hónapban indított izraeli légicsapásért, amely súlyos károkat okozott Irán drónállományában. Becslések szerint a rajtaütés során több száz légi eszköz semmisült meg.

A Barnáról több nyelven is közzétett videóban azt állítják, hogy az adatok a Moszad-főnök saját telefonjáról származnak.

A Haaretz szerint azonban Barnea titkosított és biztonságos telefonját és személyes eszközeit nem sikerült meghekkelni, Barnea feleségének mobilját viszont igen.

Hétfőn számos izraeli kormányzati weboldal leállt az összehangolt támadás következtében. A lap egy védelmi tisztviselőre hivatkozva azt állítja, hogy ez lehetett a valaha volt legnagyobb kibertámadás Izrael ellen.

A Miniszterelnökség által a Moszad nevében kiadott hivatalos közleményben azt írták, hogy a videóban „bemutatott anyag régi, és nem a Moszad igazgatójának személyes telefonjáról származik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik